Gündem

Financial Times: Berlin, Türkiye'nin Almanya'daki oy verme istasyonlarını iki katına çıkarma talebini reddetti

"AKP'nin oy depolarından" olarak bilinen Almanya'daki oy verme istasyonu sayısı 16'ya yükselirken, Ankara'nın istediği gibi 26 olmayacak

28 Nisan 2023 11:08

T24 Dış Haberler

Berlin'in, Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için Almanya'da kurduğu oy verme istasyonu sayısını iki katına çıkarma talebini reddettiği belirtildi.

Financial Times'a konuşan kaynaklara göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'ne üç yeni oy verme istasyonu kurabileceklerini bildirirken, Ankara'nın talep ettiği 10 başka noktada kurulmasını reddetti. Böylece Almanya'da kurulan oy verme istasyonu sayısı 13'ten 16'ya çıkarken, Türkiye'nin talep ettiği 26 sayısına ulaşmayacak. 

İki kaynağa göre Almanya, talebi reddetmesine ana gerekçe olarak güvenlik endişelerini gösterdi. 

Yurtdışında oy kullanma hakkı olan yaklaşık 3,4 milyon seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin yaklaşık 1,5 milyonu Almanya'da bulunuyor. 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan, Almanya'daki oyların yüzde 65'ini almıştı. Financial Times, Almanya'nın aldığı kararla "bıçak sırtı" seçimde Erdoğan'ın diaspora oylarını artırma girişimini önlemiş olduğunu belirtti. Almanya'da 2018'de seçmenin sadece yüzde 46'sı oy kullanmıştı. Türkiye'de bu oran, yüzde 84 seviyesinde. 

AKP bağlantılı Union of International Democrats'ın sözcüsü Fatih Zingal, Türk diasporasının, kararı Erdoğan'a desteği sabote etmek için atılmış bir adım olarak gördüğünü belirtti. 2018 seçim sonuçlarına dikkati çeken Zingal, "Oy verenlerin sayısının artması Erdoğan'a desteği artırır. Bu sebeple insanlar Almanya Erdoğan'ın kazanmasını istemiyor diyecektir" diye konuştu.

Financial Times'a konuşan bir Alman yetkili ise bu yorumu reddederek, 2018'e kıyasla 13 yerine 16 oy verme istasyonu kurulmasına izin verdiklerini, sadece 26'ya çıkarılmasını kabul etmediklerini söyledi. 

Yetkili, "Daha önce Türkiye seçimleri için hiç bu kadar oy verme istasyonuna izin verilmemişti" dedi.