Gündem

Financial Times: Batı, Erdoğan'la 5 yıla daha hazırlanıyor; "Her şeyi tek bir kişinin istekleri belirleyecek"

17 Mayıs 2023 14:11

T24 Dış Haberler

Britanya'nın önde gelen finans yayınlarından Financial Times, 14 Mayıs seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın parlamentoda çoğunluğunu yara alarak koruması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ilk turu yüzde 49,5 ile önde bitirmesinin ardından, "Batı, Erdoğan'la 5 yıla daha hazırlanıyor" yorumunda bulundu.

Financial Times gazetesinde, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine ilişkin bir analiz yayımlandı.

Analizde, "ABD ve Avrupa'da yetkililer, zorlu ve öngörülemez olarak nitelendirdikleri bir Cumhurbaşkanı ile sallantılı bir yola hazırlanıyorlar" denildi. 

ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden Eric Edelman, Erdoğan'ın bir dönem daha cumhurbaşkanlığı yapmasının, Ankara ile Batı arasındaki ilişkilerin sarsıntılı şekilde devam etmesi anlamına geleceğini belirtti.

Edelman, "Çok güvenilmez bir müttefikimiz olacak, politikalarını siyasi ihtiyaçlar ve tek bir kişinin istekleri belirleyecek" diye konuştu.

Financial Times'ın analizinde, Türkiye'nin son 10 yılın büyük bölümünü, "bir uluslararası krizden diğerine atlayarak geçirdiği" ifade edildi. Gazete, bu krizlere örnek olarak Rus hava savunma sistemi S-400'lerin alınmasını, Rahip Brunson'ın tutuklanmasını, Erdoğan'ın 10 Batılı büyükelçiyi sınır dışı etme tehdidini gösterdi.

Analizde, yorumlarına ismi paylaşılmadan yer verilen bir Türk yetkili, "Batılı yetkililer arasında Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik pozitif bir bakış var. Onu seviyorlar. Erdoğan'a yönelik hissiyatları ise 'nefret'in sınırında" dedi.

İkinci turu kazanan adayın görevdeki ilk büyük dış politika sınavının, İsveç'in NATO üyeliği olacağı belirtilen analizde, NATO yetkililerinin, İsveç'in temmuzdaki NATO zirvesinde ittifaka alınmasını "çaresizce istediği" vurgulandı. Analize göre bazı isimler, milliyetçilerin sandıkta aldığı iyi sonucun Erdoğan'ın ikinci turda seçimi kazanması durumunda, İsveç'in üyelik sürecini uzatacağından endişe ediyor. 

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi Chris Murphy, "Türkiye, kim kazanırsa kazansın önemli bir müttefik olarak kalacak" dedi.