Gündem

Filiz Kerestecioğlu'ndan Öykü Arin ve 1700 lösemi hastası ile ilgili soru önergesi

19 Haziran 2019 15:36

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Öykü Arin ve 1700 lösemi hastası ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi.

Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması talep edilen soru önergesinde, "İzmir'de, geçen yılın Kasım ayında, löseminin ender görülen bir türü olan Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi koyulan 4 yaşındaki Öykü Arin için ailesi ve yakınları tarafından 'Öykü Arin'e umut ol, donör ol' kampanyası başlatılarak kök hücre bağışı çağrısı yapılmıştır. Kampanya çağrısı üzerine, ülkemizde 150 bini aşkın kişi kök hücre bağışı yapmıştır. Fakat Öykü’nün annesi, Eylem Şen Yazıcı yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının bağış yapılan kök hücrelerin ne kadarının çalışıldığına dair bilgiyi resmi olarak kamuoyuyla paylaşmadığını ve numunelerin tümünün incelenmediğini ifade etmiştir. Bakanlığınız kök hücre numunesi inceleme kapasitesini ayda 25 bine çıkarmasına rağmen günlerin bile önemli olduğu lösemi hastalığı için kapasitenin yeterli olmadığı görülmektedir. Öykü, “70 gündür steril bir odada günde 23 saat yüzlerce çeşit ilaç aldığı makinelere bağlı,” uygun iliğin bulunmasını beklemektedir." denildi.

Soru Önergesinde şu ifadelere yer verildi:

Öykü’nün arayışı, aynı zamanda ilik nakli bekleyen 1700 lösemi hastasının durumunu da bir kez daha gündeme getirmiştir.

 

Bu bağlamda;

  1. Kampanya çağrısı üzerine bağış yapılan 150 bin kök hücrenin kaç tanesi incelenmiştir?
  2. Bakanlığınız neden Öykü Arin ve Öykü Arin gibi yüzlerce çocuk ve lösemi hastasının sağlığına kavuşabilmesi için numuneleri bir an önce incelemek üzere çalışmalarını hızlandırmamaktadır? Kan örneklerinin hızlıca işlenebilmesi için uygun laboratuvarları, üniversite hastanelerini, özel hastaneleri devreye sokmayı ve numuneleri yurtdışındaki hastanelerde de incelemeyi düşünüyor musunuz?
  3. Almanya'da 7 milyon kök hücre bağışçısı donör varken bu sayı ülkemizde neden 300 bin civarındadır? Bu konuda sistemli kampanyalar yürütmek için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
  4. Son 10 yılda kaç hastaya lösemi teşhisi konmuştur? Kaçı için uygun kök hücre eşleşmesi bulunmuştur? Kaç kök hücre nakli yapılmış, kaçı başarılı olmuştur? Kaç hasta için uygun kök hücre bulunamadığı için nakil yapılamamıştır? Bu oranlar, OECD ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye kaçıncı sıradadır?