Gündem

Figen Çalıkuşu: AYM İptal kararı vermesi Erdoğan'nın 50+1 prangası ve ortağı MHP’den böyle kurtulmak istemesi olabilir mi?

07 Haziran 2024 11:01

Karar yazarı Figen Çalıkuşu, AYM’nin “703 sayılı KHK” hakkında verdiği bu iptal kararına ilişkin, " Sorumu yineleyeyim, AYM İptal kararı Erdoğan’a rağmen mi alındı, yoksa Erdoğan’la beraber mi? Bir diğer soru: Erdoğan 50+1 prangası ve ortağı MHP’den böyle kurtulmak istemiş olabilir mi? Erdoğan’ın neden ve kimden kurtulmak istediğini bilmiyorum." dedi.

Çalıkuşu, Anayasa Mahkemesi’nin 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı maddelerini iptal eden kararını gündemine taşıdı. 

" Güldürmeyin… AYM’nin iptal ettiği 703 sayılı KHK, 3 nolu kararnamenin dayanağı. Efendim bu iptal edilenler yeni yasalar ile yapılabilirmiş. Doğru. Zaten halkın yüzde 51,41’i de buna onay vermişti, “yasa yapılsın” demişti, KHK değil. Esaslı bir soru akla geliyor; Erdoğan’a rağmen mi yoksa Erdoğan’la beraber mi?" ifadelerini kullanan Figen Çalıkuşu'nun köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Siz bakmayın sadece rektör, merkez bankası ataması ile ilgili yorumlara… 3 nolu Cumhurbaşkanı Kararnamesi ekindeki listede kimler yok ki… Mesela Diyanet İşleri Başkanı, mesela MİT Başkanı, mesela büyükelçiler… Bu atamalar anayasa ve hukuka aykırı bulundu. Kararı önemsizleştirmek isteyenlerin hemen iş başı yaptığını da görüyorum… 3 nolu kararname iptal edilmemiş, Cumhurbaşkanı yetkilerini kullanabilirmiş.

Güldürmeyin… AYM’nin iptal ettiği 703 sayılı KHK, 3 nolu kararnamenin dayanağı. Efendim bu iptal edilenler yeni yasalar ile yapılabilirmiş. Doğru. Zaten halkın yüzde 51,41’i de buna onay vermişti, “yasa yapılsın” demişti, KHK değil. 15 Temmuz rejimi KHK ile inşa edildi. Ancak kasıtlı hukuksuzluk 482 sayfalık AYM kararı ile kayıt altına alındı. Sorumu yineleyeyim, AYM İptal kararı Erdoğan’a rağmen mi alındı, yoksa Erdoğan’la beraber mi?

Bir diğer soru: Erdoğan 50+1 prangası ve ortağı MHP’den böyle kurtulmak istemiş olabilir mi? Erdoğan’ın neden ve kimden kurtulmak istediğini bilmiyorum. Ama boğazı sıkılan, nefessiz kalmış, yoksulluğun pençesinde kıvranan Türkiye’nin kurtulması gereken bu mevcut rejim ve anayasaya sürekli pusu kuran zihniyettir, bunu biliyorum."

Kararla, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı atama, üniversitelere rektör atama vb gibi yetkileri iptal edildiği şeklinde yorumlansa da Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum," Rektörler ve merkez bankası başkanı konusunda verilen iptaller konu bakımından (KHK ile değil kanunla düzenleme olması gerektiği gerekçesiyle) yapılmış olup esas bakımından bir iptal yoktur. Yani AYM Cumhurbaşkanı'nın rektör atama ve Merkez Bankası başkanını atama/görevden alma yetkisini iptal etmemiştir. Cumhurbaşkanının yetkileri 3 sayılı CBK'da aynen devam ediyor." ifadeleri ile söz konusu iddiaları reddetmiştir. 

Adalet Bakanı Tunç'ta Ala ile benzer bir açıklama yapmış ve "Çeşitli mecralarda iddia edildiği gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni hükümet sistemi kapsamında Anayasa'dan, kanunlardan ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinden kaynaklanan atama ve diğer yetkilerinin esası itibarıyla geçersiz olduğu veya yok sayıldığı şeklindeki yorumlar gerçek dışıdır." ifadelerini kullanmıştı.