Gündem

Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la telefonda görüştü: "Görüşme karşı tarafın talebi üzerine yapıldı"

Görüşmede Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes görüşmeleri ele alındı

21 Ağustos 2024 11:27

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakan Hakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, telefon görüşmesinin ABD'nin talebiyle yapıldığını belirtti.

Görüşmede Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes müzakerelerindeki son durum ve bölgedeki gelişmelerin ele alındığını belirtti. 

T24'e bilgi veren Dışişleri kaynakları, Hamas yetkililerinin hafta sonu Türkiye'yle temas kurarak, ABD'nin Gazze'deki ateşkes görüşmeleriyle ilgili söz ettiği olumlu gelişmelerin gerçeği yansıtmadığını bildirdiğini söylemişti.

Dışişleri kaynaklarının aktardığına göre bu hafta sonu Türk yetkililerle görüşen Hamas yetkilileri, "Amerikalıların müzakerelerin gidişatına ilişkin 'pembe' bir tablo çizdiğini ancak gerçekte durumun böyle olmadığını" söyledi. 

Görüşmede Hamas yetkilileri, İsrail'in ateşkes müzakerelerinin son turunda öne sürdüğü şartların daha önce BM Güvenlik Konseyi tarafından 10 Haziran’da desteklenen senaryonun ve Hamas’ın 2 Temmuz'da onayladığı şartların bile gerisine düşmüş durumda olduğunu söyledi.

İran'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi sebebiyle İsrail'e yapacağı bir misillemenin Orta Doğu'da bölgesel savaşı tetikleyebileceği endişeleri devam ederken, Gazze için ateşkes görüşmeleri bu hafta Mısır'ın başkenti Kahire'de devam edecek.