Spor

Fenerbahçe ve Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nde perdeyi açıyor

26 Eylül 2024 00:00

T24 Spor

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi ilk maçında bugün Belçika'nın Union Saint-Gilloise ekibini konuk edecek. Ülker Stadı'nda saat 19.45'te başlayacak müsabakayı Fransa Futbol Federasyonundan Benoit Bastien yönetecek.

UEFA Şampiyonlar Ligi 2. eleme turunda İsviçre'nin Lugano takımını geçen sarı-lacivertliler, 3. turda ise Fransa'nın Lille ekibine elenince yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etme hakkı kazanmıştı.

Sarı-lacivertliler, Belçikalı rakibiyle geçen sezon UEFA Konferans Ligi'nde de karşı karşıya gelmişti. Son 16 turunda Union Saint-Gilloise ile eşleşen Fenerbahçe, deplasmanda 3-0 kazandığı maçın rövanşında iç sahada 1-0 mağlup olsa da çeyrek finale yükselen taraf olmuştu.

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nin ilk haftasında bugün Hollanda ekibi Ajax'a konuk olacak. Amsterdam kentindeki Johan Cruijff ArenA'da oynanacak karşılaşma, TSİ 22.00'de başlayacak. Müsabakayı İngiliz hakem John Brooks yönetecek.

Geçen sezon Türkiye Kupası'nı müzesine götürerek Avrupa Ligi play-off turunda oynama hakkı elde eden Beşiktaş, İsviçre ekibi Lugano'yu 3-3 ve 5-1'lik skorlarla saf dışı bıraktı ve format değişikliğine gidilen "Kupa 2"de adını 36 takımın yer aldığı lig etabına yazdırmayı başardı.

Ajax ise 2023-2024'te Hollanda Birinci Futbol Ligi'ni (Eredivisie) 5. sırada bitirdi. Avrupa Ligi'ndeki mücadelesine ikinci eleme turundan başlayan Amsterdam temsilcisi, sırasıyla Vojvodina, Panathinaikos ve Jagiellonia'yı eleyerek lig etabında mücadele etme hakkı kazandı.

Fenerbahçe’de 5 isim kadroda yok

Fenerbahçe'nin UEFA'ya verdiği kadroda 5 isim yer almıyor. 

Yeni transferlerden Levent Mercan, Oğuz Aydın ve Filip Kostic'in yanı sıra Bartuğ Elmaz ve Ryan Kent Avrupa müsabakalarında forma giyemeyecek.

Sakatlığı sebebiyle bir süredir takımdan ayrı kalan Bright Osayi-Samuel'in durumu ise netlik kazanmadı. Takımla birlikte çalışan Nijeryalı futbolcunun durumu maç saatinde belli olacak.

Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi kadrosu şu şekilde:

Dominik Livakovic, İrfan Can Eğribayat, Ertuğrul Çetin, Samet Akaydin, Çağlar Söyüncü, Alexander Djiku, Rodrigo Becao, Bright Osayi-Samuel, Mert Müldür, Jayden Oosterwolde, İsmail Yüksek, Mert Hakan Yandaş, Fred, İrfan Can Kahveci, Sofyan Amrabat, Sebastian Szymanski, Tadic, Allan Saint-Maximin, Cengiz Ünder, Cenk Tosun, Youssef En-Nesyri, Dzeko.

Beşiktaş'ın UEFA kadrosu

Siyah-beyazlı takımın UEFA'ya bildirilen kadrosunda yer alan futbolcular şunlar:

Kaleci: Ersin Destanoğlu, Mert Günok, Göktuğ Baytekin

Defans: Jonas Svensson, Gabriel Paulista, Onur Bulut, Tayyip Talha Sanuç, Felix Uduokhai, Bakhtiyor Zaynutdinov, Arthur Masuaku, Emirhan Topçu, Serkan Emrecan Terzi

Orta saha: Milot Rashica, Salih Uçan, Joao Mario, Ernest Muçi, Moatasem Al-Musrati, Jean Onana, Cher Ndour, Can Keleş, Gedson Fernandes

Forvet: Semih Kılıçsoy, Ciro Immobile, Rafa Silva, Mustafa Erhan Hekimoğlu

Fenerbahçe’nin rakibi Union Saint-Gilloise

Yeni formatta ilk maç

UEFA Avrupa Ligi'nin lig formatındaki ilk maçında Belçika'nın Union Saint-Gilloise ekibini konuk edecek Fenerbahçe, geçen sezon aynı takımla UEFA Konferans Ligi son 16 turunda eşleşmişti.

Deplasmandaki maçı 3-0 kazanan sarı-lacivertliler, iç sahada 1-0 kaybetse de çeyrek finale yükselen taraf olmuştu.

Kupa 2'de Union Saint-Gilloise, Twente, Manchester United, AZ Alkmaar, Slavia Prag, Athletic Bilbao, Lyon ve Midtjylland ile karşı karşıya gelecek Fenerbahçe, 8 maçın sonunda puan durumunda ilk 8'de olması halinde doğrudan son 16 turuna yükselecek. Mourinho'nun ekibi, ilk maçları 9 ile 24. sırada tamamlaması durumunda ise son 16 turuna çıkmak için eleme müsabakaları oynayacak.

En çok Avrupa maçı oynadığı arena

Fenerbahçe, tarihinde en fazla Avrupa müsabakasına, eski adı UEFA Kupası olan ve 2009-2010 sezonundan itibaren UEFA Avrupa Ligi adıyla oynanan Kupa 2'de çıktı. Sarı-lacivertli takım, UEFA Kupası formatında 54 kez mücadele ederken, UEFA Avrupa Ligi formatında ise 82 kez yeşil sahada boy gösterdi.

UEFA Kupası'nda 54 maçta 18 galibiyet, 10 beraberlik ve 26 mağlubiyet alan Fenerbahçe, 72 gol atarken kalesinde ise 91 gol gördü.

2009-2010 sezonundan bu yana UEFA Avrupa Ligi'nde 82 maça çıkan sarı-lacivertli takım, bu müsabakalarda 42 galibiyet, 23 beraberlik ve 17 yenilgi yaşadı. Fenerbahçe'nin attığı 119 gole rakipleri 80 golle karşılık verdi.

Fenerbahçe her iki formatta Kupa 2'de toplam 136 karşılaşmaya çıkarken, bu maçların 60'ını kazandı, 43'ünde ise rakiplerine mağlup oldu. Sarı-lacivertli takım 33 maçtan beraberlikle ayrılırken toplamda 191 gol attı, rakiplerinin 171 golüne engel olamadı.

Taraftarının önünde 69. kez boy gösterecek

Union Saint-Gilloise müsabakasıyla birlikte UEFA Avrupa Ligi'nde 137. maçına çıkacak Fenerbahçe, taraftarı önünde 69. kez sahne alacak.

Ev sahibi olduğu 68 müsabakada 37 galibiyet, 17 beraberlik ve 14 yenilgi alan sarı-lacivertli takım, bu maçlarda 112 gol atarken kalesinde ise 68 gol gördü.

Fenerbahçe deplasman maçlarında ise 23 galibiyet, 16 beraberlik ve 29 yenilgi yaşadı. Rakip sahada çıktığı 68 maçta 79 gol atan sarı-lacivertli takım, rakiplerinin 103 golüne engel olamadı.

Beşiktaş’ın rakibi Ajax

Avrupa'da en fazla maç ve galibiyet "Kupa 2"de

Beşiktaş, Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki 2 numaralı organizasyonunda 123 maça çıktı.

Siyah-beyazlı takım, 1955'te Fuar Şehirleri Kupası adı altında düzenlenmeye başlanan, 1971-1972 sezonundan itibaren UEFA Kupası adını alan ve 2009-2010'dan bu yana da UEFA Avrupa Ligi olarak organize edilen turnuvada 54 galibiyet, 25 beraberlik ve 44 yenilgi yaşadı.

"Kupa 2"de oynadığı karşılaşmalarda 197 kez fileleri havalandıran Beşiktaş, kalesinde ise 159 gol gördü.

9 kez gruplarda mücadele etti

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nde 9 kez grup aşamasında boy gösterdi.

Siyah-beyazlı takım, "Kupa 2"de 7 kez elemeleri geçerek, 2 defa da doğrudan grup aşamasında mücadele etti. 2004-2005, 2005-2006 ve 2006-2007 sezonlarında gruplarda mücadele eden Beşiktaş, üst üste 3 sezonda da grubu 4. tamamlayarak elendi.

2010-2011'de de Avrupa Ligi gruplarında yer alan siyah-beyazlılar, ikinci olarak üst tura yükseldi. 2011-2012 sezonunda bu organizasyonda yeniden grup aşamasında boy gösteren Beşiktaş, lider olarak 3. tura çıktı.

2014-2015'te Avrupa Ligi gruplarında mücadele eden siyah-beyazlı ekip, lider olarak üst turda mücadele hakkı kazandı.

2015-2016 ve 2018-2019 sezonlarında grubunu 3. bitiren Beşiktaş, 2019-2020'de de 4. ve son basamakta yer alarak Avrupa'ya veda etti.

İki kez çeyrek final oynadı

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nde 2 kez çeyrek finale yükseldi.

Siyah-beyazlı takım, "Kupa 2"de ilk olarak 2002-2003 sezonunda adını son 8 takım arasına yazdırdı.

UEFA Kupası adı altında oynanan söz konusu sezonda sırasıyla Saraybosna, Alaves, Dinamo Kiev ve Slavia Prag'ı saf dışı bırakan Beşiktaş, çeyrek finalde ise Lazio'ya 1-0 ve 2-1'lik skorlarla yenilerek organizasyona veda etti.

"Kara Kartal" UEFA Avrupa Ligi'nde 2016-2017 sezonunda da yarı finalin kapısından döndü. Söz konusu sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi grubunu 3. sırada tamamlayarak yoluna Avrupa Ligi'nde devam etme hakkı kazanan Beşiktaş, Hapoel Beer Sheva ve Olympiakos'u saf dışı bırakarak adını son 8 takım arasında yer aldı.

Çeyrek finalde Olimpik Lyon ile eşleşen siyah-beyazlı ekip, ilk maçtan 2-1 mağlup ayrılmasına karşın, rövanşı aynı skorla kazanarak maçı uzatmalara taşıdı. Uzatma bölümlerinde de eşitliğin bozulmaması üzerine seri penaltı atışlarına gidilirken, Beşiktaş, penaltılarda rakibine 7-6 mağlup olarak elendi.

Fenerbahçe-Union Saint-Gilloise karşılaşmasının muhtemel 11’leri

Fenerbahçe: Livakovic; Mert Müldür, Djiku, Çağlar, Oosterwolde; Fred, Amrabat; Tadic, Szymanski, Saint-Maximin; Dzeko

Union SG: Moris; Burgess, Machida, Leysen; Castro-Montes, Sadiki, Vanhoutte, Rasmussen, Terho; Ivanovic, Akinpelu

Ajax-Beşiktaş karşılaşmasının muhtemel 11’leri

Ajax: Pasveer; Rensch, Sutalo, Kaplan, Hato; Klaassen, Henderson, Taylor; Traore, Brobbey, Weghorst

Beşiktaş: Mert Günok; Svensson, Paulista, Uduokhai, Masuaku; Gedson Fernandes, Al Musrati; Joao Mario, Rafa Silva, Rashica; Immobile