Spor

Fenerbahçe'den 3 Temmuz davası; Hazine'den 1 milyar 856 milyon lira tazminat istiyor

Sarı-lacivertli kulüp marka değerinin telafisi güç şekilde zarar gördüğünü savundu

23 Haziran 2024 08:49

Fenerbahçe Spor Kulübü, 3 Temmuz 2011'deki şike soruşturmasında yaşamış olduğu maddi ve manevi kayıpları için devlet hazinesine tazminat davası açtı. Dava dilekçesini Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderen kulüp avukatları; manevi kayıp için 100 milyon TL, maddi kayıpları için ise 50 milyon Euro (yaklaşık 1 milyar 756 milyon TL) olmak üzere toplamda 1 milyar 856 milyon lira tazminat talep etti. Fenerbahçe ayrıca mahkemeden itibarının iadesini de talep etti.

Dava dilekçesinde, Fenerbahçe'nin en köklü futbol kulüplerinden biri olduğuna ve hem ülkede hem de ülke dışında 25 milyondan fazla taraftarının olduğuna vurgu yapılarak kulübün 100 yılı aşkın süredir Türk sporuna büyük hizmetler sunduğu aktarıldı. 3 Temmuz sürecinin de ayrıntılı olarak anlatıldığı dilekçede, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından 2011 yılının çeşitli tarihlerinde ligde oynanan maçlar bakımından Fenerbahçe ile bağlantılı kişilerce şike ya da teşvik primi faaliyetlerinde bulunulduğunun iddia edildiği belirtildi.

"Bu dönemde büyük maddi ve manevi kayıplar yaşamış, iki farklı dönemde hak kazanmasına rağmen Avrupa kupalarına katılamayarak telafisi imkânsız ölçüde zararlara uğramıştır" denildi.

Sabah'tan Arzu Kaya'nın haberine göre, 2011'de dava açıldığı ve 2012'de Fenerbahçeli yöneticilere hapis cezası verdiği anlatılan dilekçede, "Bu dönemde Fenerbahçe tarafından 3 Temmuz sürecinin bir kumpastan ibaret olduğu, Fenerbahçe'ye operasyon yapıldığı, verilen kararların haksız ve hukuka aykırı olduğu çokça kez dile getirilmiş olmasına rağmen idare ve mahkemelerce bu açıklamalar dikkate alınmamıştır" ifadeleri kullanıldı. 

"Marka değeri telafisi güç zarar gördü"

Yaşanan sürecin bir kumpastan ibaret olduğunun mahkeme kararıyla da anlaşıldığı ifade edilen dilekçede, "Fenerbahçe aklanmış olsa da şike kumpasından dolayı büyük yara almış, marka değeri telafisi güç derecede zarar görmüş, sporcular kaybedilmiş, finansal açıdan büyük kayıplar yaşanmıştır" cümleleri yer aldı.

Hazine'ye dava

Devlet hazinesine dava açan Fenerbahçe Spor Kulübü, 100 milyon lirası manevi, 50 milyon euro maddi olmak üzere toplamda yaklaşık 1 milyar 856 milyon lira tazminat talep etti. Kulüp euronun 3 Temmuz 2011 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle, ödeme tarihindeki kur üzerinden hesaplanarak TL karşılığını istedi.

Ayrıca TL olarak talep tazminatın da yasal faiziyle verilmesini istedi. Fenerbahçe ayrıca mahkemeden itibarının iadesini de talep etti.