Dünya Basınında Bugün

"Felaketler karşısında G7"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

23 Ağustos 2019 09:34

Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la yaptığı Brexit görüşmesi Britanya basınının ilk sayfalarında yer alırken ABD basını Brezilya'da yer alan Amazon ormanlarında süren yangınları gündeme aldı. Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'nun dünyanın en büyük yağmur ormanları yok olurken kayıtsız kaldığına dikkat çekildi. Fransa basını bu hafta sonu Fransa'da gerçekleşecek G7 Zirvesi'ne yönelik tepkilere yer verdi. Al Arabiya ise Batı ülkeleri ve İran arasında kriz konusu olan petrol tankerini takip ediyor.

23 Ağustos 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Daily Telegraph | Johnson yeni sınır planı talep etti

Britanya Başbakanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır öngören tedbir maddesini konusunda görüştü. Johnson tedbir maddesine bir alternatif oluşturulmasını önerirken Macron maddenin ‘değiştirilmez’ olduğunu söyledi. Johnson, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden anlaşmayla ayrılabilmesi için İrlanda sınırı konusunun çözülmesi gerektiğini aksi takdirde anlaşmasız olarak ayrılacaklarında ısrar ediyordu.


The Wall Street Journal | Asya’da gerilim ittifakı zayıflatıyor

Güney Kore, Japonya ile askerim istihbarat paylaşımı anlaşmasından çıktığını açıkladı. ABD’nin müttefiği olan iki ülke arasındaki anlaşmanın bozulması, ABD’li yetkilileri şaşırttı. Yetkililer Güney Kore’nin kararının bölgedeki güvenlik krizini çözmek konusunda zorluk çıkaracağını düşünüyor. Trump yönetimi Güney Kore’ye anlaşmayı yenileme çağrısında bulundu.

The Times | Kız öğrenciler bilim ve teknolojide cinsiyet uçurumunu kapatıyor

Britanya’da Genel Orta Öğretim Sertifikası almak için girilen sınav sonuçları açıklandı. Sonuçlar kız öğrencilerin matematik ve fizik derslerinde erkeklerden daha iyi puan aldığını ortaya koydu. Bilim ve teknoloji mesleklerinde süren cinsiyet uçurumuna karşı yapılan kampanyalar, bilgi işlem alanlarında eğitim almak isteyen kız öğrencilerin sayısında gözle görülür bir artış ortaya koydu. Gözle görülür artış, erkeklerin domine ettiği bilgi işlem sektöründe değişim yaşanabileceğini gösteriyor.


The Washington Post | Amazon yandıkça Bolsonaro tokat yiyor

Brezilya’da bulunan dünyanın en büyük yağmur ormanları yanarken Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro krizi görmezden gelmeye devam ediyor. Bolsonaro hükümetinin çevre politikalarına değer vermediği daha önce de bilinirken Bolsonaro yangınlarla ilgili çevreci sivil toplum kuruluşlarını sorumlu tuttu. Bolsonaro, hükümeti kötü göstermek için yangın çıkarıldığını iddia ederken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yangınlar için uluslararası kriz çağrısı yaptı.


The Financial Times | AB, yüz tanıma teknolojisinin kullanımını kısıtlamayı planlıyor

AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu bu konuda yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Buna göre, kamuya açık alanlarda yüz tanıma teknolojisinin kullanımı kısıtlanabilir. Üst düzey AB yetkilileri Avrupa’nın yapay zekayı nasıl yöneteceğine yönelik bir çalışmanın parçası olarak gündeme geldiğini söyledi. Amacın teknolojinin ‘gelişigüzel kullanımını’ önlemek olduğu belirtildi.


The New York Times | Myanmar: 730 bin kişi kaçtı, çok azı geri döndü

Myanmar'dan kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanlarının bir kısmını gönüllü olarak ülkelerine geri göndermek için BM ve Dakka hükümetinin başlattığı girişim mültecilerin karşı çıkması nedeniyle sonuçsuz kaldı.  Geçen Kasım ayında da Rohingyaları geri gönderme girişimi hiçbir mültecinin gönüllü olmaması nedeniyle ertelenmişti. Binlerce mülteci protesto gösterisi düzenleyerek geri gönderilmelerine karşı çıkmıştı.


L’Humanité | Felaketler karşısında G7

G7 Zirvesi Fransa’nın ev sahipliğinde bu hafta sonu gerçekleşecek. Zirvede bir araya gelecek liderler eşitsizlik, iklim krizi, savaş, ekonomik sıkıntılar altında ‘harekete geçmedikleri’ için protesto ediliyor.

Al Arabiya | ABD Dışişleri: İran tankeri üzerine ‘sert’ yaptırımlar uygulanacak

Batı ülkeleri ile İran arasında krize neden olan petrol tankeri Cebelitarık’ta serbest bırakılmasının ardından Akdeniz’e doğru hareket ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce de serbest bırakılmasına karşı çıktıkları tankerin herhangi bir özel sektör tarafından kullanılmaması için sert yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı. ABD, tankere doğrudan ya da dolaylı olarak yardım eden herkesi uyardığını açıkladı.