Gündem

Fehmi Koru: Amerika’da Trump’ın önü davalarla kesilmek isteniyor, davalardan biri uçkur davası…

"Bütün bu davalara rağmen, herhangi birinden veya hepsinden ceza alıp hapse de düşse, seçimi kazandığı takdirde, Donald Trump başkanlığı üstlenebilecek. Amerikan sistemi onu bu yolla engelleyemiyor"

22 Nisan 2024 06:00

Fehmi Koru*

[‘Uçkur davası’, başrollerinde Şener Şen ile Müjde Ar’ın oynadığı bir filmin adıydı. Bugün ele alacağım konu bana o filmin konusunu olmasa da adını çağrıştırdı.]

Bir yandan ülkemizde seçim sonrası partilerde yaşananları ve bir zamanlar çeşitli filmlerde figüran olarak yer almış bir kadının değişik ünlülerle ilişkilerinden olmuş çocuklarının babalarını arayışlarını izlerken, bir yandan da altı ay sonra -Kasım 2024’te- seçime gidilecek ABD’de en güçlü aday olarak bilinen Donald Trump’ın yargılanmasıyla ilgili gelişmeleri takip etmeye çalışıyorum.

Üç değişik olay ama herbirini zihnimde birbirine bağlayan güçlü ilişkiler bulabiliyorum.

Trump siyasi hayata girmeden önce, çeşitli eyaletlerde görkemli binalara sahip bir iş insanıydı. O özelliğini sonradan televizyonda iş dünyasına girme hevesindeki gençleri yarıştıran bir program için kullandı.

Kendisini şöhrete kavuşturan televizyon oldu.

Siyasete ilgi duyduğu öğrenilip hedefinin Beyaz Saray olduğu ortaya çıkınca, kişiliği hakkında değişik iddialar ortaya atılmaya başlandı.

Özellikle çapkınlığıyla ilgili.

Şu sıralarda New York’ta görülmekte olan dava, 2016-2020 arası ABD’ye başkanlık yapmış ve bu seçimde de seçildiği takdirde dört yıl daha ülkesine başkanlık edecek olan Trump’ın çapkınlık dönemiyle ilgili.

‘Şalvar davası’ demem bu yüzden…

Daha çok cinsel içerikli filmlerde oynamış bir artist olan Stormy Daniels, 2016 seçim kampanyası sırasında, Trump’la ilgili iddialarını peş peşe sıralamaya başlayınca, başkan adayı onu susturmanın yollarını aramış…

Benzer iddiaları seslendiren başka kadınlara uygulandığında işe yaramış olan para ödeyerek susturma yöntemi Stormy için de kullanılmış.

Kadına 130 bin dolar ödenmiş. Susması için.

Yargılama konusu bundan sonrasıyla ilgili. Kadına sus payı olarak ödenen meblağı, Trump, iş için harcadığı bir masraf olarak kayıtlara geçirmiş ve vergiden düşmüş.

Amerika’da en tehlikeli işlerden biri bu: Devlete kazık atmak…

1920’ler Amerika’sında, içki yasağından da yararlanarak Şikago ve çevresinde yasadışı alemin lideri haline gelmiş Al Capone’u, yaptığı karanlık eylemlerde suçüstü yapamayınca, devlet, vergi kaçakçılığından hapse göndermişti.

Trump’a yargı yoluyla yapılan da Al Capone üzerinde denenmiş olan yönteme benziyor.

Bir farkla: Dava her ne kadar vergi kaçakçılığından açılmış gibi görünse de, savcı, olayı siyasetle de ilişkilendiriyor.

Seçim öncesinde sus payı ödenerek yapılmış bir eylem olduğu için, savcı, halk tarafından bilinse 2016’da yapılan seçimi Trump’ın kaybedebileceği ihtimaliyle davayı irtibatlama eğiliminde.

İddianamede en fazla üzerinde durulan da olayın bu yönü.

Yeniden ABD başkanlığına adaylığı partisi tarafından onaylanmış olan Trump’ın başının tek derdi bu dava değil. Hakkında açılmış farklı konularda üç dava daha var.

Başkanlıktan ayrıldıktan sonra aralarında ‘çok gizli’ olanların da bulunduğu bazı dosyaları yanında götürdüğü, Florida’daki iş yerine yapılan baskında ortaya çıkmıştı.

Daha da önemli bir dava, 2020 seçimini kaybettiği halde kazanmış gibi sunarak meydana getirdiği karmaşayla ilgili.

Yine seçimle ilgili bir başka dava da Georgia eyaletinde kendisini bekliyor.

Ve Trump bunlara rağmen Amerika’da seçimi kazanabilir.

Gelişmeleri Amerikan medyasından izlerken ona oy vermeye hazırlanan insanların ruh hallerini merak etmekten kendimi alamıyorum.

Yalan dolan var adamda…

Stormy Daniels ve benzeri olaylar var…

Halkı isyana kışkırtmada liderlik de yaptı.

Ve halk, özellikle de Amerika’nın kendilerini dindar olarak tanımlayan kesimleri, bir an önce seçim günü gelsin de Donald Trump yeniden başkan olsun diye alesta bekliyor.

Bizde babalarını bir dönemin ünlüleri arasında aramakta olan genç kadınların çabalarını, dengeleri sarsmış bir yerel seçimden yeni çıkmış ülkemizde izlerken, ABD’deki başkanlık yarışında Cumhuriyetçileri temsil eden Trump’ın durumu daha fazla ilgimi çekiyor.

Seçimi kazanır ve yeniden ABD’ye başkan olur mu dersiniz Trump?

[Bilginiz olsun: Bütün bu davalara rağmen, herhangi birinden veya hepsinden ceza alıp hapse de düşse, seçimi kazandığı takdirde, Donald Trump başkanlığı üstlenebilecek. Amerikan sistemi onu bu yolla engelleyemiyor.]

*Bu yazı fehmikoru.com adresinden aynen alınmıştır.