Ekonomi

Fed faiz kararını açıkladı; 11 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimi

Kararın ardından dolar/TL hafif yükseldi

31 Temmuz 2019 21:00

Fed, Temmuz toplantısında oy birliğiyle 25 baz puan faiz indirimine giderek fonlama oranını yüzde 2,00-2,25 aralığına çekti. Böylece Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), on yıldan bu yana ilk kez faiz indirimine giderek 2015 sonunda başladığı sıkılaştırma döngüsüne ara vermiş oldu.

Bloomberg anketine katılan uzmanların medyan beklentisi 25 baz puan faiz indirimine gidileceği yönündeydi. Federal fonlama oranı vadeli kontratlarındaki son fiyatlama da yüzde 83 ihtimalle 25 baz puan indirimi işaret ediyordu.

Fed yetkilileri son kez faiz artırılan aralık toplantısında 2019 için sıkılaştırma tahminlerini kademeli olarak azaltmaya başlamışlardı. Haziran toplantısında ise faiz indirimi sinyali gelmişti.

Politika yapıcıların resmi tahminlerinin yer aldığı haziranda yayınlanan son noktasal grafiğe göre yetkililerin faiz beklentilerinin medyanı 2019 için yüzde 2,4 seviyesinde bulunuyordu.

Bilanço daraltılmasına 1 Ağustos itibariyle son verileceği ifade edildi. Rezerv fazlasına uygulanan faiz oranı da (IOER) yüzde 2,35'ten yüzde 2,10 seviyesine indi.

Karar metninde faiz indirimine gerekçe olarak küresel gelişmeler ve zayıf enflasyon işaret edildi.

Görünüm üzerindeki belirsizliklerin sürdüğü belirtilen metinde, bankanın uygun şekilde hareket etmeyi sürdüreceğinin altı çizildi.

TIKLAYIN - ABD Merkez Bankası bağımsızlığının kısa tarihi

Dolar/TL hafif yükseldi

Karar öncesi 5.52 seviyesinde yer alan dolar/TL, ilk tepki olarak 5.51 seviyesine geriledi. Dolar/TL daha sonra hafif yükselerek 5.55 seviyesine geldi.