Gündem

Fed faiz kararını açıkladı

03 Mayıs 2023 20:57

ABD Merkez Bankası politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan artırdı. Banka tarihteki en hızlı sıkılaşma döngüsüne ara verildiği sinyali verdi. Gelecekte daha fazla faiz artışına işaret eden ifade karar metninden çıkarıldı. Başkan Jerome Powell veri odaklı olarak karar almaya devam edeceklerini belirtti.

ABD Merkez Bankası bankacılık güven krizi ve enflasyon ikilemi gölgesinde faiz kararını açıkladı.

Fed politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 5 - 5,25 aralığına yükseltti. Bu, Mart 2022’den beri 10. faiz artışı oldu. Karar oy birliğiyle alındı. Piyasalarda da 25 baz puanlık faiz artışı bekleniyordu. Faiz böylece Ağustos 2007’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Banka faiz artışlarının sonuna gelinmiş olabileceği sinyali verdi.

Açıklamada “Komite gelen bilgilerle para politikasının etkilerini yakından takip edecek” ifadesi yer aldı. Gelecekte daha fazla faiz artışına işaret eden “ek sıkılaştırma” ifadesi metinden çıkarıldı. Enflasyon risklerinin son derece dikkatle izlendiği vurgulanırken “enflasyon yüksek kalmaya devam etti. Ekonomik aktivite ilk çeyrekte ılımlı büyüdü.” ifadesi kullanıldı.

Son dönemde yaşanan bankacılık krizine dair ise bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğu belirtilerek “Hanehalkı ve işletmeler için sıkılaşan kredi koşullarının ekonomik aktivite, işe alımlar ve enflasyon üzerinde baskı oluşturması olası” değerlendirmesi yapıldı.

Gelecek dönemde politikanın sıkılaşma dozu belirlenirken kümülatif sıkılaşma ve para politikasının ekonomi üzerindeki gecikmeli etkilerinin dikkate alınacağı ifade edildi. Bilanço daraltma hızının duyurulan şekilde devam edeceği belirtildi.

2022 yılının Mart ayında faiz artırımlarına başlayan Fed, son 3 toplantıda faiz artış hızını yavaşlatarak 25’er baz puanlık artışla yola devam etmişti.

Powell: Veri odaklı olacağız

Başkan Jerome Powell karar sonrası basın toplantısında kameraların karşısına geçti. Powell konuşmasında bundan sonra da verileri takip ederek adımları atacaklarını ve gerekirse para politikasını daha da sıkılaştıracaklarını söyledi. Enflasyonun hala hedefin üzerinde seyrettiğini belirten Powell “geçen yılın ortalarından beri enflasyon yavaşladı ama hala yüksek kalmaya devam ediyor. Enflasyonu hedefe döndürmekte kararlıyız, önümüzde uzun bir yol var” ifadesini kullandı.

Powell Fed’in enflasyon görünümünün faiz indirimini desteklemediğini söyledi.

Başkan, bankacılık sektörünün dirençli olduğunu ve Mart başından bu yana iyileştiğini ancak sektör denetimlerinin ve düzenlemelerin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. JPMorgan’ın First Republic Bank’ı satın almasının ‘iyi bir karar’ olduğunu belirterek “Bankanın satışı sektördeki gerilimin sona ermesine yönelik önemli bir adım” dedi.

Borç tavanı konusunda ise “borç tavanının zamanında yükseltilmesi önemli. Bu konuda bir anlaşmanın olmamasının ekonomik sonuçları son derece belirsiz” yorumunu yaptı.

Powell resesyondan kaçınmanın mümkün olduğunu da dile getirdi.