Ekonomi

Fatih Altaylı: İTO Başkanı’nın gözü niye dönmüş!

12 Mart 2024 11:19

Gazeteci Fatih Altaylı, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç'in İstanbul Park pistinin ihalesiyle ilgili açıklamasına tepki göstererek, "Avdagiç’in her zaman iktidardan yana olan tavrındaki bu ani dönüş şaşırtıcı" dedi. 

İstanbul Parkın pist ortakları arasında bulunan İTO'nun Başkanı Avdagiç'e "Kamu kurumunun yöneticisi olduğu için söz sahibi olduğu ve işletemeyip neredeyse bedavaya kiraya verdiği pisti, şimdi yeniden kiralamak için Cumhurbaşkanı’nı bile karşısına alacak kadar gözü dönmüş bir vaziyette." ithamında bulunan Altaylı'nın yazısından ilgili bölüm şöyle:

"Avdagiç’in otomobil sporu ile bir bağlantısı var mı! Uzaktan var. Kardeşi Halit Avdagiç vasıtasıyla. 

Yıllar önce yapmayı planladıkları bir otomobil organizasyonu için benimle bir görüşme yapmışlardı ve destek istemişlerdi. Gülüp geçmiştim.

Şimdi ise hem cehaletini hem de mevcut alt kiracıya pisti peşkeş çekme konusundaki gözü kararlılığını ortaya koyuyor. Benim daha önce de söylediğim gibi, elbette ki Formula 1 yarışının hangi ülkede yapılacağına FiA karar vermiyor.

Ama FiA hani ülkede yapılamayacağına karar verebiliyor. FiA ile F1 arasındaki çok uzun süreli anlaşma ile Formula 1’in sportif yönü FiA’nın kontrolünde.

Bu nedenle de FiA ile F1 arasında uyumlu bir yönetişim var. FiA, yönetimi F1’in Türkiye’ye gelmesini kolaylaştırabilir, ucuzlaştırabilir, takvimde uygun bir yer almasını sağlayabilir.

F1’i Türkiye’ye getirmenin yöntemi FiA’ya hakaret etmek değildir. Bir kamu organizasyonu olan İTO’nun başındaki kişinin görevi de, pozisyonu itibarıyla yönetiminde olduğu bir kamu şirketinin imkanlarını, bir özel şirkete peşkeş çekmek ve bu uğurda gerekirse seçim dönemini de fırsat bilerek Cumhurbaşkanı’nı bile hedef almak hiç değildir. 

Önemli olan bu pistin yeniden otomobil sporuna kazandırılması ve buradan gurur duyacağımız sporcular çıkarılmasıdır.

Bu pisti Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir şirket otopark olarak kullansın ve zengin arkadaşları ile yarışsın diye yapmadı.

İTO üyeleri de Avdagiç’i İTO başkanlığına, İTO’nun imkanlarını birilerine peşkeş çeksin diye seçmedi!

Yazının tamamını okumak için tıklayın 

Avdagiç ne demişti?

Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapan İstanbul Park pistinin ihalesi Nisan ayında yapılacak. İhaleyi kazanan firma 30 yıllığına pistin işletme hakkını elde edecek. Akıbeti merakla beklenen bu süreç öncesinde, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç Habertürk'e konuştu. Aynı zamanda pistin 20 yıllık yüklenicisi Formula İstanbul Yatırım A.Ş'nin (FİYAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı da olan Avdagiç, "Ucuz kahramanlık yapanlara gerekli cevabı, bu ihaleden sonra vereceğiz. Arkadaşlar şartnameyi almış, çalışıyorlar. Formula 1'in hangi ülkede yapılacağına karar veren FIA değil. Bu konu ile alakası olmayanlarla poz çekerek, hava atarak bu işler olmuyor" ifadelerini kullanmıştı. 

İsteyen her firmanın Formula 1 yarışlarını düzenleyemeyeceğini de vurgulayan İTO Başkanı Avdagiç, "Türkiye’deki bir şirket ben Formula 1’i yapacağım diye çıkınca, yapabiliyor mu? İcap-kabul işi var değil mi burada. Formula’yı yapmak istiyorum diyorsanız, Formula 1’in sahibi olan şirketin sahibinin kapısını çalmanız gerekiyor. Uluslararası Otomobil Federasyonu’nun (FIA) değil. Şimdi bazı arkadaşlar atraksiyon yapıyorlar, sanki bunun sorumlusu FIA’ymış gibi FIA ile pozlar çekiyorlar. Formula’nın hangi ülkede yapılacağına karar veren FIA değil. FIA yerel otomobil federasyonlarının üst kuruluşu" demişti.