Gündem

Fatih Altaylı: Hiç kimse bana TÜSİAD’ın açıklamasının içerik ve zamanlamasının iyi niyetli olduğunu anlatamaz

17 Haziran 2022 10:50

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan’ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki değerlendirmelerinin içerik ve zaman itibariyle eleştirdi. Söz konusu açıklamaların Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aradığı ortamı yarattığını söyleyen Altaylı, “Hiç kimse bana TÜSİAD’ın bu açıklamasının içerik ve zamanlamasının iyi niyetli olduğunu anlatamaz” dedi.

HaberTürk yazarı Altaylı bugünkü yazısında konuya ilişkin olarak şu değerlendirmelerini aktardı:

“Birdenbire, üstüne üstlük de çok da kendisi ile ilgili olmayan bir konuda, bir dış politika meselesinde, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği konusunda Türk halkının büyük bölümünün de katılmadığını düşündüğüm bir açıklama yaptı TÜSİAD Başkanı. Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tam da aradığı ortamı yarattı. Her seçim dönemi öncesi ringe birini alarak kendi tabanına güç odaklarıyla mücadele eden güçlü lider mesajı vermekten hoşlanan Erdoğan’a şahane bir fırsat verdi. Üstüne bir de dün İsveç’in PKK yanlısı tavrı eklenince iktidar ve iktidar yanlısı gazeteciler için duble kaymaklı bir ekmek kadayıfı servis edilmiş oldu.

Hiç kimse bana TÜSİAD’ın bu açıklamasının içerik ve zamanlamasının iyi niyetli olduğunu anlatamaz. Hem seçtiği konu, hem konunun ele alınış biçimi hem de zamanlama olarak. Hiç kimse anlatamaz…”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

TÜSİAD YİK toplantısında Başkan Turan, ”İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleri konusunda Türkiye’nin dile getirdiği sıkıntıların ve taleplerin müzakere yoluyla, karşılıklı anlayışı geliştirerek ve ittifak ruhuna uygun şekilde çözülebileceğini ümit ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Turan’a Erdoğan’ın yanıtı gecikmemiş; NATO meselesinde İsveç ve Finlandiya’dan somut adımlar gelmeyene kadar uygulanan politikanın değişmeyeceğini belirten Erdoğan, ”Ey TÜSİAD’ın başındaki beyefendi dış politikada bize ders veremezsin. Sen çıraksın. Önce haddini bileceksin, iktidara ders vermek kim siz kimsiniz? Biz dış politikada İsveç, Finlandiya bunlara niye tavır alıyoruz? Sokaklarında terör örgütleri cirit atarken biz onlara kapılarımızı açacağız? Ey TÜSİAD siz onların yanında yer alabilirsiniz, biz şehitlerimizin kanını yerde bırakmayacağız. Eğer TÜSİAD bu gidişiyle devam ederse bu iktidarın kapısını hiç çalmasın. CHP size ne diyorsa o ağızla konuşuyorsunuz. Sizden önceki ağababalarınız da böyle konuşuyordu, siz de aynı şekilde konuşuyorsunuz. Öyleyse bu kapı, yerli ve milli duruş sergileyene açıktır, yerli ve milli duruş sergilemeyene kapalıdır” ifadelerini kullanmıştı.