Gündem

Fatih Altaylı: Biontech’in Almanya’yı terk etme kararına şaşırmadım

"Biontech, Almanya’yı niye terk etmiş olabilir?"

26 Ocak 2023 12:48

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, Koronavirüs’e karşı Biontech aşısını geliştiren Uğur Şahin ile Özlem Türeci’nin Almanya’da İngiltere’ye gitme kararlarını değerlendirdi.

Yıllar önce Uluslararası Otomobil Federasyonu (FiA) temsilcilerinin, “Mercedes AMG F1” takımının neden Almanya’da değil de Londra yakınlarındaki Brackley kasabasında olduğuna ilişkin sorusuna aldığı, “Eğer F1 merkezimiz Almanya’da olsa idi, Formula 1’in hızına yetişmemiz mümkün olmazdı” yanıtını hatırlattı.

FiA temsilcilerinin sorusuna ilişkin, “Almanya çok sıkı kuralların ve aslında tutuculuğun ülkesidir. Her şey kitabına uygun yapılır. Kitapta olmayan bir yere geldiğiniz zaman bu sefer uzun uzun düşünüp, kitabın o bölümü yazılır. Sonra yapılması gereken o yeni yazılana göre yeniden yapılır. Eğer bir hata olmuşsa, tekrar başa dönülür. Formula 1 ise böyle bir şey değil. Siz FiA olarak sürekli yeni kural getiriyorsunuz ve bu kurallara uymamız için bize tanınan süreler bazen birkaç hafta, çok şanslı isek birkaç ay. Bizim bunu Almanya’da bu kadar kısa sürede yapmamız mümkün değil” yanıtını verdiğini aktaran Altaylı, başka anılarına da yer verdiği yazısında şunları kaydetti:

“Tüm bunları duyup dinlemiş biri olarak Biontech’in Almanya’yı terk etme kararına şaşırmadım. Ama bu durum yine de Almanlara olan saygımı etkilemiyor. Kurallar, kurumlar ve kitaplar iyidir. Kurallar ve kurumlar ortadan kaldırılınca neler olabileceğini Almanya, 1930’larda gördüğü için bunun önemini en iyi bilendir. Üstelik de Almanya'nın katı kurallarına rağmen Biontech'in aşısı bu kadar sorunlu ise bunun bir de kuralsız halini düşünmek dahi istemiyorum.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.