Dünya

Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalışan binlerce göçmen arasında izdiham: En az 23 kişi hayatını kaybetti

Batı Sahra sorunundan kaynaklanan ve 10 ay süren İspanya ile Fas arasındaki diplomatik kriz geçen nisan ayında sona ermişti

26 Haziran 2022 10:28

T24 Dış Haberler

İspanya'nın Kuzey Afrika'daki topraklarından Melilla kentindeki sınır hattında, Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalışan yaklaşık 2 bin göçmen izdihama yaşadı.  Fas devlet televizyonu, ezilenlerin ve tel örgülerden düşenlerin olduğu izdihamda en az 23 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. İspanyol sivil toplum örgütü Caminando Fronteras ise 37 göçmenin öldüğünü öne sürdü.

İspanya'nın Kuzey Afrika'daki topraklarından Melilla kentinden sınırı geçmeye çalışan göçmenler, sınıra akın ederken yaklaşık 2 bin kişinin toplanması izdihama neden oldu.

İspanyol sivil toplum örgütü Caminando Fronteras, izdihamda 37 göçmenin öldüğünü öne sürdü.

"Yaralılar saatlerce tıbbi yardım alamadı"

İzdiham, bazı göçmenlerin ezilmesine bazılarının ise tel örgülerden düşerek yaşamını yitirmesine neden oldu.

Fas İçişleri Bakanlığı, izdihamda 140 Faslı güvenlik görevlisinin de yararlandığını bildirdi.

Fas İnsan Hakları Derneği (AMDH) Yerel Başkanı Omar Naji, üyelerinin çok sayıda ağır yaralı insanın üst üste durduğunu gösteren görüntüler çektiğini söyledi. Naji, izdihamda yaralanan kişilerin saatlerce tıbbi yardım almadan beklemek zorunda kaldığını, bazılarının da beklerken hayatını kaybettiğini söyledi.

İspanya Başbakanı: Yaşananların sorumlusu insan kaçakçılığı yapan mafyalar

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, yaşanan izdihamla ilgili “Eğer sınırda yaşandığı görülenlerle ilgili bir sorumlu varsa o da insan kaçakçılığı yapan mafyalardır” dedi.

İnsan hakları örgütleri ise yaralıların saatlerce yardım almadan beklediği olayla ilgili Fas ve İspanya yetkililerinin kapsamlı bir soruşturma yapmasını talep etti.

Uluslararası Af Örgütü İspanya Direktörü Esteban Beltran “Göçmenler, Melila’ya geçiş sırasında şiddetle hareket etmiş olsa da konu sınır güvenliği olduğunda her şey kabul edilemez. Mülteci ve göçmenlerin insan haklarına saygı duyulmalı ve bir daha benzer durumlar yaşanmamalıdır.” Dedi.

Batı Sahra sorunundan kaynaklanan ve 10 ay süren İspanya ile Fas arasındaki diplomatik kriz geçen nisan ayında sona ermiş ve iki ülke arasında normalleşme süreci başlamıştı.

Melilla'da yaşananlar

Melilla'daki Fas-İspanya sınırında 24 Haziran sabahı yaşanan olayda, Fas tarafındaki yaklaşık 2000  göçmen 10 metre uzunluğundaki dikenli tel örgülerin olduğu sınır hattına akın etmişti.

Fas polisi ve İspanya makamları, düzensiz göçmenleri organize şekilde sınıra akın etmek, güvenlik güçlerine taş ve asit atarak saldırmakla suçlamıştı.

Fas hükümeti 18 göçmenin öldüğü, aralarında Fas polisinin de olduğu 100'den fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Göçmenlerden 133'ü Melilla'ya geçmiş, İspanya tarafında da yaralılar olduğu açıklanmıştı.

Başbakan Sanchez, Brüksel'deyken basının soruları üzerine olaylara ilişkin "İspanyol hükümeti adına, Fas hükümeti ile yaptığımız ve en iyi ilişkilere ve yakın iş birliğine duyulan ihtiyacı gösteren olağanüstü iş birliğine teşekkür etmek isterim. Maalesef bugün Melilla kentinde yaşananlarda da gördüğümüz gibi düzensiz göçe karşı mücadelede ve içişlerinin yakın iş birliğine ihtiyaç olduğu görüşmüştür." demişti.