Dünya

Fas depremi: Ölü sayısı 2 bin 800'ü geçti, hayatta kalanlar geceyi çadır kamplarında geçiriyor

12 Eylül 2023 12:03

T24 Dış Haber

Fas'ın en büyük depreminde harap olan köylerde ölü sayısının 2 bin 800'e yükselmesiyle insanlar dördüncü geceyi de dışarda geçirmek için kamp kurdu. İspanya, Britanya ve Katar'dan gelen arama ekipleri, hayatta kalanları bulmak için Fas'ın çabalarına katıldı.

Yetkililer, ölü sayısının 2 bin 862'ye yükseldiğini söylerken, ulaşılması zor bölgelerdeki kayıplar hakkında bir tahminde bulunmadı. Tinmel köyündeki evlerin tamamına yakını ezildi ve tüm köy sakinleri evsiz kaldı. Molozların altında yüzlerce hayvan da can verdi. 

59 yaşındaki Mouhamad Elhasan, deprem esnasında ailesiyle yemek yediğini, 31 yaşındaki oğlunun dışarı kaçtığı esnada komşularının çöken çatısının altında hayatını kaybettiğini söyledi. Elhasan'ın eşi, kızı ve kendisi hayatta kaldı.

Tinmel'de ve diğer köylerde sakinler, insanları çıplak elleriyle enkazdan çıkardıklarını söylediler. Tikekhte'de 66 yaşındaki Mohamed Ouchen, enkaz altındaki insanları kurtarmak için aletleri olmadığı için biri kendi kızı olan 25 kişiyi göçükleri elleriyle kazarak çıkardıklarını anlattı. 

Sınır Tanımayan Birleşik İtfaiyeciler yardım grubundan İspanyol kurtarıcı Antonio Nogales tarafından çekilen görüntüler, molozlarla kaplı dik yamaçlara tırmanan insanları ve köpekleri gösterdi. 

İlk müdahaleden sonra insanlar dördüncü geceyi de dışarda geçirirken, bazı köylerde çadır kampları ortaya çıktı. Ordu, çadır ve yiyecek dağıttığını söylerken Yüksek Atlas Dağları'nı Marakeş'e bağlayan büyük bir yol tıkandı.