Dünya

Facebook yatırımcıları Zuckerberg egemenliğini yıkamadı

Hissedarların 'itibar kaybı' nedeniyle 'yenilenme' isteği başarılı olamadı

31 Mayıs 2019 14:11

T24 Dış Haberler

Çeviri: Demet Kamburoğlu

Sosyal medya şirketi Facebook’un, yıllık yatırımcı toplantısı sert tartışmalara sahne oldu. Şirket yönetimine ağır eleştiriler yöneltilen toplantıda Facebook'un kurucusu ve halen Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Mark Zuckerberg’in koltuğu bırakmasını isteyenler amaçlarına ulaşamadı. Toplantı devam ederken bina önüne toplanan aktivistler de Facebook'taki değişim taleplerine destek verdi.

"Facebook son yıllarda itibarını yitirdi"

İngiliz gazetesi The Guardian’da yer alan Julia Carrie Wong imzalı haberde, hissedarların şirkete yönelik başlıca taleplerinin; verileri yanlış amaçlarda kullanmak, soykırıma dair şiddete yönelen kışkırtmacı tavır, rekabetten kaçınma gibi şüpheler nedeniyle itibarını yitiren sosyal medya şirketini yenilemek olduğu belirtildi.

Perşembe günü California’nın Palo Alto kentinde gerçekleştirilen toplantıda hissedarlar, sekiz farklı teklifi oylamaya sundu. Teklifler arasında en çarpıcı olanlar, Facebook’un iki sınıflı hisse yapısını kaldırmak ve bağımsız bir yönetim kurulu başkanına gereksinim üzerine olanlardı.

Şirketin yıllık toplantısı sırasında, dışarıda protesto yapıldı. Facebook'un geçtiği zor dönem sonrasında sorunlarını düzeltemediğini düşünen yatırımcılar ve aktivistler, eylem alanında 2.5 metre boyunda somurtkan "emoji" balonları uçurdu.

"Şirket yönetimi, Mark Zuckerberg'in baskısı altında"

Teklifleri sunan bağımsız hissedarların taraftarları, Zuckerberg ve diğer heyet kurulu üyelerine seslenme şansını yakaladı.

İngiliz yatırım şirketi Arjuna Capital’in Genel Müdürü Natasha Lamb, şirketin Zuckerberg’in 'yenilgi içerisindeki mutlak otoritesi' altında yönetildiğini söyledi. Lamb, Facebook’un düzensiz yönetiminin dünya çapındaki insan haklarını ve demokrasiyi nasıl etkilediği hakkında hazırlanan bir raporu desteklediğini bildirdi.

Hissedarlardan Trillium Varlık Yönetim Şirketi çalışanı Jonas Kron da, "Bu kadar fazla gücün tek kişide toplanması oldukça mantıksız bir hareket" dedi.

Zuckerberg'e yönetim kurulu başkanlığından çekilmesi soruldu

Zuckerberg toplantıda, bir şirketin gücünü 'bağımsız denetim kurulu´ ve ´güçlü demokratik süreç´ kıstasları üzerinden değerlendirme ve sınırlandırmanın önemini vurguladı; fakat hissedarların dikkati çekmeye çalıştığı Facebook şirket yönetim kısmını, bu kıstaslar arasında saymadı. Yönetim kurulu başkanlığından çekilerek yönetimdeki gücünü azaltması konusundaki fikri sorulan Zuckerberg, resmi kısıtlamalar ve tartışmaları yumuşatmak adına kurmayı planladığı bağımsız denetim kurulu üzerinde duran bir demeçle cevap vermeyi tercih etti.

Yönetim kurulu üyeleri, mevcut düzenden memnun olduklarını açıkladı

Bill& Melinda Gates şirketinin CEO’su ve Facebook’un yönetim kurulunun bağımsız yöneticisi Susan Desmond- Hellmann’a, yönetim kurulunun Zuckerberg olmadan toplanıp yeni bir başkan seçilmesi hakkında soru soruldu. Hellmann, "Hayır, şirket ve yönetim kurulu yöneticileri şu anki durumdan ve düzenden memnun" diyerek cevap verdi. Facebook yönetim kurulu, bağımsız sekiz teklifin hepsini reddetti.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve baş yöneticisi olan Mark Zuckerberg’i hedefleyen değişim projeleri, Zuckerberg’in hisse değerleri %15 civarında olmasına rağmen; kendisi oy dağılımının %50’sinden fazlasını kontrol ettiği için başarılı olamadı.

Aktivist gruplar, hissedarlarla görüştü

Yönetim kurulu toplantısı sırasında bina önünde eylem yapan aktivist gruplar ise yönetim  kurulu başkanının yenilenmesi için tekrar seçime gidilmesi konusunda çağrı yaptı. 

´Majority Action´ adlı aktivist grubun yöneticisi Eli Kasargod-Staub, "Facebook yönetimi, hissedarlarına kendi yönetimlerinin başarısızlığı sonrasında ne etraflı bir muhasebe imkanı ne de olanları düzeltmek adına düzgün bir plan verdi" dedi. Staub, bundan sonra hissedarların yapabileceği en önemli hareketin, Zuckerberg’in kurula tekrar başkan olarak seçilmesine destek vermemek olacağını söyledi.

Muhalif yatırımcılar ve aktivistler, kazanamamış olmalarına rağmen bağımsız hissedarların, harekete geçmelerini sağlamak için yönetim kuruluna baskı yapmalarının işe yarayabileceğini belirtti.

Sembolik girişimler, ¨Fight for the Future¨ adlı bir aktivist grubun toplantının gerçekleşeceği günün gecesinde Palo Alto Oteli’nin binasının dışına ¨Fire Zuck!¨ (Zuckerberg’i Atın!) adlı sloganını yansıtmasıyla başladı.