Hissedarlar, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yaptıkları başvuruda, Zuckerberg'in mevcut yetkilerini bağımsız bir CEO'ya devretmesini ve kendisine yönetimde çok fazla oy hakkı tanıyan B tipi hisse yapısının değiştirilmesini istediler.
Facebook'un son dönemde adının karıştığı veri paylaşımı ve güvenliği skandalları ve şirketin 2018‘de yaşadığı 100 milyar doları aşkın piyasa değeri kayıpları hissedarları öfkelendirdi.
Özellikle Cambridge Analytica Skandalının şirkete zarar verdiğini belirten hissedarlar, başvuruda şu ifadelere yer verdi:
"Cambridge Analytica'nın milyonlarca Facebook kullanıcısının kişisel verilerini kötüye kullandığına dair haberlerin yayınlanmasında ardından, şirketin piyasa değeri Mart 2018'de 100 milyar dolarlık kayıp yaşadı. Yine 100 milyar dolardan fazla bir kayıp Temmuz ayında şirketin çeyrek dönem sonuçları açıklanıp Facebook'un maliyetleri artarken gelir büyümesinin azaldığının ortaya çıkması ile gerçekleşti."
Bu tip durumları ciddi yönetim zafiyeti olarak tanımlayan hissedarlar; sonuç olarak kullanıcıların Facebook'a güvenlerini kaybettiklerini de vurguladı:
"Pew Research isimli araştırma şirketi genç Amerikalıların yüzde 44'ünün geçen yıl Facebook uygulamasını telefonlarından sildiğini belirledi. Bu grubun yüzde 74'ü ise ya uygulamayı sildi ya Facebook'u kontrol etmeyi bıraktı ya da güvenlik ayarlarını değiştirdi."
SEC'e yapılan başvurular, Facebook'un 30 Mayıs'ta düzenlenecek hissedarlar toplantısına hazırlık niteliği taşıyor. Ancak Zuckerberg A tipi hisselere göre on kat daha fazla oy hakkı tanıyan B tipi hisselerin yüzde 75'ine sahip olduğu için, yapılan başvuruların gerçekleşme şansı pek bulunmuyor. Facebook ve Zuckerberg sonuncusu 2017'de olmak üzere daha önce bu yönde yapılan başvuruları reddetmişti.