Dünya Basınında Bugün

F-16'lar Yunanistan'ın yakın markajında, Britanya'da muhalefetten Filistin sözü, Gazze'de katliam | Dünya Basınında Bugün

07 Haziran 2024 09:57

Yunan basını, Türkiye'deki savunma gelişmelerini çok yakından takip etmeye devam ediyor. Britanya İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Müslüman seçmenlerin seçim tepkisinden kaçınmaya çalışıyor. İsrail'in Gazze Şeridi'nde bulunan El Nuseyrat'ta yerinden olmuş insanların sığındığı bir Birleşmiş Milletler okulunu vurarak onlarca insanı öldürdüğü ve yaraladığı bildirildi. 

The Daily Telegraph | Keir Starmer, Filistin devletini tanıma sözü verdi

Britanya İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Müslüman seçmenlerin seçim tepkisinden kaçınmaya çalışıyor.

Starmer, 4 Temmuz'daki erken seçim için hazırlanan İşçi Partisi manifestosunda barış görüşmeleri sona ermeden bir Filistin devletini tanıma taahhüdünde bulunacak.


New York Times | İsrailliler sivil sığınağına saldırdı ve onlarca kişiyi öldürdü

İsrail'in Gazze Şeridi'nde bulunan El Nuseyrat'ta yerinden olmuş insanların sığındığı bir Birleşmiş Milletler okulunu vurarak onlarca insanı öldürdüğü ve yaraladığı bildirildi. 

Gazze'de Hamas'ın yönettiği medya ofisinden yapılan açıklamada İsrail'in "insanlığı utandıran, korkunç bir katliam yaptığı" ifade edildi. Associated Press, saldırıda 33 kişinin öldürüldüğünü belirtti. 


eKathimerini | Türkiye, F-16 jetlerini almaya yaklaştı

Yunan basını, Türkiye'deki savunma gelişmelerini çok yakından takip etmeye devam ediyor. 

Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye, F-16 satış kabul mektubunu imzaladı" denildi.

Miller tarafından yapılan açıklamada ''Türkiye, F-16 savaş uçaklarını satın almak için teklif ve kabul mektubunu imzaladı" denildi.

Sürecin tamamlanması ile birlikte Türkiye, ABD'den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 adet F-16 modernizasyon kiti satın alacak.


Moscow Times | Rus mahkemesi, bayıldıktan sonra Putin yanlısı cadının tutuklu yargılanmasına karar verdi

Moskova'da bir mahkeme, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e destek için "büyü yapmakla" tanınan "cadı" Alina Polin'in duruşma sırasında bayıldıktan sonra gözaltında tutulmasına karar verdi.

Gerçek adı Yelen Sulikova olan Polin, bu hafta Moskova'da "radikal" edebiyat yaydığı ve "inançlıların dini hissiyatlarına hakaret ettiği" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Polin'in yaydığı materyallerin "Rus Ortodoks Kilisesi'ne karşı şiddet çağrısı yaptığı" iddia ediliyor. 

TASS haber ajansına göre Polin, perşembe günü mahkeme salonunun hücresinde birkaç kez nöbet geçirip kafasını demirlere vurdu. Polin'in bayılmadan önce bazı suçlamaları kabul ettiği belirtildi. 

Polin'in tıbbi yardım gördüğü ancak hastaneye kaldırılmadığı bildirildi. Mahkeme, kadının tutuklu yargılanmasına karar verdi. 

Kendini "cadı" ilan eden Polin, bir realite televizyon serisiyle tanınmıştı. "Cadı", daha sonra 2019'da yaptığı "Putin yanlısı büyü" ile ünlenmişti.


Al Arabiya | Pentagon şefi, Husi saldırıları sürerken ABD uçak gemisinin görev süresini uzattı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere saldırmasını önleme görevini yerine getirmek üzere yedi ayı aşkın bir süredir Orta Doğu'da konuşlu bulunan Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin görev süresinin bir ay daha uzatılması talimatını verdi.

Al Arabiya İngilizce'ye konuşan bir ABD savunma yetkilisi, "Ike" olarak da bilinen nükleer güçle çalışan geminin görev süresinin bir ay daha uzatıldığını söyledi. 


eKathimerini | Yunanistan, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi

Yunanistan üçüncü kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi. Ülke 2025-2026 dönemi için bu koltuğa oturacak.

Beş geçici üye pozisyonu için beş aday ülke olduğundan dolayı ülkenin seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak adaylığı Genel Kurul'da 182 oy alabildi.

Güvenlik Konseyi, yaptırım uygulama ve güç kullanma yetkisi verme gibi yasal olarak bağlayıcı kararlar alabilen tek BM organı. Britanya, Çin, Fransa, Rusya ve ABD, Konsey'in veto hakkına sahip beş daimi üyesi.