Gündem

EYT işlemleri bitmedi, ilk ödemeler yıl sonuna mı sarkacak?

31 Mart 2023 21:25

Hükûmetin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) ilk maaşlarını nisan ayında alacaklarına yönelik sözü büyük bir kesim için gerçekleşemeyecek. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın, “maaşların eylülde bağlanabileceği” yönündeki açıklamasının detayları ortaya çıktı. SGK’nın aralıksız çalışmasına, memurların fazla mesai yapmasına rağmen İstanbul’da yaklaşık 40 bin, Ankara’da yaklaşık 25 bin çalışanın işlemleri tamamlanabildi. 4A statüsünde çalışan 1 milyon 600 bin kişiden Türkiye genelinde yaklaşık 200 bininin işlemlerinin tamamlandığı kaydedildi. Memurların aynı hızla çalışması durumunda, iyimser bir tahminle başvuruların eylül ayında tamamen sonuçlandırılabileceği, son başvurunun sonuçlandırılmasının kasım ya da aralık ayına kalma ihtimalinin de bulunduğu ifade edildi. Bu durumda, hak kaybı yaşamasalar da maaş alabileceği umuduyla işinden ayrılan, kredi çeken binlerce kişi aylarca beklemek zorunda kalacak. Tahsisler yapıldıkça maaşlar ödenecek. Gecikmenin hak kaybına yol açması ise söz konusu değil. Bu kişilere başvurudan sonra yatırılamayan aylıkları toplu ödenecek. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bu akşam yaptığı açıklamada, "EYT'liler nisanda maaş alacak, en geç mayıs ayında tamamlanacak" açıklaması yaptı. 

Alınan bilgiye göre, EYT’lilerle ilgili yasal çalışmanın yapıldığı aşamada, bürokratlar, bir anda kamu görevlileri ile birlikte iki milyon kişinin başvuru yapacağını, bu kişilerin işlemlerini normal emekli maaşı bağlama hızında tamamlamanın mümkün olmadığını hükûmete bildirdi. Buna rağmen, EYT düzenlemesi çıkarken, ilk maaşların nisan ayında ödeneceği açıklamaları yapıldı.

Bu durum, nisanda maaş alacağı umuduyla, binlerce kişinin kredi çekerek, ödeme planlaması yapmasına, nisandan itibaren maaş alacağını düşünerek işten ayrılmasına yol açtı.

Yetişmesi imkansız

Buna karşılık, yasanın çıktığı andan itibaren SGK çalışanları başvuruları sonuçlandırabilmek için aralıksız çalışmaya başladı. Emeklilikle ilgili işlemlerde çalışanların tamamı, akşam 23.00’e kadar mesaiye kalıyor ve hafta sonları da çalışıyor. Bu durumun aylarca devam edebileceği ve memurların bu koşullarda çalışmasının mümkün olmadığı anlaşılınca torba yasaya, fazla mesai ücretlerinin yükseltilmesine yönelik düzenleme konuldu.

Bu yoğun tempoya, çalışanların aylık yaptıkları emeklilik işlemlerinin sayısını altı yedi kata kadar yükseltmelerine rağmen EYT’lilerin büyük bölümünün maaşlarının nisana yetişmesinin imkansız olduğu anlaşıldı.

Aralık’a kadar sarkabilir

Sadece 4A statüsünde 1 milyon 600 bin kişinin başvuru yaptığı ve bunlardan 200 bininin tahsislerinin yapılabildiği anlaşıldı.

Mevzuata göre, tahsis işlemi martta yapılan genele oranla az sayıda kişi nisanda maaş alabilecek. 1 nisanda tahsis işlemi yapılanlar ise maaşlarını ancak mayıs ayında, belirlenen günde alabilecekler.

Her ay 200 bin kişinin işleminin tamamlanması halinde bütün başvuruların ancak aralık ayında sonuçlanabileceği belirtildi. Sayının daha yoğun mesai ile yükseltilmesi durumunda ise Eylül ayında başvuruların sonuçlanabileceği ifade ediliyor.

Hak kaybı olmayacak

Buna karşılık, başvuruları geç sonuçlananlar hak kaybı yaşamayacak. Biriken maaşlarını tahsis yapıldığında toplu olarak alabilecekler. İkramiyeler de yine bu şekilde kazanılmış hak olarak kayda geçecek.

Ancak nisandan itibaren düzenli maaş alacağını düşünerek işten ayrılanlar ya da ödemesi nisanda başlayacak şekilde kredi çekenler, düzenli maaş için beklemek zorunda kalacak.