Gündem

Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat: 'Yazdıklarına dikkat etmezsen seni de alırım' mesajı göndermek, dışarıdaki gazeteciyi de otosansüre zorlayarak bir nevi gözaltında tutmak anlamına geliyor

"Gözaltındaki meslektaşlarımız ve tutuklu olan serbest kalmadıkça hiçbirimiz özgür değiliz"

Fotoğraf: Evrensel

13 Haziran 2022 08:53

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, gazeteci-yazar Çetin Altan'ın 'Büyük Gözaltı' romanını hatırlatarak, "Türkiye, bir gözaltılar ülkesidir. Cumhuriyet boyunca gerçekleşen gözaltı süreçlerine ilişkin bugüne kalan birçok roman, anı ve öykü yazıldı.

Bu yazı yazılırken Diyarbakır’da gözaltına alınan 20’si gazeteci, toplam 21 kişinin gözaltı süreci uzatılmıştı. Bazılarını yıllardır tanıyorum, bazılarıyla da Diyarbakır’da birlikte Newroz mitingi izlemiş ya da aynı ortamlarda bulunmuşuzdur.

Meslektaşlarımız gözaltından gönderdikleri mesajda, gazeteciliğin suç olmadığına vurgu yaparken, her koşulda halkın haber alma hakkının gereklerini yerine getirmek konusundaki kararlılıklarını ifade ettiler." diye yazdı.

İktidarın, muhalefeti kriminalize edip, hırpalayarak seçime gitmek istediği ortama ek olarak, operasyon gündemi olduğunu kaydeden Polat, "Meslektaşlarımızın tutuklu ya da gözaltına olduğu bir iklimde dışarıdaki gazetecilerin ‘gözaltı’ halesinin dışında oldukları söylenebilir mi? ‘Yazdıklarına dikkat etmezsen seni de alırım’ mesajı göndermek, dışarıdaki gazeteciyi de otosansüre zorlayarak bir nevi gözaltında tutmak anlamına geliyor.

Yani gözaltındaki meslektaşlarımız ve tutuklu olan serbest kalmadıkça hiçbirimiz özgür değiliz. Gönüllü olarak yalan haber yapmayı gazetecilik sananları ise bu kategoriye dahil etmenin manası yok. Onlar başka bir kategori.

Bu gözaltı sarmalının diğer ucunda, iktidarın yayınlarından rahatsız olduğu televizyon kanallarına RTÜK eliyle otomatiğe bağlanan cezalar var. Ve Evrensel’e Basın İlan Kurumu'nun ilan ambargosunun bugün 1000. günü. Türkiye, 2023 seçimlerine gazeteciliğe, siyasete ve demokratikleşme mücadelesi veren geniş bir kesime yönelik ‘büyük gözaltı’ ile gidiyor." ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...