Gündem

Ev sahibi ve kiracıların dikkatine: Evi dönüşüme giren hangi destekleri alabilir?

İşte dönüşüm yasasının değişen detayları...

görsel temsilidir

07 Ocak 2024 10:46

Hazırlanan yasa ve kampanyalarla yeni yılda kentsel dönüşüm seferberliği ilan edildi. İstanbul’da 1.5 milyon konutun 5 yıl içinde yenilenmesi hedeflendi. Riskli evlerde yaşayan vatandaşlar açısından ise en büyük engel işin maliyeti. Peki yapılan son düzenlemelerle güncel dönüşüm destekleri neler oldu?

Hürriyet’ten gülistan Alagöz’ün haberine göre, ev sahibi ve kiracıların dönüşüm sürecinde kamudan alabileceği yardımlar şöyle:

-Eğer ev sahipleri yüzde 100 anlaşma sağlarsa her bağımsız bölüm için 1.5 milyon lira destek verilecek. Bunun 100 bin lirası kira desteği olmak üzere 800 bin lirası hibe, 700 bin lirası uygun şartlarda kredi şeklinde olacak.

-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin verdiği bilgilere göre, kampanya kapsamındaki 100 bin liralık kira desteği evde kim yaşıyorsa ona verilecek. Ev sahibi ise ev sahibi, kiracı ise kiracı alacak.

-Kampanya açıklandığında TOKİ sürecin içindeydi ancak bu karardan vazgeçildi. Dönüşecek evlerde kamu destek verecek, vatandaş müteahhitle anlaşıp evini kendi yenileyecek.

-Evin maliyeti ne olursa olsun destek 1.5 milyon lira olacak. Yani dönüşüm için 2 milyon gerekliyse yarısı devletten gelmeyecek.

-Yeni yasaya göre dönüşüm için yüzde 50+1’in kararı yeterli, ancak kampanyadan faydalanmak için hak sahiplerinin yüzde 100’ünün onayı gerekecek.