EURO 2024

EURO 2024 E Grubu | Belçika, Slovakya, Ukrayna ve Romanya mücadelesi yaşanacak; işte takımlara dair tüm notlar

10 Haziran 2024 20:18

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2024) E Grubu'nda; Belçika, Slovakya, Ukrayna ve Romanya yer alacak.

Belçika

Almanya'nın ev sahipliğinde 14 Haziran-14 Temmuz'da düzenlenecek 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2024) katılacak Belçika Milli Takımı, yenilenmiş kadrosuyla bu kez başarı hedefliyor.

E Grubu'nda Slovakya, Ukrayna ve Romanya ile mücadele edecek Belçika'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, turnuva geçmişi ve kadrosuyla ilgili ayrıntılar şöyle:

2023 Şubat'tan bu yana Domenico Tedesco'nun teknik direktörlüğünü yaptığı Belçika, elemelerde Avusturya, İsveç, Azerbaycan ve Estonya ile mücadele etti.

F Grubu'nda çıktığı 8 karşılaşmada 6 galibiyet, 2 beraberlik yaşayan "Kırmızı Şeytanlar", 20 puanla namağlup ve lider olarak direkt EURO 2024'e katılma hakkı elde etti. Oynadığı maçlarda 22 gol atan Belçika, kalesinde ise 4 gol gördü.

Aday kadrosu

Kaleci: Koen Casteels (Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton Town), Matz Sels (Nottingham Forest)

Defans: Timothy Castagne (Fulham), Zeno Debast (Anderlecht), Maxim De Cuyper (Club Brugge), Wout Faes (Leicester City), Thomas Meunier (Trabzonspor), Arthur Theate (Rennes), Jan Vertonghen (Anderlecht)

Orta saha: Kevin De Bruyne (Manchester City), Orel Mangala (Olimpik Lyon), Amadou Onana (Everton), Youri Tielemans (Aston Villa), Arthur Vermeeren (Atletico Madrid), Aster Vranckx (Wolfsburg), Axel Witsel (Atletico Madrid)

Forvet: Johan Bakayoko (PSV), Yannick Carrasco (Al Shabab), Charles De Ketelaere (Atalanta), Jeremy Doku (Manchester City), Romelu Lukaku (Roma), Dodi Lukebakio (Sevilla), Lois Openda (Leipzig), Leandro Trossard (Arsenal)

Turnuva geçmişi

Belçika Milli Futbol Takımı, Avrupa Şampiyonası'nda 6 kez boy gösterdi.

En büyük başarısına EURO 1980'de ikinci olarak ulaşan "Kırmızı Şeytanlar", 1972'de ise üçüncülük elde etti. 2016 ile 2020'de çeyrek final oynayan Belçika, 1984 ve 2000'de ise turnuvaya grup aşamasında veda etti.

Turnuvada 22 maç yapan "Kırmızı Şeytanlar", 11 galibiyet, 2 beraberlik ve 9 yenilgi yaşadı. Bu müsabakalarda 31 gol atan Belçika, kalesinde ise 28 gole engel olamadı.

Belçika Milli Takımı'nın Avrupa Şampiyonası geçmişi şöyle:

1972: Üçüncülük

1980: İkincilik

1984: Grup aşaması

2000: Grup aşaması

2016: Çeyrek final

2020: Çeyrek final

Ukrayna

Elemelerde zorlu C Grubu'nda çıktığı 8 maçta 4 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 mağlubiyet yaşayan Ukrayna, İngiltere ve İtalya'nın ardından üçüncü oldu. Turnuvaya doğrudan katılma hakkı kazanamayan Ukrayna, 2022-23 UEFA Uluslar Ligi'ndeki sıralamasına göre EURO 2024 için play-off oynama hakkı kazandı.

Play-off yarı finalinde Bosna Hersek'i 2-1 yenen Ukrayna, finalde de İzlanda'yı aynı skorla geçerek Almanya bileti aldı.

Aday kadrosu

Kaleci: Andriy Lunin (Real Madrid), Anatoliy Trubin (Benfica), Georgiy Bushchan (Dinamo Kiev)

Defans: Yukhym Konoplya (Shakhtar Donetsk), Valeriy Bondar (Shakhtar Donetsk), Mykola Matvienko (Shakhtar Donetsk), Oleksandr Tymchyk (Dinamo Kiev), Vitaliy Mykolenko (Everton), Maksym Taloverov (LASK), Illia Zabarnyi (Bournemouth), Oleksandr Svatok (Dnipro)

Orta saha: Taras Stepanenko (Shakhtar Donetsk), Oleksandr Zubkov (Shakhtar Donetsk), Georgiy Sudakov (Shakhtar Donetsk), Andriy Yarmolenko (Dinamo Kiev), Volodymyr Brazhko (Dinamo Kiev), Mykola Shaparenko (Dinamo Kiev), Sergiy Sydorchuk (Westerlo), Ruslan Malinovskyi (Genoa), Mykhailo Mudryk (Chelsea), Viktor Tsygankov (Girona), Oleksandr Zinchenko (Arsenal)

Forvet: Artem Dovbyk (Girona), Roman Yaremchuk (Valencia), Vladyslav Vanat (Dinamo Kiev)

Turnuva geçmişi

Şampiyonada daha önce 3 kez yer alan Ukrayna Milli Takımı, en büyük başarısını 2020'de çeyrek final oynayarak elde etti.

Katıldığı diğer iki turnuvaya gruplarda veda eden Ukrayna, kupa tarihinde oynadığı 11 maçta 3 galibiyet ve 8 mağlubiyet yaşadı. Bu karşılaşmalarda rakip fileleri 8 kez havalandıran Ukrayna, 19 gol yedi.

Ukrayna'nın turnuva geçmişi şöyle:

2012 - Grup aşaması

2016 - Grup aşaması

2020 - Çeyrek final

Romanya

Edward Iordanescu'nun teknik direktörlüğünü yaptığı Romanya Milli Futbol Takımı, elemelerde İsviçre, İsrail, Belarus, Kosova ve Andorra ile mücadele etti.

I Grubu'nda oynadığı 10 maçta 6 galibiyet ve 4 beraberlik yaşayan Romanya, hanesine yazdırdığı 22 puanla zirvede yer alarak doğrudan Almanya biletinin sahibi oldu. Bu müsabakalarda ağları 16 kez sarsan Romanya, kalesinde ise 5 gol gördü.

Romanya'nın EURO 2024 aday kadrosunda Türkiye'de forma giyen 4 futbolcu yer alıyor.

Geçen sezon Konyaspor'da görev yapan Alexandru Cicaldau ile Gaziantep FK'de oynayan Florin Nita, Deian Sorescu ve Denis Dragus, turnuvada Türk futbolseverler tarafından yakından takip edilecek.

İngiltere Premier Lig ekibi Tottenham'da forma giyen Radu Dragusin, Romanya'nın kadrosundaki en tanınmış futbolcu olarak ön plana çıkıyor. Bu oyuncunun yanı sıra kaptan Nicolae Stanciu, Ianis Hagi ve George Puscas, teknik direktör Ioardanescu'nun turnuvadaki önemli kozları olacak.

Aday kadrosu

Kaleci: Florin Nita (Gaziantep FK), Horatiu Moldovan (Atletico Madrid), Stefan Tarnovanu (FCSB), Razvan Sava (Cluj).

Defans: Nicusor Bancu (Universitatea Craiova), Andrei Burca (Al-Okhdood), Ionut Nedelcearu (Palermo), Adrian Rus (Pafos), Andrei Ratiu (Rayo Vallecano), Radu Dragusin (Tottenham), Vasile Mogos (Cluj), Bogdan Racovitan (Rakow Czestochowa).

Orta saha: Nicolae Stanciu (Damac), Razvan Marin (Empoli), Alexandru Cicaldau (Konyaspor), Ianis Hagi (Alaves), Dennis Man (Parma), Valentin Mihaila (Parma), Marius Marin (Pisa), Darius Olaru (FCSB), Deian Sorescu (Gaziantep FK), Florinel Coman (FCSB), Adrian Sut (FCSB), Constantin Grameni (Farul Constanta).

Forvet: George Puscas (Bari), Denis Alibec (Muaither), Denis Dragus (Gaziantep FK), Daniel Birligea (Cluj).

Turnuva geçmişi

Avrupa Futbol Şampiyonası'na 5 kez katılan Romanya Milli Takımı, en iyi derecesini, çeyrek final oynadığı 2000 yılında yaptı.

Almanya, İngiltere ve Portekiz ile A grubunda yer alan Romanya, Portekiz'in arkasında ikinci sırada yer alarak son 8 takım arasına girdi. Galatasaraylı Gheorghe Hagi ve Gheorghe Popescu ile Fenerbahçeli Viorel Moldovan'ın da yer aldığı kadrosuyla Romanya, çeyrek finalde İtalya'ya 2-0 yenilerek elendi.

Şampiyona tarihinde 16 maç yapan Romanya Milli Takımı, 1 galibiyet, 5 beraberlik ve 10 mağlubiyet yaşadı. Turnuvaya son olarak 2016'da katılan Romanya, 16 karşılaşmada 10 kez fileleri havalandırdı, kalesinde ise 21 gol gördü

Romanya'nın Avrupa Futbol Şampiyonası geçmişi şöyle:

1984 - Grup aşaması

1996 - Grup aşaması

2000 - Çeyrek final

2008 - Grup aşaması

2016 - Grup aşaması

Slovakya

Napoli'nin de başında bulunan İtalyan teknik direktör Francesco Calzona'nın çalıştırdığı Slovakya Milli Takımı, elemelerde Portekiz, Lüksemburg, İzlanda, Bosna Hersek ve Lihtenştayn ile mücadele etti.

Elemelerde J Grubu'nda çıktığı 10 maçta 7 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 mağlubiyet yaşayan Slovakya, İngiltere'nin arkasında ikinci olarak EURO 2024'e katılma hakkı kazandı.

Aday kadrosu

Kaleci: Martin Dubravka (Newcastle United), Marek Rodak (Fulham), Henrich Ravas (New England Revolution), Dominik Takac (Spartak Trnava)

Defans: Peter Pekarik (Hertha Berlin), Milan Skriniar (Paris Saint-Germain), Norbert Gyömber (Salernitana), David Hancko (Feyenoord), Denis Vavro (Kopenhag), Vernon De Marco (Hatta), Michal Tomic (Slavia Prag), Adam Obert (Cagliari), Matus Kmet (Trencin), Sebastian Kosa (Spartak Trnava)

Orta saha: Juraj Kucka (Slovan Bratislava), Ondrej Duda (Hellas Verona), Patrik Hrosovsky (Genk), Stanislav Lobotka (Napoli), Matus Bero (Bochum), Laszlo Benes (Hamburg), Jakub Kadak (Luzern), Dominik Holly (Jablonec)

Forvet: Robert Bozenik (Boavista), Lukas Haraslin (Sparta Prag), Tomas Suslov (Hellas Verona), Ivan Schranz (Slavia Prag), David Strelec (Slovan Bratislava), David Duris (Ascoli), Robert Polievka (Dukla Banska Bystrica), Lubomir Tupta (Slovan Liberec), Leo Sauer (Feyenoord)

Turnuva geçmişi

Slovakya Milli Takımı, Çekoslovakya'nın dağılmasının ardından şampiyonaya 3. kez katılma hakkı elde etti.

İlk turnuvası 2016'da son 16 turuna yükselen Slovakya, 2020'de ise gruptan çıkamadı. Kupa tarihinde 7 maça çıkan Slovakya, 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 mağlubiyet yaşadı.

Bu karşılaşmalarda rakip fileleri 5 kez havalandıran Slovakya, 13 gol yedi.