EURO 2024

EURO 2024 A Grubu: Ev sahibi Almanya; İskoçya, Macaristan ve İsviçre ile mücadele edecek

İşte takımlarla ilgili notlar, başarılar ve kadrolar

05 Haziran 2024 11:21

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2024) A Grubu'nda İskoçya, Macaristan, İsviçre ve ev sahibi Almanya yer alıyor.

İskoçya

Futbolun anavatanı olarak bilinen Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri olan İskoçya, 14 Haziran-14 Temmuz tarihlerinde Almanya'da düzenlenecek turnuvayla tarihinde 4. kez Avrupa Şampiyonası finallerinde yer alacak.

Tarihinde 1992, 1996 ve 2020 Avrupa şampiyonalarına katılan İskoçya, hiçbir turnuvada grup aşamasından öteye gidemedi.

Kupaya katılma mücadelesi

İskoçya, EURO 2024'e eleme grubunu ikinci bitirerek katıldı.

Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde A Grubu'nda yer alan İskoçya; İspanya, Norveç, Gürcistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile karşılaştı.

Yaptığı 8 müsabakada 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi yaşayan İskoçya, lider İspanya'nın ardından ikinci olarak adını finallere yazırdı.

Rakip fileleri 17 kez havalandıran İskoçya, kalesinde ise 7 gol gördü. Teknik direktör Steve Clarke'ın öğrencileri, grupta 25 gol atıp, sadece 5 gol yiyen lider İspanya'ya 2-0'lık skorla tek mağlubiyetini tattırdı.

Öne çıkan oyuncuları

Kadrosundaki isimlerin çoğu Premier Lig takımlarında top koşturan İskoçya'da orta saha oyuncusu Scott McTominay ile santrfor John McGinn dikkati çekiyor.

EURO 2024 Elemeleri'nde 7 gol atan Scott McTominay ile 3 kez ağları havalandıran John McGinn, takımlarının başarısında önemli rol oynadı. Kuzey Avrupa ülkesinde, Lyndon Dykes, Kenny McLean, Callum McGregor, Ryan Porteous, Lawrence Shankland ve Stuart Armstrong birer kez ağları havalandırdı.

McGinn, mecvut kadroda 64 müsabakada attığı 18 golle en golcü oyuncu konumunda bulunuyor. Bu oyuncuyu 36 milli müsabakada 9 gol atan Dykes izledi.

Kadro

Teknik direktör Steve Clarke'ın EURO 2024 için açıkladığı aday kadroda şu futbolcular bulunuyor:

Kaleciler: Zander Clark, Craig Gordon (Heart of Midlothian), Angus Gunn (Norwich), Liam Kelly (Motherwell).

Savunma: Liam Cooper (Leeds United), Grant Hanley (Norwich), Jack Hendry (Al-Ettifaq), Scott McKenna Kopenhag), Ross McCrorie (Bristol City), Ryan Porteous (Watford), Anthony Ralston, Greg Taylor (Celtic), Andrew Robertson (Liverpool), John Souttar (Rangers), Kieran Tierney (Real Sociedad).

Orta saha: Stuart Armstrong (Southampton), Ryan Christie (Bournemouth), Billy Gilmour (Brighton&Hove Albion), Ryan Jack (Rangers), John McGinn (Aston Villa), Callum McGregor (Celtic), Kenny McLean (Norwich), Scott McTominay (Manchester United).

Hücum: Che Adams (Southampton), Ben Doak (Liverpool), Lyndon Dykes (Queens Park Rangers), James Forrest (Celtic), Lawrence Shankland (Heart of Midlothian).

Macaristan

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2024) A Grubu'nda yer alacak Macaristan, ev sahibi Almanya, İskoçya ve İsviçre ile mücadele edecek.

Orta Avrupa ülkesi, Almanya'nın ev sahipliğinde 14 Haziran-14 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek EURO 2024'te sahne alacak 24 takımdan biri olacak.

Avrupa Şampiyonası finalleri tarihinde daha önce 4 kez yer alan Macaristan, iki kez yarı final oynama başarısı gösterdi. İlk katıldığı 1964 Avrupa Şampiyonası'nda üçüncü olan Macaristan, 1972'deki turnuvada dördüncülük ünvanını aldı.

Sonrasındaki 44 yılda dev organizasyona katılamayan Macaristan, hasretini 2016'da dindirdi. Bu şampiyonada son 16 turuna yükselen Macaristan, son olarak EURO 2020'de mücadele etti. Macarlar, son şampiyonada grup aşamasını geçemedi.

EURO 2024, bir döneme damga vuran Macar futbolunun beşinci Avrupa Şampiyonası olacak.

Elemeleri namağlup tamamladı

Macaristan, EURO 2024 Elemeleri'nde yenilgi yüzü görmedi.

Elemelerde G Grubu'nda yer alan Macaristan; Sırbistan, Karadağ, Litvanya ve Bulgaristan ile karşılaştı. Yaptığı 8 müsabakada 5 galibiyet, 3 beraberlik alan teknik direktör Marco Rossi'nin öğrencileri, topladığı 18 puanla grubunu lider tamamladı.

Öne çıkan futbolcusu

Macaristan'da gözler Liverpool'un yıldız orta saha oyuncusu Dominik Szoboszlai'de olacak.

Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Macaristan'ın kaydettiği 16 gole 7 farklı futbolcu imza attı. Dominik Szoboszlai ile Barnabas Varga dörder, Martin Adam ile Roland Sallai ikişer, Adam Nagy, Willi Orban ile Balint Vecsei birer gol kaydetti.

Mevcut kadroda Szoboszlai 40 milli maçta, Sallai ise 47 milli müsabakada 12'şer kez ağları havalandırarak takımın en golcü oyuncuları oldu.

Kadro

Teknik direktör Marco Rossi'nin belirlediği Macaristan'ın aday kadrosunda şu futbolcular bulunuyor:

Kaleciler: Denes Dibusz (Ferencvaros), Peter Gulacsi (Leipzig), Peter Szappanos (Paks)

Savunma: Botond Balogh (Parma), Endre Botka (Ferencvaros), Marton Dardai (Hertha Berlin), Attila Fiola (Fehervar), Adam Lang (Omonia Nicosia), Willi Orban (Leipzig), Attila Szalai (Freiburg)

Orta saha: Bendeguz Bolla (Servette), Mihaly Kata (MTK), Milos Kerkez (Bournemouth), Laszlo Kleinheisler (Hajduk Split), Adam Nagy (Spezia), Zsolt Nagy (Puskas Akademi), Loic Nego (Le Havre), Andras Schafer (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)

Hücum: Martin Adam (Ulsan Hyundai), Kevin Csoboth (Ujpest), Daniel Gazdag (Philadelphia Union), Krisztofer Horvath (Kecskemat), Roland Sallai (Freiburg), Dominik Szoboszlai (Liverpool), Barnabas Varga (Ferencvaros).

İsviçre

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2024) A Grubu'nda yer alacak İsviçre, ev sahibi Almanya, Macaristan ve İskoçya ile mücadele edecek.

Orta Avrupa ülkesi, 14 Haziran-14 Temmuz tarihlerinde Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek EURO 2024'te A Grubu'nda yer alacak. Türk asıllı teknik direktör Murat Yakın'ın çalıştırdığı İsviçre; Almanya, Macaristan ve İskoçya ile gruptan çıkmak için karşılaşacak.

Tarihinde daha önce 5 kez Avrupa Şampiyonası finallerinde yer alan İsviçre, son organizasyonlardaki çıkışıyla dikkati çekiyor. Kırmızı-beyazlı takım, 1996, 2004 ve 2008 Avrupa şampiyonalarında gruptan çıkamadı. 2012'ye katılamayan İsviçre, 2016'da son 16 turu, 2020'de ise çeyrek final oynama başarısı gösterdi.

Dikkati çeken futbolcuları

İsviçre Milli Takımı'nın kadrosunda Avrupa'nın önemli takımlarında forma giyen birçok futbolcu bulunuyor.

Kaleci konusunda Yann Sommer ve Gregor Kobel gibi üst düzey iki oyuncusu bulunan İsviçre'nin kadrosunda savunmada Manuel Akanji ve Fabian Schar, orta sahada Denis Zakaria, Granit Xhaka ve Xherdan Shaqiri, hücumda ise Breel Embolo, Noah Okafor ve Zeki Amdouni gibi yıldız oyuncular yer alıyor.

Kadro

Teknik direktör Murat Yakın'ın belirlediği EURO 2024 aday kadrosunda şu futbolcular yer alıyor:

Kaleciler: Yann Sommer (Inter), Yvon Mvogo (Lorient), Gregor Kobel (Borussia Dortmund), Marvin Keller (Winterthur), Pascal Loretz (Luzern)

Savunma: Ricardo Rodriguez (Torino), Fabian Schar (Newcastle United), Manuel Akanji (Manchester City), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Silvan Widmer (Mainz 05), Kevin Mbadu (Augsburg), Ulisses Garcia (Olimpik Marsilya), Cedric Zesigner (Wolfsburg), Leonidas Stergiou (Stuttgart), Aurele Amenda (Young Boys), Albuan Hajdari (Lugano), Bryan Okoh (Salzburg)

Orta saha: Granit Xhaka (Bayer Leverkusen), Xherdan Shaqiri (Chicago Fire), Remo Freuler (Bologna), Denis Zakaria (Monaco), Michel Aebischer (Bologna), Fabian Rieder (Rennes), Uran Bislimi (Lugano), Ardon Jashari (Luzern), Filip Ugrinic (Young Boys), Vincent Sierro (Toulouse)

Hücum: Breel Embolo (Monaco), Steven Zuber (AEK Atina), Ruben Vargas (Augsburg), Renato Steffen (Lugano), Noah Okafor (Milan), Zeki Amdouni (Burnley), Andi Zeqiri (Genk), Dan Ndoye (Bologna), Kwadwo Duah (Ludogorets), Joel Monteiro (Young Boys)

Almanya

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2024) A Grubu'nda yer alacak ev sahibi Almanya; İskoçya, Macaristan ve İsviçre ile mücadele edecek.

İlki 1960'ta yapılan ve 4 yılda bir organize edilen Avrupa Futbol Şampiyonası'nın 17'ncisi 14 Haziran-14 Temmuz tarihlerinde Almanya'da düzenlenecek.

A Grubu'nda yer alacak ev sahibi Almanya; İskoçya, Macaristan ve İsviçre ile karşı karşıya gelecek.

Tarihinde 4 FIFA Dünya Kupası, 3 Avrupa Şampiyonası ve 1 Konfederasyon Kupası şampiyonluğu bulunan Almanya, ev sahibi olduğu EURO 2024'ün en önemli favorilerinden biri olacak.

İkinci kez ev sahibi

Almanya, bu yıl 17. kez düzenlenecek turnuvaya ikinci kez ev sahipliği yapacak.

Kuzey Batı Avrupa ülkesi, 2018'de turnuvayı düzenlemek için Türkiye ile yarıştı. UEFA İcra Komitesinde yapılan oylamada 4'e karşı 12 oy alan Almanya, turnuvayı düzenlemeye hak kazandı.

Batı Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 1988 Avrupa Futbol Şampiyonası, 8 takımın katılımıyla gerçekleştirildi. Dörderli 2 grupta oynanan ilk turda A Grubu'ndan ev sahibi Batı Almanya ile İtalya çıktı. B Grubu'nda ise Sovyetler Birliği ile Hollanda tur atladı.

Yarı finalde Hollanda, Batı Almanya'yı, Sovyetler Birliği ise İtalya'yı eleyerek finale yükseldi. Finali galip tamamlayan Hollanda, ilk Avrupa şampiyonluğunu elde etti.

Turnuva, Batı Almanya ve Sovyetler Birliği'nin katıldığı son şampiyona oldu.

Ev sahibi kontenjanından geldi

Almanya, EURO 2024'e eleme oynamadan katıldı.

Turnuvaya ev sahipliği yapacak ülke, statü gereği eleme maçı oynamayarak doğrudan katılım hakkı elde etti.

Aday kadroda Türk asıllı 2 futbolcu

Almanya Milli Takımı'nın aday kadrosunda Türk asıllı 2 futbolcu yer alıyor.

Teknik direktörlüğünü Julian Nagelsmann'ın yaptığı Almanya'nın açıklanan aday kadrosunda Türk asıllı futbolcular İlkay Gündoğan ile Deniz Undav da bulunuyor.

İspanya temsilcisi Barcelona'da forma giyen İlkay, Almanya Milli Takımı'yla 75 maça çıkıp 18 kez gol sevinci yaşadı. Tecrübeli orta saha oyuncusu, mevcut kadro içinde 128 milli müsabakada 45 kez ağları sarsan Thomas Müller'in ardından en golcü ikinci futbolcu konumunda.

Almanya'da Stuttgart forması giyen Deniz Undav ise bu sezon 30 lig maçında 18 kez fileleri havalandırarak milli takıma kadar yükseldi. 27 yaşındaki santrfor, Almanya Milli Takımı'nda 1 maça çıktı.

Kadrosu

Ev sahipliği yapacağı turnuva için teknik direktör Julian Nagelsmann'ın belirlediği 27 kişilik aday kadroda şu futbolcular bulunuyor:

Kaleci: Oliver Baumann (Hoffenheim), Manuel Neuer (Bayern Münih), Alexander Nübel (Stuttgart), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona)

Savunma: Waldemar Anton (Stuttgart), Benjamin Henrichs (Leipzig), Joshua Kimmich (Bayern Münih), Robin Koch (Eintracht Frankfurt), Maximilian Mittelstadt (Stuttgart), David Raum (Leipzig), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)

Orta saha: Robert Andrich (Bayer Leverkusen), Chris Führich (Stuttgart), Pascal Grob (Brighton), İlkay Gündoğan (Barcelona), Toni Kroos (Real Madrid), Jamal Musiala (Bayern Münih), Aleksandar Pavlovic (Bayern Münih), Leroy Sane (Bayern Münih), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)

Forvet: Maximilian Beier (Hoffenheim), Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), Kai Havertz (Arsenal), Thomas Müller (Bayern Münih), Deniz Undav (Stuttgart).

Turnuva geçmişi

Almanya, tarihinde 13 kez katıldığı turnuvada 3 kez şampiyonluğa ulaştı.

İspanya ile Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde en fazla mutlu sona ulaşan 2 takımdan biri olan Almanya, ilk 3 organizasyona katılamadı. Kuzey Batı Avrupa ülkesi, sonrasında gerçekleştirilen 13 turnuvanın hepsinde mücadele etme hakkı elde etti.

Ülke, Batı Almanya olarak katıldığı 1972 ve 1980 Avrupa şampiyonalarında ve Almanya olarak katıldığı 1996 Avrupa Şampiyonası'nda zafere ulaştı.

Almanya'nın Avrupa Şampiyonası geçmişi şöyle:

1960: Katılmadı

1964: Katılmadı

1968: Elemeleri geçemedi (Batı Almanya)

1972: Şampiyon (Batı Almanya)

1976: İkincilik (Batı Almanya)

1980: Şampiyon (Batı Almanya)

1984: Grup aşaması (Batı Almanya)

1988: Yarı finalist (Batı Almanya)

1992: İkincilik

1996: Şampiyon

2000: Grup aşaması

2004: Grup aşaması

2008: İkincilik

2012: Yarı finalist

2016: Yarı finalist

2020: Son 16 turu