Haber için görüş veren eski bir NATO yetkilisi, Türkiye'nin bütün taleplerinin kabul edilmesinin zor gözüktüğünü belirtti.
Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında, iki İskandinav ülkesinin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)'ya girişi için Ağustos sonunda imzalanan üçlü mutabakatla ilgili EUObserver'da bir haber yayımlandı. Haberle ilgili demeç veren İsveç Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü görüşme formatında daha fazla görüşme yapılması öngörülüyor. İsveç hükümeti olarak anlaşmanın uygulanmasını çok ciddiye alıyoruz" ifadelerini kullandı.
Finlandiya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise "Türkiye'yle daha fazla toplantı düzenlemek için beraber çalışıyoruz" denildi.
Siteye değerlendirmede bulunan eski bir kıdemli NATO yetkilisi olan Jamie Shea, "Ankara'nın listesindeki herkesin iade edilmesi çok pek mümkün değil. Erdoğan, NATO'nun genişlemesini süresiz olarak durduramayacağını biliyor. Bence, birkaç iadenin ardından 'sembolik bir zafer' ilan edecek" dedi.
"Erdoğan'ın elinde daha farklı seçenekler de var"
Shea, "bu kadar fazla Kürt'e 'güvenli liman' olduğu için AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç hakkında hayal kırıklığının daha 'gerçek' olduğunu" iddia etti. EUObserver'a konuşan bir AB yetkilisi ise Türkiye ve Finlandiya'nın kolay bir şekilde anlaşabileceğini belirterek "Finlandiya'da PKK yok" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin gelecek yıl seçimlere gideceği, ekonomik krizin ve ABD düşmanlığını yüksek olduğunun hatırlatıldığı haberde, bir AB diplomatı "Erdoğan'ın elinde oynayabileceği daha farklı seçenekler de var. Yeni bir göç dalgası başlatmak ya da Yunanistan'la Ege'de gaz çıkarma konusunda yaşanacak bir kriz gibi..." yorumunu yaptı.
24 ülkenin meclisinde onaylandı
NATO'ya üye 30 ülkenin 24'ünün meclisi, İsveç ve Finlandiya'nın örgüte girişini onayladı. NATO tarihinin en hızlı katılım sürecinin uygulandığı iki İskandinav ülkesinin örgüte girişi, Türkiye tarafından veto edilmişti. Ağustos ayında düzenlenen NATO'nun Madrid zirvesinde, Ankara, veto kararını geri çekmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu hafta yaptığı açıklamada iki ülkenin "somut adımlar atmadığını" belirtmiş ve TBMM'nin İskandinav ülkelerinin örgüte girişini veto edebileceğini hatırlatmıştı.
Türkiye, İsveç'ten 73, Finlandiya'dan ise 12 iadesini talep ediyor. Ankara, aynı zamanda, Stockholm ve Helsinki'nin terörizm yasalarını güçlendirmesini istiyor.