Dünya

Eski Washington Büyükelçisi Tan değerlendirdi: ABD ara seçimleri sonrası değişen Kongre aritmetiği, Türkiye ile ilişkileri nasıl etkileyecek?

10 Kasım 2022 16:07

Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD'de 8 Ekim Ara Seçimleri'nden sonra değişeceği projekte edilen yasama organındaki aritmetiğin Türkiye-ABD ilişkilerinde "dramatik bir değişikliğe sebep olmayacağını" öngördü.

ABD'de Ara Seçimler'de kesin seçim sonuçları henüz belli olmasa da; Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler'in az farkla çoğunluk haline geleceği, Senato'nun ise Demokratlar'ın kontrolünde kalacağı öngörülüyor.

YetkinReport'taki yazısında mevcut sonuçlara göre seçimde Trumpizm'in büyük yara aldığını belirten Tan, "Bu seçimlerin kazananı ne Demokratlar ne Cumhuriyetçiler, fakat sadece Amerikan demokrasisi olmuştur" yazdı

"Kongre’nin hem Demokrat hem Cumhuriyetçi üyelerinin genel olarak Türkiye’ye karşı menfi bir tutum içinde oldukları biliniyor" diyen Tan, "Seçimler sonrası oluşacak Kongre’de bu durumun değişeceğine ihtimal vermiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Tan'ın yazısının ilgili bölümü şöyle...

Birkaç hafta sonra alınması beklenen kesin sonuçların bugünkü tabloyu dramatik ölçüde değiştirmesi beklenmiyor. Kongre’deki yeni denge, Temsilciler Meclisinde az farkla Cumhuriyetçilerin üstünlüğü ele geçirmesi ve Senato’da da Demokratların çoğunluğu sağlaması şeklinde oluştuğu takdirde, Türk-Amerikan ilişkilerinde kayda değer bir değişiklik meydana gelmesini beklemiyorum.

Her şeyden önce, Türkiye ile ilişkiler ABD Kongresinde şu sıralar öncelik taşıyan bir konu değildir. Ayrıca, Kongre’nin hem Demokrat hem Cumhuriyetçi üyelerinin genel olarak Türkiye’ye karşı menfi bir tutum içinde oldukları biliniyor. Seçimler sonrası oluşacak Kongre’de bu durumun değişeceğine ihtimal vermiyorum. Türk-Amerikan ilişkilerinde mevcut güvensizliğin aşılabilmesi, ancak tarafların aralarındaki ittifak ilişkilerinin ruhuna uygun şekilde, ortaklaşa çaba göstermeleriyle mümkündür. Taraflarda bunun için gereken siyasi iradenin mevcut olduğunu düşünmüyorum.

Kongre ara seçimleri hakkında son bir söz söylemek gerekirse, bu seçimlerin kazananı ne Demokratlar ne Cumhuriyetçiler, fakat sadece Amerikan demokrasisi olmuştur.