Ekonomi

Eski TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Özatay'dan faiz kararı değerlendirmesi: Enflasyonu yüzde 100'ün üzerine çıkaracak

"Ekonomimizin içinde bulunduğu koşullar altında bu tür bir politikanın döviz kuruna yukarıya doğru baskı yapacağı açık"

19 Ağustos 2022 11:42

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve Ekonomist Fatih Özatay, Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indirimini köşesinde değerlendirdi. Özatay, bu kararın ilerleyen dönemlerde enflasyonu yüzde 100'ün üzerine çıkarabileceğini belirtti.

Özatay karara ilişkin olarak  "Ekonomimizin içinde bulunduğu koşullar altında bu tür bir politikanın döviz kuruna yukarıya doğru baskı yapacağı açık. Yurtdışından gelecek dövizin (gelirse elbette) döviz kurundaki bu baskıyı azaltmak ve enflasyonu azdırmamak için kullanılmasının planlandığı ileri sürülebilir." diyerek Yetkin Report'taki yazısında şöyle dedi:

"Şu sorularla ilgiliyim: Bu politika ekonomiden gelen yavaşlama/daralma sinyallerini keser ve ekonomiyi canlı tutar mı? Bu süreçte dar gelirlinin satın alma gücünü iyice azaltacak yeni bir enflasyon dalgası engellenebilir mi?

İkinci sorudan başlayayım. Geçen Eylül’den beri döviz piyasasına müdahale için satılan dövizin 60 milyar dolardan fazla olduğu söyleniyor. Enflasyonun azmasını engelleyebildi mi? Engellemediğine göre sorunun yanıtı açık. Üstelik aniden sıçrayan enflasyon nedeniyle tüm fiyatlama davranışlarının son derece bozulduğu ve ileriye yönelik planlama yapmanın son derece zorlaştığı bir ortamdayız. Bu koşullar altında, sözünü ettiğim türden bir politikanın kısa sürede ve seçimden önce tüketici enflasyonunu yüzde 100’lerin üzerine çıkaracağı rahatlıkla söylenebilir."

Yazının tamamı için tıklayın