Gündem

Eski MSB Genel Sekreteri Ümit Yalım: Rusya, balık bile avlayamayacağı kıta sahanlığımızda gemi avladı

25 Ağustos 2023 08:53

Eski MSB Genel Sekreteri Ümit Yalım, Şükrü Okan gemisine yapılan baskınını değerlendirdi. Rusya’nın Türkiye’nin egemenlik haklarını ihlal ettiğini belirten Ümit Yalım “ABD’den bu saldırıya şiddetli kınama mesajları geliyor ama maalesef Türkiye'den ses yok, bu kabul edilemez” dedi.

Sözcü yazarı Ruhat Mengi’nin sorularını yanıtlayan Yalım, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti:

“Şükrü Okan gemisi 13 Ağustos tarihinde İstanbul Boğazı'ndan geçtikten sonra İstanbul kıyılarına paralel olarak Batı istikametinde seyir halindeyken ve mesafesi 30 mil iken Rus gemisi tarafından önce uyarı ateşi açılıyor, sonrasında gemiye helikopterle baskın düzenlenip gemide denetim yapılıyor. Bu yapılan işlem hukuka aykırıdır, Türk personele açık bir şekilde savaş suçlusu muamelesi yapılmış, personel güvertede toplanmış ve yere diz çöktürülerek ellerinin arkadan bağlanması talep edilmiştir. Rusya Federasyonu'nun böyle bir hakkı yoktur. Söz konusu gemide personelin sahibi ve personeli Türk olmasına rağmen bayrağı Palau ada ülkesine bağlıdır. Türkiye'de ki vergi oranı yüksek olduğu için bizim armatörler yabancı ülkelerden bayrak ve bandıra almakta, Palau da Büyük Okyanus'ta bir ada devleti, dolayısıyla Palau bandralı bu gemi Türkiye Cumhuriyeti'nin kıta sahanlığında bir saldırıya maruz kalmıştır.

Gemi ve personel Türk olsun veya olmasın saldıramazlar. Özal, hükümeti döneminde 1986 yılında Karadeniz'de 200 millik bir münhasır ekonomik bölge yani aynı zamanda kıta sahanlığı ilan etti, o zaman Sovyetler Birliği vardı, onunla ve diğer ülkelerin hepsiyle mutabık kalındı. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz'deki 12 millik karasularında egemenlik hakkı var, bu karasularının ötesinde bulunan 200 mile kadar olan bölgede yani kıta sahanlığında hükümranlık hakları var. Bu kıta sahanlığında Rusya Federasyonu ya da başka bir ülkenin gemisi gelip herhangi bir gemiye uyarı atışı yapamaz, gemiyi durduramaz, arayamaz. Çünkü 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin 58 ve 78'inci maddelerine göre “bir ülkenin kıta sahanlığında başka devletlerin gemileri, savaş gemisi sadece ve sadece seyir hakkına sahiptir, bunun dışında hiçbir hakka sahip değildir.

“Kıta sahanlığında düzgün bir şekilde -izin almadan- seyir yapma hakkı var ama atış yapma veya gemiye çıkma hakkı yok. Asla ve asla bizim kendi bölgemizde -sadece bir Türk gemisi değil- herhangi bir ticari gemiye veya savaş gemisine kalkıp uyarı atışı yapamaz, gemiyi durduramaz, bu gemide arama yapamaz. Zaten o Şükrü Okan adlı geminin kaptanı olayı bildiği için Rus gemisinin “Durun” demesine rağmen durmuyor, doğru olanı yapıyor.”

Röportajın tamamını okumak için tıklayın.

TIKLAYIN - Rusya, Şükrü Okan adındaki ticari gemiye uyarı ateşi açtığını duyurdu