Dünya

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe konuşma yaptığı sırada vuruldu!

Abe'nin durumunun ağır olduğu belirtildi

08 Temmuz 2022 07:07

T24 Dış Haberler

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe'ye suikast girişimi gerçekleştirdi. Abe, katıldığı bir etkinlikle vuruldu

Japon devlet medyası NHK'nın aktardığına göre, eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Nara'da katıldığı bir etkinlikte arkasından vuruldu. Abe'nin vurulduğu yerde en az iki kez silah ateşlendiğinin duyulduğu belirtildi.

Japonya Yangın ve Felaket Yönetimi Birimi, Abe’nin boynu ve göğsünün solundan vurulduğunu açıkladı.

Abe vurulduğu sırada gelecek hafta Japonya Parlamentosu’nun üst kanadı için yapılacak seçimle ilgili kampanya konuşması yapıyordu. 

NHK’nın paylaştığı olay anı videosunda Abe’nin bir tren istasyonu önünde konuşma yaptığı sırada iki el ateş edildiği duyuluyor. Görüntünün kısa süreli karardığı videonun kalanında güvenlik güçlerinin saldırganı yerde yakaladığı görülüyor. Yakalanan saldırganın kimliğinin belirlendiği, 67 yaşında olduğu belirtildi.

Abe'nin vurulduğu tren istasyonunun çevresi

Japonya medyası, eski Başbakan Abe’yi vuran saldırganın Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’nde üç yıl boyunca görev almış eski bir asker olduğunu aktardı.

Olaya tanık olan iki kadın, adamın Abe’ye konuşmasını yaptığı sırada arkadan yaklaştığını söyledi. Görgü tanıkları, ilk ateş açıldığında kimsenin yaralanmadığını, ikinci ateşte Abe’nin yere yığıldığını söyledi.

Eski Başbakan hastaneye kaldırıldı. 

Reuters'ın aktardığına göre, Japonya hükûmet sözcüsü Hirokazu Matsonu, Abe’nin durumuna ilişkin yaptığı açıklamada “Eski Başbakan Abe’nin durumu henüz bilinmiyor. Kontrol ediyoruz” dedi.

Japonya Başbakanı: Durumu ağır

Japonya Başbakanı Fumio Kushida, suikaste uğrayan Abe’nin durumuna ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, “Durumu ağır” dedi.

Kushida, Japonya’da Parlamento’nun üst kanadı için yaklaşan seçimle ilgili henüz bir karar alınmadığını söyledi. Başbakan, tüm kabine üyelerinin Tokyo’ya gelmesini istediğini ekledi.

Dünyanın en sıkı silah kontrolü yasalarından biri Japonya'da

Dünyadaki en sıkı silah kontrol yasalarından birinin olduğu Japonya’da eski Başbakan’ın vurulması şok etkisi yarattı. 

Business Insider’a göre, Japonya’da bir kişinin silah alabilmesi için derslere katılması, yazılı sınav vermesi ve atış testinde yüzde 95’ten fazla isabet ettirmesi gerekiyor. Kişinin aynı zamanda ruh sağlığı kontrolü ve sabıka kaydından geçmesi gerekiyor. Sınav ve derslerin üç yılda bir yenilenmesi gerekiyor.

Abe, Japonya tarihinin en uzun süre başbakanlık yapan ismi olmuştu. Abe önce 2006 ve 2007 yıllarında başbakanlık yapmış, daha sonra 2012 ve 2020 arasında da görevi sürdürmüştü. Abe, 2020'de sağlık sorunları nedeniyle görevi bırakmıştı. Daha sonra bağırsaklarında bir rahatsızlık olduğunu açıklamıştı.

Abe'nin yerine görevi partideki yakın dostu Yosişide Suga almış daha sonra Fumio Kişida başbakan olmuştu.

Dünyadan tepkiler

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, G20 Zirvesi için bulunduğu Bali’de Abe’nin vurulduğu haberini aldı. Blinken, Abe için “derin bir üzüntü duyduğunu ve endişeli olduğunu” söyledi. Blinken, “Düşüncelerimiz ve dualarımız onunla, ailesiyle ve Japonya halkıyla” dedi.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen de Facebook hesabından Abe için bir mesaj paylaştı. Abe ile yakın arkadaş olduklarını belirten Ing-wen, eski Başbakan’ın Tayvan’ı yıllarca desteklediğini söyledi. 

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de Twitter hesabından “Düşüncelerimiz ailesi ve Japonya halkıyla” dedi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de Twitter hesabından Abe’ye geçmiş olsun dileklerini iletti. Modi, “Sevgili dostum Abe Shinzo’ya yönelik saldırıdan dolayı derin bir endişe içindeyim” dedi.

Ayrıntılar geliyor...