19 Eylül 2024 08:37
T24 Haber Merkezi
İstihbarat Dairesi’nde üst düzey görevlerde bulunan, eski İnterpol Dairesi Başkanı Mustafa Aydın, kayıp ilanı yapıldıktan 19 gün sonra bir çuval içinde cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran cinayetinde, olayı çözmek için yanlış yerden başlandığını, gizli olmasına rağmen sorgu tutanaklarının basına servis edilmesinin olayı karmaşık bir hale soktuğu görüşünde.
Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Mustafa Aydın, şunları kaydetti:
“Bu olayın en ilginç tarafı, daha hazırlık soruşturması sırasında alınmış ifadelerin yer yer basına sızdırılmış olmasıdır. Özellikle ölümle sonuçlanan olaylarda soruşturma başlarken gizlilik son derece esastır. 8 yaşındaki bir çocuğu niye öldürürler, neden öldürürler? Bulunduğu çevre, çocuğun ilişkileri, çocuğun cinsiyeti bizi cinayetin asli failine yaklaştıran önemli donelerdir. Bunların üzerinde soruşturmanın iyi bir istihbarat çalışmasıyla koordine olması gerekir. Bunları anlamadan, dinlemeden rastgele insanları sorguya çağırarak kendi elinizle olayı kasten değil ama kopartmaya ya da faile yaklaşan yolda inkıtaya uğramaya neden oluruz. Onun için bir numaraya, “Bu maktul niçin öldürüldü” sorusunun cevabı dosdoğru yerine konulmalı. Bu cevap yaklaşık olarak belirlendiği zaman faile giden yol kısalır.
Tavşantepe köyünün insanları, inançları, gelenekleri, sosyal yapıları, etnik faktörler vesaire her şey soruşturmacı için dar bir alan sayılır. Bu dar alanda eğer Narin’in öldürülme sebebi üzerinde istihbari mahiyette durulmuş olsaydı çok önemli bilgilere ulaşılırdı.
Sorgulama, kolluğun en zor, meşakkatli, yorucu hizmetidir. Sorguya nereden başlanacağını iyi bilmek lazım. Sorguya asli fail olduğunu düşündüğünüz birisiyle başlamamalısınız. Detaylardan girerek başlamalısınız. Çünkü detayların çelişki yaratma şansı yüksektir. Bu çelişkiler asli failin aleyhine tecelli eder ve sağlıklı bir yüzleştirme ile de fail şansını çoğaltırsınız. Orada ailesel, çevresel ve hatta bölgesel koordineli bir güç birliği var.
Narin’in cinayeti iki konudan birisidir mutlaka: Biri cinsel taciz, istismar buna benzer bir hareket söz konusu olabilir. Bu tacizi yapan kişi aile içinde olması gerekiyor. Neden? Çünkü bu çocuk böyle bir tacize, istismara uğramış, öldürülme nedeni buysa, bunu gerçekleştiren fail aile dışında ise onun da o töre gereği olarak ortadan kaldırılması gerekirdi. O zaman bu kadar saklı ve gizli bir şey olmazdı. Bu aile içinde olmuş bir hareketse gizlenme nedeni ondan kaynaklanır, bu da Narin’in öldürülme sebebi olur. Diğer kuvvetli bir husus. Çocuğun büyükler arasındaki uygunsuz bir olayın şahidi olması nedeniyle delillerin ortadan kaldırılmasına yönelik işlenmiş bir cinayet olduğunu düşünebiliriz. Soruşturmanın önce ölüm nedeni üzerinde yoğunlaşması ve istihbaratla koordine edilmesi gerekirdi. O zaman köylüden rahat günlük konuşmaları arasına sızdırılmış elemanlarla bilgiler çok detaylıca alınabilirdi diye düşünüyorum.”
Narin'in ölüm nedeni belli oldu: Otopsi raporu öncesi ilk bilgiler geldi
Şimdiye kadar kim, hangi ifadeyi verdi?Narin cinayetinde korkunç itiraflar: "Bunu yok edeceksin, sana 200 bin lira veririm, aileni düşün" Narin’in annesinin ifadesi ortaya çıktı: “Narin seni ve amcayı gördüğü için mi öldürdünüz?” Narin Güran cinayeti: Salim Güran'a yöneltilen sorular ortaya çıktı Narin’in yengesi Hediye Güran tutuklandı, ifadesi ortaya çıktı: Aile toplantısı ve ilişki sorgusu Soruşturma kapsamında Narin’in amcası köy muhtarı Salim Güran, 2 Eylül günü çıkarıldığı mahkeme tarafından 'Kasten öldürme' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından tutuklandı. Cesedi dereye gizlediğini itiraf eden Nevzat Bahtiyar, 10 Eylül’de 'Çocuğu iştirak halinde kasten öldürme' suçundan tutuklandı. 13 Eylül’de ise anne Yüksel Güran (44), ağabey Enes Güran (18), amcası Fuat Güran (42), kuzeni Muhammed Kaya, yengesi Maşallah Güran (46) ile kızı Birsen Güran (19), halasının eşi Mehmet Şevket Kaya, tutuklu amca Salim Güran’ın işçisi Mehmet Selim Atasoy (40) tutuklandı. 17 Eylül'de de Narin’in yengesi, tutuklu amca Fuat Güran’ın eşi Hediye Güran, 'kasten öldürmeye iştirak' suçundan tutuklandı. |
Narin'in kaybolduğu 19 günde neler yaşandı?Olay, 21 Ağustos'ta öğleden sonra Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi'nde meydana geldi. Saat 13.50’de evden çıkarak Kur'an kursuna giden Narin Güran, o gün en son 18.47’de görüldü. Evlerine dönmeyince ailesi kendi imkanlarıyla aradı. Köylülerle yapılan aramadan da sonuç alınamayınca Narin'in babası Arif Güran, aynı gün saat 20.00 sıralarında jandarma karakoluna giderek kızının kayıp olduğunu bildirdi. Bunun üzerine bölgeye Bağlar Jandarma Komutanlığı, Bağlar Asayiş Komando Bölük Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat timleri, Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT), İstihbarat Şube Müdürlüğü, Köpek İz Takip Timi ve Su Altı Arama Kurtarma Timi'nin yanı sıra sağlık, AFAD, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama ekipleri ile ilçe belediyelerinden de arama kurtarma ekipleri sevk edildi.
Narin'in kaybolduğu saatlerde yoldan geçtiği tespit edilen yaklaşık 150 araç sorgulandı. Mahalledeki evler ve köye giriş yapan araçlarda arama yapıldı. Toplamda 12 bin 565 araç arandı, 130 kişinin ifadesin alındı. Ayrıca 32 bin 952 kişi kontrol edildi, 7 iz takip köpeği ile 11 bin dönümden fazla alanda arama yapıldı. Öte yandan, Narin'in kaybolmadan önceki son görüntüleri okulun güvenlik kamerasına yansıdı. 21 Ağustos'ta saat 15.15'i gösteren görüntülerde, Narin'in 4 arkadaşıyla yürüdüğü ve ardından ayrılıp, tepe yolunu kullanarak evine doğru gittiği anlar yer aldı. Arama çalışmalarında 22 Ağustos'ta Güran ailesinin evine 3 kilometre mesafede, 28 Ağustos'ta ise 2 kilometre mesafede 2 farklı çocuk terliği bulundu. Ancak her iki terliğin de ailesinin beyanıyla Narin Güran'a ait olmadığı belirlendi. Siyasetçilerden sanatçılara, gazetecilerden yazarlara; Narin'in ölümüne sosyal medyada büyük tepki! Soruşturma kapsamında Narin Güran'ın ağabeyi Enes Güran (18), kolundaki ısırık izleri nedeniyle gözaltına alındı. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndaki incelemede, ısırık izlerinin Narin'e ait olup olmadığı tespit edilemeyince E.G. serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında bu kez Narin'in amcası, aynı zamanda kırsal Tavşantepe Mahallesi'nin muhtarı Salim Güran gözaltına alındı. Güran'ın aracından alınan DNA örneklerinin, Narin'in kıyafetlerindeki DNA örnekleri ile eşleştiği belirlendi. Jandarmadaki işlemlerinin ardından zırhlı araçla adliyeye sevk edilen Salim Güran, 2 Ağustos günü çıkarıldığı mahkeme tarafından 'Kasten öldürme' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından tutuklandı.
Çalışmalar kapsamında ayrıca mahalle mezarlığında, özellikle yakın zamanda defnedilenlerin mezarları olmak üzere soruşturma savcısı eşliğinde jandarma tarafından yer altı görüntüleme cihazı ile arama yapıldı. Ancak herhangi bir bulguya rastlanmadı. Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, önceki gün de mahalleye 2 kilometre uzaklıktaki Eğertutmaz Deresi’nde çalışma yaptı. Ekiplerin 8 Eylül sabahı yürüttüğü arama çalışmalarında, Eğertutmaz Deresi’nde Narin’in cesedine ulaşıldı. Mahalleye giriş çıkışlar yasaklanırken, 19’uncu günde bulunan Narin’in cesedi otopsi için Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Narin nasıl öldürüldü: Ön otopsi tutanağı ortaya çıktı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, bir cumhuriyet başsavcıvekili ile üç cumhuriyet savcısı olmak üzere dört savcı görevlendirildi. Soruşturmada kapsamında ilk önce 21 kişi gözaltına alındı, elde edilen deliller sonrası bu sayı 24'e yükseldi. Gözaltına alınanlar arasında Narin'in annesi Yüksel Güran, babası Arif Güran, iki ağabeyi, üç amcası ve 2 Eylül’de ‘kasten öldürmek'ten tutuklanan köy muhtarı amcası Salim Güran’ın eşini de yer aldı. Daha önce gözaltına alınan ve kolundaki ısırık izinin Narin'e ait olmadığı belirlenerek serbest bırakılan 18 yaşındaki Enes Güran da bir kez daha gözaltına alındı. Diyarbakır'dan İstanbul'a binlerce insan Narin için eylemde: Narin'in hesabını soracağız Derede cansız bedeni bulunan Narin’in arkadaşlarıyla olan yeni görüntüsü ortaya çıktı Narin'in cesedinin götürüldüğü Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'ndaki (ATK) otopsi işlemine ise 14 uzman katıldı. Otopsi işlemleri yaklaşık 11 saat sürdü. Bulunduğı çuvalda, Narin’e ait eşyalar, Kuran kursu için yanında taşıdığı 'Elif Ba', çantası ve terliklerinin olduğu ve cesetin de deformasyona uğradığı belirtildi. Tutuklanan amca Salim Güran'a ait olan ve Narin'e ait DNA'nın tespit edildiği otomobil ise yeniden incelenmek üzere jandarma tarafından götürüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Yerlikaya ve Adalet Bakanı Tunç'un, gözaltı işlemlerinden önce yaptıkları açıklamalarda aileye başsağlığı dilememesi dikkati çekti. Narin'in cesedini amca ile birlikte çuval içine koyup dereye bıraktığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar tutuklandı. Savcılıkta ifade değiştiren Bahtiyar, amca Salim Güran'ın "Arif'in kızını öldürdüm, sen de bu cesedi alıp yok edeceksin. Yoksa seni ve aileni öldürürüm" diyerek kendisini tehdit ettiğini öne sürdü. Soruşturma kapsamında Narin’in amcası köy muhtarı Salim Güran, 2 Ağustos günü çıkarıldığı mahkeme tarafından 'Kasten öldürme' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından tutuklandı. İtirafçı Nevzat Bahtiyar, 10 Eylül’de 'Çocuğu iştirak halinde kasten öldürme' suçundan tutuklandı.
|
© Tüm hakları saklıdır.