Gündem

Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı ve Yeni Şafak yazarı Orakoğlu: Türkiye Tel Rıfat ve Mümbiç’e yönelik askeri harekâtı ne zaman yapacak?

"Türkiye’nin Kuzey Suriye’de PKK/YPG terör örgütünü hedef alan askeri harekâtın Soçi’de gerçekleşecek Putin Erdoğan görüşmesi sonrasında yapılması kuvvetle muhtemel görünüyor"

01 Ağustos 2022 09:02

Yeni Şafak yazarı ve eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği Türkiye’nin Suriye'nin kuzeyine yönelik düzenleyeceği askeri harekât tarihi ile ilgili tahminde bulundu. Orakoğlu, harekâtın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 5 Ağustos'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi kentindeki görüşmesi sonrası düzenlenmesinin "kuvvetle muhtemel" olduğunu yazdı. 

“Türkiye kuzey Suriye’de Tel Rıfat ve Mümbiç’e yönelik askeri harekâtı ne zaman yapacak?” sorusunu soran Orakoğlu, “Türkiye’nin Kuzey Suriye’de PKK/YPG terör örgütünü hedef alan askeri harekâtın Soçi’de gerçekleşecek Putin Erdoğan görüşmesi sonrasında yapılması kuvvetle muhtemel görünüyor”  tahmininde bulundu.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenleyeceği askeri harekâttan en çok rahatsız olan ülkelerin başlında ABD’nin geldiğini yazan Orakoğlu, “Zira ABD Suriye’nin kuzeyine yapılacak operasyon ile PKK/YPG’nin bu bölgeden temizlenmesinden endişe ediyor. Rusya esas olarak Sûriye’nin kıyı şeridinde tutunmayı, en fazla Fırat’ın batı tarafında kontrolü elinde tutmayı istiyor. İran ise yerel kaynaklarca Musul’daki saldırının arkasında İran’a yakın milislerin olduğu iddiasından rahatsız. Ayrıca Suriye’ye yapılacak bir operasyonun İran’ın tedarik zincirini bozabileceği endişesini taşıyor” görüşünü dile getirdi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın