Gündem

Eski AKP milletvekili, Erdoğan'ın "İmamoğlu sözlerini" değerlendirdi: "AİHM kamu görevlisine hakareti suç saymıyor"

21 Haziran 2019 08:57

Eski AKP milletvekili de olan Prof. Dr. Vahit Bıçak, CHP'nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu'nun Ordu Valisi'ne "it" dediği iddiası hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın söylediği "Valimizden özür dilemedikçe böyle bir makama gelemez" sözlerini değerlendirdi. Bıçak, "AİHM kamu görevlisine hakareti suç saymıyor" dedi.

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Bıçak'ın ifadelerine bugünkü köşesinde yer verdi. Sarıkaya yazısının ilgili bölümünde şunları kaydetti: 

Bir süre önce İstanbul havaalanında bir yolcu kadın ile özel havayolu şirketi hostesi arasında yaşanan tartışma sonrası sosyal medya paylaşımlarıyla dikkat çeken ceza hukuku öğretim üyesi, Prof. Dr. Vahit Bıçak ile sohbet ettim.

Bıçak, yolcu kadının sözlerinden dolayı ceza almasının Türk Ceza Kanunu ve AİHM içtihatlarına göre mümkün olmadığını belirtmiş, buna ilişkin kanun maddelerini de sıralamıştı.

AK Parti eski milletvekili de olan Prof. Dr. Bıçak, önce Ordu VIP olayı üzerinden dün yapılan açıklamaları da takip ettiğini belirtti.

Ordu VIP’te yaşananlara AİHM normları üzerinden yaklaşmak gerektiğini vurgulayıp ekledi:

“İfade özgürlüğü, sadece onaylanan, incitici olmayan görüş ve bilgilerin açıklanması değil; aynı zamanda inciten, şok eden, rahatsızlık veren düşüncelerin açıklanmasını da içerir. Çoğulculuk, hoşgörü ve açık fikirlilik, demokratik toplumun gereğidir…”

Bu noktada durmayıp devam etti:

“Hakaret, her ülkede suç sayılan evrensel bir suç değildir. Alıngan, hoşgörü eksikliği olan birtakım ülkelerde suçtur…”

Özetlersem Prof. Dr. Bıçak, böyle bir olayın mahkemeye taşınması halinde bir cezayla sonuçlanmasını beklemiyor, böyle olsa bile Anayasa Mahkemesi veya AİHM’den döneceğine inanıyor…

Yazının tamamı için tıklayın