Dünya

Eski Afganistan Eğitim Bakanı: Taliban, kız çocuklarına uygulanan eğitim yasağını kaldırmaya ikna edilebilir

29 Kasım 2023 15:12

T24 Dış Haberler

Afganistan'ın Taliban kontrolü sağlamadan önce ülkenin Eğitim Bakanı olan Rangina Hamidi, birçok Taliban yetkilisinin kız çocuklarına uygulanan okula gitme yasağını kaldırmayı destekleyeceğini söyledi.

Taliban yönetiminde Afganistan, 11 yaşın üzerindeki çocukların okula gitmesini yasaklayan tek ülke oldu. Radikal İslamcı grup ayrıca kadınların birçok alanda çalışmasını ve kamu alanına girmesini yasakladı. 

Yakın zamanda ülkeyi ziyaret eden Hamidi, uluslararası toplumun Taliban'ın içinde kızlara uygulanan eğitim yasağı konusundaki çatlakları kullanarak lobicilik yapması gerektiğini ifade etti. 

Hamidi, "Taliban yekpare bir yapı değil. Her grupta olduğu gibi, Taliban içinde de fikir ayrılıkları var. Bu özellikle kız çocuklarına uygulanan eğitim yasağında görülebiliyor. Taliban içinde birçok kişi bu yasağın kaldırılması gerektiğini düşünüyor" dedi. 

"Dünya Taliban'ı tanısın tanımasın, yarısı kadın ve kız olan 40 milyon Afgan için onlar hayatın gerçeği" diyen Hamidi, "2 yıl sonra bile uluslararası toplumun Taliban'la nasıl baş edeceğini çözememiş olması bana acı veriyor; bedelini Afgan kadın ve çocuklar ödüyor" diye konuştu.