Gündem

Erkekler ekim ayında en az 23 kadını öldürdü

41 kadına şiddet uygulayan erkekler en az 33 çocuğa cinsel istismarda bulundu

06 Kasım 2019 17:30

Erkekler, ekim ayında en az 23 kadını ve iki çocuğu öldürdü. ekim’de 41 kadına şiddet uygulayan erkekler, iki kadına tecavüz etti, 85 kadını da seks işçiliğine zorladı. En az 33 çocuğa cinsel istismarda bulunan erkekler; 13 kadını da taciz etti.
 
bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; ekim’de en az 17 kadının ölümü (İstanbul ve Antalya'da 3'er, Konya ve Aydın'da 2'şer, Rize, Bursa, Kocaeli, Ankara, Denizli, Hatay ve Adana 1'er) basına şüpheli olarak yansıdı.

Bir erkek, Samsun ve Adıyaman’da üç kadını intihara sürükledi. Almanya’da yaşayan bir erkek, Türkiye’de yaşayan karısını öldürmek için “kiralık tetikçi” tuttu. Aydın’da bir erkek karısını öldürmeye teşebbüs etti.

İstanbul ve Erzurum’da iki kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı. Bursa’da bir erkek, karısını öldürmekle tehdit etti. Erkek, hakkındaki uzaklaştırma kararını dört kez ihlal etti.

İstanbul’da bir kadının metrobüs durağındaki intiharı basına “şüpheli” olarak yansıdı.

Manisa’da bir kadın kendisine cinsel saldırıda bulunan eniştesini öldürdü. Meşru müdafaa hakkını kullanan jandarmaya teslim oldu.

Ekim’de 41 kadına şiddet uygulayan erkekler, iki kadına da tecavüz etti, 85 kadını seks işçiliğine zorladı. En az 33 çocuğa cinsel istismarda bulunan erkekler; 13 kadını da taciz etti.

Erkekler, 2019'un ilk on ayında en az 284 kadını öldürdü, 42 kadına tecavüz etti, 485 kadını seks işçiliğine zorladı, 178 kadını taciz etti, 217 çocuğu istismar etti. Erkekler 2019'un ilk on ayında 513 kadına da şiddet uyguladı.

Erkekler, 2018’in ilk on ayında en az 203 kadın ve 12 çocuk öldürüp; 54 kadına tecavüz etmiş;169 kadını taciz etmiş; 468 kadına zorla seks işçiliği yaptırmış; 306 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmuş ve 341 kadını yaralamıştı. 

Cinayet 

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Ekim 2019’da en az 23 kadını ve kadınların yanlarında bulunan bir erkeği öldürdü. Erkekler, geçen yıl aynı ay, 20 kadını öldürmüştü.

Ekim’de erkeklerin öldürdüğü kadınlardan ikisinin koruma ve uzaklaştırma kararı vardı. Bir kadının öldürülmeden bir hafta önce koruma kararı sona ermişti. Öldürülen kadınlardan ikisi kocasından sistematik olarak şiddet görüyordu.

Erkeklerin öldürdüğü kadınların isimleri 

Asena A., Ayşe A., Belma Ç., Birgül B., Cevahir Ç., Çiğdem T. , Dilber K. , Emel Ö.G, Fatima K., Gizem V.D., Güllü Y., Gülören A., F.İ., Huriye H., Işıl A., Keziban K., Nuran G., Özden D., Özlem S., Saime S., Sebahat T.,Ümmühan G., Z.İ.

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Çanakkale (1), Ağrı (2), Kayseri (3), Balıkesir (1), Sinop (1), İzmir (1), Kocaeli (2), Diyarbakır (1), İstanbul (3), Tekirdağ (2), Afyon (2), Mardin (2). Muğla (1), Samsun (1).

Bir erkek başka bir kadınla evlenmek istediği için karısını ve kız çocuğunu öldürdü. Bir kadını “hırsızlık”, iki kadını “para vermediği”,  bir kadını da “kıskançlık” “bahanesi”yle öldüren erkeklerin, 17 kadını öldürme “bahane”si basına yansımadı. 

Kadınların yüzde 78'ini koca/sevgilisi, eski koca ve sevgilisi öldürdü.

En az 14 kadını kocası/sevgilisi, dört kadını eski kocası/eski sevgilisi, iki kadını damadı, üç kadını arkadaşı, bir kadını kiracısı, bir kadını kocasının kavga ettiği erkek,  bir kadını babası, bir kadını da üvey torunu öldürdü.

Kadınların yüzde 47'si ev içinde öldürüldü.

Erkekler, 11 kadını ev içinde, altı kadını işyeri/sokak/otomobil/otobüs durağı, devlet dairesi gibi kamusal alanlarda öldürdü. Erkeklerin altı kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı. 

Erkekler, 12 kadını ateşli silahlarla, beş kadını kesici aletlerle, bir kadını boğarak, iki kadını da yakarak öldürdü. Bir kadının kafasını taşla ezerek ve bir kadını da darp ederek öldürdü. Bir kadının öldürülme şekli basına yansımadı. 

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren 23 fail vardı. Faillerden, sadece dördü tutuklandı. Altı fail gözaltına alındı. Dört fail cinayeti işledikten sonra "intihar etti" veya "öldü" olarak basına yansıdı. Dokuz failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk cinayeti – Çocuğa şiddet

Erkekler, Ekim’de iki çocuğu öldürdü. Bir çocuğu babası, bir çocuğu da abisi öldürdü. Cinayet işleyen baba intihar etti, kardeşini öldüren abi gözaltına alındı. Öldürülen çocuklardan biri down sendromluydu. Trabzon’da bir çocuk şüpheli bir şekilde yaşamını kaybetti.

Hatay'da bir erkek, engelli üvey kızı H.Y.'yi darp etti. Çocuğun babası suç duyurusunda bulundu.

İzmir'de kimliği belirlenemeyen bir kişi bir çocuğu kaçırma girişiminde bulundu. Diyarbakır'da da bir baba çocuğunu yaktı. Çocuk hastanede tedavi altına alındı.

Öldürülen çocukların isimleri

Sude Naz A., Z.Y.

Cinayetlerin işlendiği iller

Afyon (1), Kocaeli (1).

Tecavüz

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, en az iki kadına tecavüz etti. Bu sayı, geçen yıl aynı ay dörttü. Kadınlardan birine üniversitedeki araştırma görevlisi tecavüz etti. 

Araştırma görevlisi erkek, kadına evde tecavüz etti, bir tecavüzün nerede gerçekleştiği ise basına yansımadı. 

Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden (MAKÜ) kadın öğrenciler iki öğretim üyesinin birçok kadın öğrenciye tecavüz girişiminde bulunduğunu açıkladı. 

Diyarbakır’da sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan ikisi kadın üç kişi gözaltında tecavüzle tehdit edildiklerini açıkladı.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Kocaeli (1), Zonguldak (1)

Hukuki Süreç

Toplam üç fail vardı. Bir fail "cinsel saldırı" suçundan tutuklandı. İki fail hakkındaki hukuki süreç basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Ekim’de erkekler, en az 85  kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 93'tü. Ekim 2019’da seks işçiliğine zorlanan kadınlardan, 15’i Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında en az üç kız çocuğu da bulunuyordu. Kadınlardan biri engelliydi.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan en az 109 fail vardı. Faillerden, sadece 21'i tutuklandı, 75'i gözaltına alındı. İki fail hakkında idari para cezası verildi. Üç fail adli kontrolle serbest bırakıldı. Sekiz failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz 

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Ekim’de en az 13 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 7 idi.

Bir kadını bindiği şehirlerarası otobüsün muavini, bir kadını adliye çalışanı, bir kadını fotoğraf stüdyosu olan bir kişi taciz etti. En az 11 kadını taciz eden erkeğin yakınlık durumu basına yansımadı. 

Erkekler, en az bir kadının görüntüsünü videoya çekerek taciz etti. Erkekler iki kadını karşısında cinsel tatmin yaparak taciz etti. Bir erkek bir kadını cinsel organını göstererek taciz etti. Erkekler dokuz kadını da fiziksel ve sözlü taciz etti. 

Erkekler, 12 kadını, vapur, üniversite yerleşkesi, sokak, adliye, işyeri, otobüs durağı gibi kamusal alanlarda taciz etti. Erkeklerin bir kadını nerede taciz ettiği basına yansımadı. 

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

İstanbul (7), Malatya (1), Yalova (1), Isparta (2), Muğla (1) İzmir (1)

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden 15 fail vardı. Faillerden sadece ikisi tutuklandı. Üç fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Bir taciz vakasında kadın şikayetçi oldu. Bir fail görevinden uzaklaştırıldı. Faillerden beşi gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Bir fail basına "kaçtı" diye yansıdı. İki failin hukuki durumu basına yansımadı.

Geşmişte yaşanmış ancak Ekim'de basına yansıyan tacizler

*Adana'da bir belediyede müdür olarak çalışan F.T., altında çalışan bir kadını işyeri dışında toplantıya çağırdı ve arabasında taciz etti. Kadın hareket halindeki araçtan atladı. 23 Eylül'de gerçekleşen olay basına 8 Ekim'de yansıdı.

*Burdur 'da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden (MAKÜ) kadın öğrenciler iki öğretim üyesinin birçok kadın öğrenciyi taciz ettiğini ve tecavüz girişiminde bulunduğunu açıkladı. Mart ayında soruşturulan olaylar sosyal medyada paylaşıldığında tekrar rektörlük ve YÖK'e taşındı. Yükseköğretim Kurulu Yüksek Disiplin Kurulu 17 Ekim'de öğretim üyelerinden birine ilişkin "Kamu görevinden çıkarma" kararı verdi.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Ekim’de aralarında oğlan çocukların da olduğu en az 33 çocuğa cinsel istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 27 idi. 

Çocuklara cinsel istismarda bulunan 50 fail vardı. Çocuklar, 36’sını tanımıyordu. Üç çocuğu temizlik görevlisi, iki çocuğu üvey babası, iki çocuğu dedesi, bir çocuğu öğretmeni, üç çocuğu abisi, bir çocuğu diş hekimi, bir çocuğu komşusu, bir çocuğu kaçak kuran kursu sorumlusu, bir çocuğu evli olduğu erkek istismar etti. 

Tacizlerden en az ikisinde erkekler, çocuklara sistematik olarak şiddet uyguluyordu. Çocuklardan biri Suriyeli idi. Bir çocuk taciz edildiği erkekle dini nikahla zorla evlendirilmişti. Çocuklardan biri karakola sığındı ve devlet korumaya aldı. Bir çocuğu taciz eden erkeğin daha önce de benzer suçlardan sabıkası vardı.

Erkekler, dokuz çocuğu, oyun salonu/bahçe/metrobüs/sokak/halk otobüsü gibi kamusal alanlarda taciz etti. Erkekler, 5 çocuğu kuran kursu ve okulda taciz etti. Erkekler bir çocuğu evde taciz etti. Erkeklerin 18 çocuğu nerede taciz ettiği basına yansımadı.  

Erkeklerin çocuklara cinsel istismar ettiği iller

Adapazarı (1), Ankara (1), Antalya (2), Edirne (2), Erzurum (1), İstanbul (5), İzmir (1), Karaman (1), Kocaeli (5), Konya (3), Manisa (1), Mardin (4), Nevşehir (1), Samsun (2), Şırnak (2), Tekirdağ (1).

Hukuki Süreç

Çocukları taciz eden toplam 50 fail vardı. Faillerden 33'ü tutuklandı. En az üç fail gözaltına alındı. Üç fail hakkında aileler suç duyurusunda bulundu.

Üç fail hakkında soruşturma başlatıldı. Bir fail basına "adliyeye sevk edildi", bir fail de "açığa alındı" diye yansıdı.

Bir fail, ailenin baskısı sonucu şikayetinden vazgeçmesi nedeniyle serbest bırakıldığı basına yansıdı. İki fail hakkında adli kontrol kararı verildi. Bir fail hakkında "çocuğa cinsel istismar"dan dava açıldı. İki failin hukuki durumu basına yansımadı.

Geçmiş aylarda yaşanan Ekim'de basına yansıyan cinsel istismarlar

Kırklareli'de mezarlıkta bulunan bir bebek cesedi hakkında ihbar yapıldı. A.D. isimli kadın, A.C. isimli bir erkeğin, 14 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz ettiğini ve çocuğun doğurduğu bebeği ölünce gömdüğünü söyledi. Çocuğun annesi olan A.D. ve A.C. ile birlikte 6 kişi gözaltına alındı.

Antalya'da matematik öğretmeni A.Ç., geçen yıl özel ders verdiği iki kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu şüphesiyle gözaltına alındı.

Konya'da R.E.'nin (31) 16 yaşındaki kardeşi H.E.'yi iki yıl boyunca cinsel istismar ettiği, çocuk hamile kaldığı ve cenin karında öldüğü için operasyonla alındığında ortaya çıktı. Sanık 56 yıla kadar hapis istemiyle tutuklandı. Çocuk, annesi ve babası şikayetçi olmadı. H.E. devlet koruması altına alındı.

İstanbul'da bir lise öğrencisi okuldan mezun olunca, bir öğretmeninin kendisini öğrenciyken taciz ettiğini söyleyerek şikayet etti. Öğrenciler kimliği açıklanmayan öğretmen için işlem yapılmadığı gerekçisiyle eylem yapmaya başladı.

Şiddet/Yaralama

Erkekler, Ekim’de en az 41 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 25 idi. Erkeklerin şiddet uyguladığı en az altı kadının hayati tehlikesi devam ediyor. Erkeklerin şiddet uyguladığı en az üç kadının koruma kararı vardı. En az beş kadın da sistematik olarak şiddet görüyordu. 

Kadınlara şiddet uygulayan erkeklerden biri hakim, biri de tuğgeneraldi.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri Suriye, biri de Ürdünvatandaşıydı. 

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, 25 kadına kocası/eski kocası/, sevgilisi/eski sevgilisi/dini nikâhlı kocası şiddet uyguladı. Bir kadına kocasının babası, İkikadına arkadaşı, bir kadına apartman yöneticisi, bir kadına müvekkili, bir kadına oğlu, bir kadına eniştesi, bir kadına kardeşi, bir kadına babası, bir kadına eski belediye başkanı şiddet uyguladı. Altı kadına şiddet uygulayanın yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, üç kadına ayrılmak istedikleri için şiddet uyguladı, üç kadına “kıskançlık”, bir kadına çocuğu ile argo konuştuğu, bir kadına aidat ödemediği bahanesi ile şiddet uyguladı. Bir kadına da “kız çocuğum olacak dediği” bahanesi ile şiddet uyguladı. Bir erkek, bir kadına “çalışmasın” diye şiddet uyguladı. Erkeklerin, en az 30 kadına şiddet uygulama “bahane”si basına yansımadı.  

Erkekler, 17 kadına sokak/benzin istasyonu/kafe/belediye, personel servisi gibi kamusal alanlarda, 13 kadına da ev içinde şiddet uyguladı. Erkeklerin 11 kadına nerede şiddet uyguladığı basına yansımadı. 

Erkekler, 23 kadını darp ederek şiddet uyguladı; en az beş kadını ateşli silahlarla yaraladı. Erkekler, 13 kadını da bıçakla yaraladı. 

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (1), Aksaray (1), Ankara (2), Antalya (1), Aydın (1), Bursa (2), Çorum (2), Denizli (2), Diyarbakır (1), Düzce (2), Edirne (3), Eskişehir (1), Gelibolu (1), Gemlik (1), İstanbul (3), İzmir (1), Kayseri (1), Konya (4), Kocaeli (1), Mersin (2), Niğde (1), Sakarya (1), Samsun (1), Trabzon (3), Uşak (1), erkeklerin bir kadına hangi şehirde şiddet uyguladığı basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddete uygulayan toplam 36 fail vardı. Faillerden, sadece üçü tutuklandı. Tutuklananlardan biri kamuoyu baskısı ile tutuklanmıştı ve sadece dokuz gün cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi.

İki fail hakkında kadınlar defalarca şikâyette bulunmasına rağmen hiçbir işlem yapılmadı. İki fail hakkında, "tehdit" ve "eşe karşı şiddet" suçundan dava açıldı. Üç fail hakkında soruşturma başlatıldı. İki fail intihar etti.

Sekiz fail gözaltına alındı. İki failin hukuki durumu basına "yakalandı", birinin de "kaçtı" diye yansıdı. Bir fail adliyeye sevk edildi. Bir faile elektronik kelepçe takıldı. On iki failin hukuki durumu basına yansımadı.

Geçmiş aylarda yaşanan ancak Ekim'de basına yansıyan erkek şiddeti

Mersin'de iki abisi F.S.'yi mirasından feragat etmeye zorlamak için darp etti. 30 Eylül'de gerçekleşen olay, 7 Ekim'de basına yansıdı.

Adana'da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nden Ş.Ş., Ağustos'ta G.A.'yı darp etti. Olay, 29 Ekim'de İHD Adana Şubesi'nde konuyla ilgili yapılan açıklama ile basına yansıdı.