Gündem

Erkek şiddeti çetelesi: Mayıs ayında 27 kadın öldürüldü, en az 3 kadına tecavüz edildi, 64 kadın da seks işçiliğine zorlandı

Yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlenen haberlere göre 2019'un ilk beş ayında 126 kadını öldürüldü

12 Haziran 2019 12:08

Erkekler, Mayıs'ta biri trans kadın olmak üzere en az 27 kadını ve kadınların yanlarındaki üç çocuğu öldürdü. En az üç kadına tecavüz eden erkekler, 64 kadını da seks işçiliğine zorladı. En az 39 çocuğa cinsel istismarda bulunan erkekler, 28 kadını da taciz etti.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, 2019'un ilk beş ayında 126 kadını öldürdü.

Erkekler 2018’in beş ayında en az 97 kadın ve yedi çocuk öldürdü; 30 kadına tecavüz etti; 89 kadını taciz etti; 280 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 177 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 185 kadını yaraladı.

Mayıs’ta en az altı kadın (Ankara, Rize, Konya, Ordu, Tekirdağ, Denizli) şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Erkekler, iki kadını (Sakarya, Denizli) intihara sürükledi. En az dört (Diyarbakır, Niğde, İzmir, Elazığ) kadının intiharı da basına “şüpheli” olarak yansıdı.

İstanbul'da bir ve Şırnak’ta bir kadın cenazesi (faili meçhul cinayet olarak basına yansıyan bu cinayetlerde; İstanbul’dakinde bir kadın aracı içinde yanmış şekilde bulundu. Şırnak’ta öldürülen kadının adı ise Aslıhan U. idi) bulundu.  

Cinayet

Erkekler, Mayıs 2019’da en az 27 kadını öldürdü. Erkekler, geçen yıl aynı ay, 25 kadını öldürmüştü.

Mayıs’ta öldürülen kadınlardan biri transtı (Antalya), en az üç kadın da koruma kararına rağmen öldürüldü. 

Erkekler, en az üç kadını, kadın boşanmak/ayrılmak istediği için, üçünü kıskançlıkbirini para tartışması, birini pazara gitmek istediği, bir kadını da oğlunu parka götürmediği bahanesiyle öldürdü. Erkekler bir kadını da kadının ailesi evlenmelerine izin vermediği bahanesiyle öldürdü. Erkeklerin 17 kadını öldürme bahanesi basına yansımadı.

En az 14 kadını kocası/eski kocası, altı kadını sevgilisi, iki kadını oğlu, bir kadını kocasının babası, bir kadını da yeğeni öldürdü. Üç kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 15 kadını evde, beş kadını kamusal alanda (bir bina, bir meralık alan, ikisi sokak, bir çalıştığı işyeri) öldürdü. Erkeklerin, yedi kadını nerede öldürdüğüne dair bilgi basına yansımadı.

Erkekler, 15 kadını silah, av tüfeği gibi ateşli silahlarla, yedi kadınıbalta/bıçak gibi kesici aletlerle öldürdü. Üç kadını boğan erkekler, bir kadınıbinadan attı. Erkekler, bir kadını öldürdükten sonra kadının evini yaktı. Erkeklerin bir kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Anneliese I.G., Ayşe Özlem B., Ayşe Zeynep P., Ayşenur E., Billur C., Dilek Z., Esra T., Fatma Y., Feride G., Fındık Ş. Gizem T., Gökçe S., Gülşen G., Hatice D., Hüsniye I., Merve Ü., Müzeyyen B.I., Nergis Y., Özgü O., Sakine O., Seher Ö., Sevdiye T., Songül D., Sultan S., Ulviye D., Zehra Ç., Zeynep K.

Cinayetlerin işlendiği iller

Afyon (1), Antalya (2), Aydın (2), Bartın (1), Bingöl (1), Dersim (1), Diyarbakır (2), Iğdır (1), İstanbul (3),

İzmir (2), Kastamonu (1), Kayseri (1), Kocaeli (1), Kütahya (1), Maraş (1), Niğde (1), Osmaniye (1), Sakarya (1), Samsun (1), Tekirdağ (1), Uşak (1).

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren 32 fail erkek vardı. Dokuz fail tutuklandı. Faillerden 15'i basına "gözaltına alındı", biri "yakalandı", biri "kaçtı" diye yansıdı. İntihar eden altı fail erkekten, dördü yaşamını yitirdi.

Geçmiş tarihlerde erkeklerin işlediği ancak Mayıs 2019'da basına yansıyan cinayetler şöyle:

Antalya'da 30 Nisan'da eski kocası V.Y. tarafından başka biriyle evleneceği gerekçesiyle evinin önünde bıçaklanan Gülhanım D. tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. V.Y. tutuklandı.

Kayseri'de H.B. hamile olduğunu söyleyen sevgilisi Saliha T.'yi boğarak öldürdü. 2006'da yaşanan olay, hakkında kayıp ihbarı yapılan Toker'in, H.B. tarafından öldürüldüğünün anlaşılması ile basına yansıdı. H.B. adliyeye sevk edildi.

Yalova'da hala V.M. (56) ve halanın kocası M.M. (71) evlilik dışında hamile kaldığı gerekçesiyle yeğeni S.Ç.'yi boğarak öldürdü, baba S.K. (71) cinayete azmettirdi. 1994'te gerçekleşen olay, faillerin bulunması ile basına yansıdı. S.K., V.M., M.M. ve kuzen T.M. (51) tutuklandı.

 

Çocuk cinayeti - çocuğa şiddet

Erkekler, Mayıs’ta en az üç çocuğu öldürdü. Bu çocuklardan üçü de erkekler annelerine şiddet uygularken, annelerinin yanlarında bulunuyordu. Ayrıca, Adana’da D.A. (22) evde kardeşi B.A.’yı (7) darp etti. İstanbul'da bir erkek, bir çocuğun üzerine araba sürdü ve çocuğu darp etti.

Öldürülen çocukların isimleri

A.D., Efkan B., K.K

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Bingöl (1), İzmir (2)

 

Tecavüz

Mayıs’ta erkekler en az üç kadına tecavüz etti. Bu sayı, geçen yıl aynı ay, dört idi.

Kadınlardan birine iş yerindeki bölüm yöneticisi, bir kadına da sevgilisi tecavüz etti. Bir kadına tecavüz eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, kadınlardan birine evdebirine iş yerinde tecavüz etti. Bir erkeğin bir kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı. Tecavüzlerden biri, kadının intihar girişimiyle açığa çıktı.

Tecavüzlerin gerçekleştiği iller

Denizli (1), İzmir (1), Tekirdağ (1).

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden üç fail erkek vardı. İkisi gözaltına alındı, bir fail hakkında soruşturma başlatıldı.

 

Seks işçiliğine zorlama

Mayıs’ta erkekler, 64 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl bu sayı, 51 idi. Kadınlardan, 61’i Türkiye vatandaşı değildi.

Erkekler en az 40 kadını iş vaadiyle kandırıp Türkiye’ye getirdi ve pasaportlarına el koyarak seks işçiliğine zorladı.

Hukuki Süreç

Aralarında kadınların da olduğu 50 fail vardı. Faillerden, 27'si tutuklandı. Faillerden beşi basına "gözaltına alındı", "adliyeye sevk edildi" diye yansıdı.

14 fail adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Aynı suçtan sabıkası olan bir failin de aralarında olduğu dört kişi serbest bırakıldı.

 

Taciz

Erkekler, Mayıs’ta en az 28 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 14 idi. Kadınlardan biri engelleydi.

20 kadını tanımadığı erkek, birini otobüs şoförü, en az birini birinigardiyanlar, ikisini kendisini peygamber olarak tanıtan bir erkek, ikisini iş arkadaşı, birini polis, birini hâkim taciz etti.

Erkekler, kadınlardan en az 19’unu elle- sözle taciz etti, en az ikisine cinsel organını gösterdi. Bir kadının fotoğrafını çekerek, iki kadını tehditle evlenmeye zorlayarak, üçüne cinsel içerikli mesajlar göndererek, birininetek boyuna müdahale ederek taciz etti.  

Erkekler, 18 kadını sokak, AVM, otobüs durağı, hastane, cezaevi, üniversite bahçesi gibi kamusal alanlarda taciz etti. Erkekler, kadınların en az ikisinievde taciz etti.  En az iki taciz de telefon mesajıyla gerçekleşti. Altı taciz vakasının nerede gerçekleştiği basına yansımadı.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Adana (1), Ankara (8), Antalya (1), Antep (1), Bursa (1), Diyarbakır (1), Erzurum (1), İstanbul (5),

Mersin (1), Nevşehir(1), Sakarya (3), Samsun (2), Şırnak (1). Bir taciz vakasının hangi kentte gerçekleştiği basına yansımadı.

Hukuki süreç

Toplam 22 fail erkek vardı. Faillerden, beşi gözaltına alındı. Biri başka bir suçtan tutuklandı. Bir faili, taciz ettiği adamın babası öldürdü, öldüren kişi tutuklandı. Kamu çalışanı en az iki fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

En az üçü basına "yaptırım" uygulanmadı diye yansıdı. Beş fail gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Bir failin görev yeri değiştirildi. Fail hâkim görevden uzaklaştırıldı. Üç failin hukuki süreci basına yansımadı.

 

Çocuk İstismarı

Erkekler, Mayıs’ta aralarında erkek çocukların da olduğu en az 39 çocuğa cinsel istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 53 idi.

Ayrıca, Samsun’da bir çocuk kayboldu. Çocuğu amcasının istismar ettiği iddia ediliyor. Mardin'de bir ve Kars’ta bir çocuk şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 

10 çocuğu tanımadığı erkekler, dokuzunu imam, yedisini okullarındaki kantinci, beşini esnaf, en az ikisini öğretmenleri istismar etti. Bir çocuğu babası, bir çocuğu da dedesi cinsel istismar etti. Dört çocuğu cinsel istismar eden erkeklerin kim olduğuna dair bilgi basına yansımadı.

Bir cinsel istismar vakasını çocuğun rehber öğretmeni, en az üçünü aileleri ortaya çıkardı. Bir cinsel istismar vakasını çocuğun babası ortaya çıkardı. En az üç cinsel istismar vakasında çocuklar kendilerini istismar edene karşı koydukları için istismarlar ortaya çıkardı. 31 cinsel istismarın nasıl ortaya çıktı basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Faillerden altısı tutuklandı. Sekiz fail ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Yedi fail gözaltına alındı. İki fail hakkında kadınlar şikâyetçi olmadı.

Beş faile basına "kaçtı" diye yansıdı. Üç vakada şiddet uygulayan erkeğe değil kadınlara (İstanbul, Adana, Samsun) yaptırım uygulandı.

Bir fail erkeğe yaptırım uygulanmadı. Bir fail hakkında, "hakaret", "tehdit" suçlarından dava açıldı. En az iki fail hakkında soruşturma sürüyor.

İki faili kadının ailesinden erkekler öldürdü. En az üç failin hukuki durumu basına yansımadı. 

 

Şiddet/Yaralama

Erkekler Mayıs’ta en az 53 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı 44 idi.

Ayrıca, İzmir ve Adana’da erkek şiddeti, başka şiddetlere neden oldu. İstanbul’da bir erkek karısına psikolojik şiddet uyguladı. Erkekler, kadınların yanlarında bulunan en az iki çocuğa da şiddet uyguladı.

En az 28 kadını, kocası/eski kocası/dini nikâhlı kocası, 11 kadını sevgili/eski sevgili/nişanlısı darp etti. Kadınlar kendilerini darp eden beş erkeği tanımıyordu. En az beş erkeğin durumu basına “tanıdığı erkek” olarak yansıdı. Kadınlardan birini arkadaşıbirini çalıştığı iş yerinin mülk sahibi, birini komşusu darp etti. En az bir kadını darp eden erkeğin kimliği basına yansımadı.  

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, iki kadını sevgili olmayı reddettiği için, en az beş kadını ayrılmak istediği için, en az iki kadını kıskançlık, bir kadını da gürültü yaptığı bahanesiyle darp etti.

Erkekler kadınların yarısından fazlasını döverek darp etti. En az iki kadınıbıçaklayan erkekler, üç kadını da silahla yaraladı. Erkeklerin iki kadını da araçtan atarak darp ettiği basına yansıdı.

 

Açıklama

Erkek şiddeti çetelesinde sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriliyor. Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakaları ve cinayetler çeteleye alınmıyor.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri sene boyunca aylık çetelelere not ediliyor ancak başlıktaki sayıya eklenmiyor

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetler de çeteleye alınmıyor (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakaları sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediliyor. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer verilmiyor ve başlığa taşınan sayıya dahil edilmiyor.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberleri de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil edilmiyor.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor. Örneğin "tecavüzcülerden biri şofördü" cümlesi, kadınların ulaşım için bindikleri aracın şoförü tarafından tecavüze uğradığını anlatıyor.