Gündem
BBC Türkçe

Erdoğan: Yeni Atatürk Kültür Merkezi 2019'un ilk çeyreğinde bitecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi projesinin tanıtımına katıldı. Erdoğan proje ile ilgili olarak, "Sözünü aldım, 2019'un ilk çeyreğinde bitecek" dedi.

29 Nisan 2018 20:30

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi (AKM) projesinin tanıtımına katıldı. Erdoğan proje ile ilgili olarak, "Sözünü aldım, 2019'un ilk çeyreğinde bitecek" dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen tanıtım programında konuşan Erdoğan, AKM'nin artık kullanılmayacak durumda olduğunu söyledi.

Binanın yıkılmasına karşı direnişin ise ideolojik olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Protestolar, davalar, kampanyalar ve onca kavga gürültünün ardından sonunda nihayet bilimin, aklın, mantığın yoluna gelinmiştir. Bugün tanıtımı yapılacak projeyle, Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılarak yeniden inşa süreci başlamış oluyor. Türkiye 10 yıl önce yapması gereken bir işe ancak bugün başlayabiliyor. Bundan dolayı çok üzgünüm. Çünkü çoktan biz AKM'yi bitirmiş ve milletimizin hizmetine sunmuş olacaktır. Ülkemizin kaybettiği bu 10 yılın hesabını kim verecek?"

Erdoğan AKM'nin yıkılmasına yönelik direnişin bir lobi faaliyeti olduğunu da söyledi:

"Ülkemizde taş üstüne taş koydurtmamayı maharet sayan, sistemin açıklarını kullanan hatta dışardan da ciddi destek alan kurumsallaşmış bir lobi bulunuyor. Biz ta İstanbul Büyükşehir Başkanı olduğum gün bu lobiyi tespit etmiştik. Başbakan olduk, bu lobinin her yerde aynı faaliyeti gösterdiğini gördük.

"Cumhurbaşkanı olduk, dünyanın dört bir yanında aynı lobinin uzantılarıyla karşılaştık. AKM'nin yeniden inşasına karşı çıkan zihniyetle, terörle mücadeleyi engellemeye çalışan anlayış aynıdır" dedi.

Erdoğan ayrıca Taksim Meydanı'nın hepsinin yayalaştırılacağını ve araç trafiğinin tamamen yer altına alınacağını söyledi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı TOBAV, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği TOMEB, Sinema Emekçileri Sendikası SİNE-SEN ve Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası'nın aralarında bulunduğu grupların ortaklaşa yayımladığı bildiride yeni AKM projesiyle suç işlendiği belirtilmişti.

Cuma günü hazırlanan bildiride "Ulusal ve uluslararası koruma ilkeleri gereği koruma altında bulunan Cumhuriyet dönemi kültür ve mimarlık varlıklarımızın en önemli yapılarından ve simgesel değeri olan Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılıp yerine daha büyüğünün ve yenisinin yapılacağını, toplumdan gizli bir şekilde hazırlanıp onaylanan yeni projenin 6 Kasım'da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bizzat açıklanacağını büyük bir esefle öğrenmiş bulunuyoruz" denilmişti.

Bildiride AKM'nin "1. grup anıtsal yapı" olarak tescilli olduğu da vurgulanmıştı.

Yeni AKM projesi original binanın mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu tarafından hazırlandı.

Tabanlıoğlu "Yeni yapılan bina, içindeki opera binası 2 bin 500 kişilik olacak, dünyanın en büyük operaları arasına girecek. Aynı zamanda 800 kişilik konser salonu, tiyatro salonu, oda tiyatrosu, kütüphaneler, kafeler ve restoranlar olacak. Bizim 365 gün kullanabileceğimiz bir bina olacak. Bir önemli şey daha var. Operalar genellikle zengin ailelerin gittiği bir yerdi. Ama artık operalar hepimizin gittiği, baleler hepimizin gittiği yer olmalı. Tüm cepheyi aynı zamanda içeride temsiller yapılırken burada çeşitli balelerin, operaların dışarda gösterilmesi için büyük bir dev ekran haline getireceğiz" dedi.

Mevcut AKM'ye eklenecek yeni binada 800 kişilik tiyatro salonu, 1000 kişilik konferans salonu, 285 kişilik sinema, 250 kişilik oda tiyatrosu, sergi salonu, kütüphane, 885 araçlık otopark bulunuyor.

1946 yılında temeli atılan Türkiye'nin ilk opera binası olan AKM, 1969 yılında İstanbul Kültür Sarayı adıyla hizmete açıldı. 1970 yılında çıkan yangın sonrası kullanılamaz hale geldi. Tadilatların ardından 1978 yılında yeniden hizmete açıldı.

AKM, Mayıs 2008'te tadilat nedeniyle kapatıldı.

Bina, Gezi protestolarından sonra ir yılı aşkın süre polis karakolu olarak kullanılmıştı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir