Gündem

Erdoğan: Tespihin imamesi koptuğu zaman dağılır, onun için imameleri koparmayacağız

Erdoğan, Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümü için Sivas'a gitti

04 Eylül 2019 15:06

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla Sivas'a geldi. Burada halka hitap eden Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kongresi sırasında ABD'li general ile arasında geçen bir konuşmayı anlattı. Atatürk'ün elindeki tespihi kopardıktan sonra dağılan boncukları toplayarak ABD'li generale, "Görüyorsunuz değil mi general, tespih dağıldı fakat onu bir araya getirecek olan sizler değilsiniz, bu millettir" sözlerini hatırlatan Erdoğan, "Onun için tespihin imamesi çok önemli. O imame koptuğu zaman tespih dağılır. Onun için imameleri koparmayacağız" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Bir asır sonra tekrarlıyoruz, 'Manda ve himaye asla kabul edilemez."

"Vatanımıza bayrağımıza istiklalimize uzanan her eli kırdık yine kıracağız. İşte kongre salonlarına bayrağımızı asmayan teröristlere ödettiğimiz bedeller ortadadır. Cudi, Gabar, Tendürek'te bunları inlerine nasıl soktuğumuz ortadadır. İçeriden veya dışarıdan Türkiye üzerinde operasyon yapmak isteyenlere göğsümüzü siper etmek pahasına gereke cevabı vermeye devam edeceğiz. Türkiye'nin kazanımlarına ve hedeflerine karşı kurulan her tuzağı bozacağız. Ya olacağız, ya öleceğiz diyerek girdiğimiz bu kutlu yoldan asla dönmeyeceğiz.

Milli mücadele yıllarında bu şehirde kurulan bir dernekten bahsetmezsek kadınlarımıza haksızlık yapmış oluruz. Bu derneğin adı, Anadolu Kadınları Müdafa-i Vatan Cemiyeti. Bu derneği Vali Reşit Paşa'nın hanımı Melek Hanım'ın başkanlığında Sivaslı kadınlar kurmuştur. Kadınlarımız kara günler için bir kenarda sakladıkları ne varsa bu cemiyete vererek 'Milli Mücadele'de biz de varız' demiştir. Bu cemiyet Milli Mücadele boyunca temsil heyeti ve Ankara hükûmetiyle irtibatını kurmuştur. Yine Sivas Kongresi vesilesiyle üzerinde tekrar tekrar durmamız gereken bir mesele de manda tartışmalarıdır. Kongrede delegelerin bir kısmı eldeki mevcut imkanlarla kurtuluş savaşı vermenin güç olacağını düşünüyordu bu sebeple az da olsa Amerikan mandasına girmenin daha mantıklı olacağını dile getirenler vardı. Sivas Kongresi sürerken Ermeni meselesi üzerinde incelemeler yapmak üzere Anadolu'da bulunan bir Amerikan general de beraberindekilerle Sivas'a gelmiştir. Bu Amerikan subay manda fikrine destek olmak için Sivas'ta kulis yapar. Yapılan uzun tartışmaların sonunda 'Ya istiklal, ya ölüm' kararı alınarak manda fikri bir daha açılmamak üzere tarihe gömülmüş. Buna rağmen Amerikalı general Türklerin işgaller karşısında paramparça olduğundan, bir araya gelmenin ve bir kurtuluş savaşı yapmalarının mümkün olmadığında ısrar eder. Bu görüşme esnasında ısrarlı bu tutum Mustafa Kemal'i öyle sinirlendirmiştir ki elindeki tespihin ipi kopar ve taneleri dağılır. Yerden tespih tanelerini alan ve bunları ipe dizen Gazi Paşa, "Görüyorsunuz değil mi general, tespih dağıldı fakat onu bir araya getirecek olan sizler değilsiniz, bu millettir" diyerek konuyu kapatır. Onun için tespihin imamesi çok önemli. O imame koptuğu zaman tespih dağılır. Onun için imameleri koparmayacağız. Tespihi dağıtmayacağız ki bu millet iri, diri, kardeş, hep birlikte Türkiye olsun."

"Bir kesimin başka davaların sözcülüğüne soyunduğunu üzüntüyle görüyoruz. Siyaset başka politik çıkar başkadır ülkenin menfaatleri başkadır. Bunları birbirine karıştırdığınızda kendinizi bayrağımızın altında değil başka paçavralar altında bulabilirsiniz."