Gündem

Erdoğan: “Bir gece ansızın gelebiliriz” demiştik, kararlılığımız devam ediyor

07 Ekim 2019 10:42

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan ziyareti öncesinde konuştu. ABD Başkanı Donald Trump ile dün akşam gerçekleştirdikleri görüşme sonrasında Suriye'deki ABD askerlerinin çekilmeye başladığı haberlerini doğrulayan Erdoğan, "Bir gece ansızın gelebiliriz' demiştik, bu kararlılığımızı devam ettiriyoruz.Terör örgütlerinin ülkemize yönelik tehditlerini daha fazla kabul etmemiz asla mümkün değil" diye konuştu.

Öte yandan Erdoğan, gelecek ayın ilk yarısında Washington'a giderek Trump ile yüz yüze bir görüşme gerçekleştireceğini duyurdu.

Sırbistan Sarayı'nda resmi törenle karşılanacak olan Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile baş başa görüşme yapacak; ikili Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'na başkanlık edecek. Sırbistan ziyareti öncesinde konuşan Erdoğan'ın şunları kaydetti:

"Ziyaretim sırasında Türk firmaları tarafından Sırbistan'da kurulan 6 fabrikanın açılışını gerçekleştirecek olmaktan memnuniyet duyuyorum. Balkanlarda gönül köprüleri oluşturmak maksadıyla inşa ettiğimiz otoyolun temelini de atacağız. Ziyaretimin ülkemiz ve tüm balkanlar için hayırlı vesilelere temenni olmasını diliyorum."

"(Operasyonun başlayacağı ancak ABD tarafından desteklenmesine ilişkin açıklamaya) Akşamki görüşmemizden sonra bölgede sayın başkanın ifade ettiği gibi çekilme olayı başlamış vaziyette. Şu anda buradaki karşılıklı muhataplar çalışmalarını yürütüyorlar. Bu zaten yeni bir şey değil. Sayın Başkan Trump talimatını vermiş, çekilmeyi emretmişti ama bu biraz gecikti. Gecikmeye rağmen gerek ABD’li heyet gerek bizim heyetimiz bölgede görüşmelerini yapıyordu. Bu görüşmeler aynı kararlılıkla devam edecek. Bizim biliyorsunuz verilmiş bir kararımız var. Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik, bu kararlılığımızı devam ettiriyoruz.Terör örgütlerinin ülkemize yönelik tehditlerini daha fazla kabul etmemiz asla mümkün değil."

"(Cezaevlerindeki DEAŞ'lılar) Bu rakamlar biraz abartılı rakamlar. Şu anda orada cezaevlerinde olan bazı rakamlar var. Bu konuyla ilgili bizim de bir yaklaşım tarzımız var. Biliyorsunuz değişik ülkelerden burada bulunan DEAŞ’lılar var, bunların kontrolünü biz kendi elimizden çıkarmak istiyoruz, bunlara artık bakamayız diyorlar. Bu konuda ne gibi adımlar atılabilir, kendileri bir çalışma yapacaklar. Bizim arkadaşlarımız da çalışma yapıyorlar. Ne gibi bir adım atalım ki cezaevlerinde bulunan DEAŞ'lıları süratle derdest edelim."

"Büyük ihtimalle önümüzdeki ayın ilk yarısında Trump ile görüşeceğiz. Buz ziyarette ikili olarak heyetler arası bu görüşmeyi yapmak suretiyle, yüz yüze olması işin derinliği açısından bölgedeki gelişmeleri ele alma fırsatını bize verecek. ABD ziyaretinin en önemli başlığından biri F-35 konusu."