Dünya

Erdoğan; Rus Devlet Başkanı Putin ve İran lideri Reisi ile Tahran'da 'Suriye'yi görüşecek

Zirve, Ankara'nın Suriye'ye harekat hazırlığında olduğunu söylediği bir dönemde yapılacak

18 Temmuz 2022 12:01

T24 Dış Haberler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan; Suriye'de devam eden iç savaşı konuşmak için 19 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da İranlı ve Rus mevkidaşları İbrahim Reisi ve Vladimir Putin ile bir araya gelecek. 

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Erdoğan, bugün Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği konseyinin 7. toplantısı için İran'da olacak. Erdoğan, ziyaretin ikinci gününde Astana Formatı'nda yapılacak olan görüşmeye katılacak.

Zirve, Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyine yeni bir askeri harekat yapılabileceğinin işaretlerini verdikten sonra gerçekleşecek. Rus analist Vladimir Sotnikov, AFP'ye yaptığı açıklamada; "Bu görüşmenin zamanlaması tesadüf değil. Türkiye, Rusya'nın Ukranya'ya yaptığı 'özel operasyon' gibi Suriye'ye bir 'özel operasyon' yapmak istiyor" dedi. 

Türkiye, Suriye'deki iç savaşta muhalifleri desteklerken İran ve Rusya, Şam'ı destekliyor. İran Cumhurbaşkanı Reisi, Türkiye'nin Suriye'de yeni bir harekat yapmasının bölgede "istikrarı bozabileceğini" ifade etmişti. 

19 Temmuz'daki zirvede Suriye'deki son durum, yeni anayasa çalışmaları, siyasi çözüm süreci, terörle mücadele ve sığınmacıların geri dönüşü gibi başlıklar ele alınacak.

Erdoğan, bu vesileyle Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başladığı 24 Şubat tarihindan bu yana ilk kez Putin'le yüz yüze görüşecek.