Dünya

Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi Kremlin'den açıklama: Türkiye'nin Suriye konusunda meşru endişeleri var

Dmitri Peskov, Erdoğan ile Putin'in görüşmesinin ardından basın toplantısı planlanmadığını söyledi

05 Ağustos 2022 14:18

T24 Dış Haberler

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün (5 Ağustos) Soçi'de gerçekleştireceği görüşme öncesi yaptığı açıklamada " Türkiye'nin Suriye konusunda güvenlikle ilgili meşru endişeleri var" ifadelerini kullandı.

Reuters'ın aktardığı habere göre, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, Soçi'deki Erdoğan-Putin görüşmesinde Türkiye'nin Suriye'ye olası operasyonunun konuşulup konuşulmayacağına ilişkin soruyu yanıtladı.

Peskov, "Türkiye’nin güvenlikle ilgili meşru endişeleri var ve bunları dikkate alıyoruz. Ancak, Suriye’deki durumu istikrarsızlaştıracak ayrıca toprak ve siyasi bütünlüğüne tehdit oluşturacak eylemlere izin verilmemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Görüşmede, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin ele alınıp alınmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Peskov, "Burada konuşulacak bir şey yok. Sözleşme çalışıyor ve bu sözleşme çok hem de çok önemli." dedi.

Dmitri Peskov, Erdoğan ile Putin'in görüşmesinin ardından basın toplantısı planlanmadığını söyledi.

Görüşmeden ne bekleniyor?

Görüşmede masada Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine başlatması gündemde olan yeni harekat ve tahıl anlaşmalarının takip süreci olması bekleniyor. Akkuyu Nükleer Santrali'nde Rusya tarafının Türkiye'den IC İçtaş şirketiyle mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmesini 26 Temmuz'da feshetmesi sonrası doğan ihtilaf da görüşmede gündeme gelebilecek konular arasında.

TIKLAYIN - 18 gün içinde ikinci görüşme: Soçi'ye giderken Erdoğan ve Putin'in çantalarında neler var; liderler yine birbirini bekletecek mi?