Gündem

Erdoğan: İsveç terörle mücadele konusunda yol haritası sunacak

Erdoğan, İsveç'in Türkiye'ye vize serbestisinde aktif destek vereceğini vurguladı, diğer liderlerden de olumlu yaklaşım beklediklerini ifade etti

12 Temmuz 2023 17:36

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İsveç, terörle mücadelede yol haritası sunacak. Somut adımlar atacaklarına eminim. Biz de bunu TBMM Başkanlığı'na sunacağız. Onay makamı Meclis'tir. Bir an önce sürecin bitmesini istiyoruz." dedi.

ABD'den F-16 alımına ilişkin de, ABD Başkanı Joe Biden'ın takipçisi olacağını söyleyen Erdoğan, "Bizde nasıl parlamentodan geçmesi gerekiyorsa onlarda da kongreden geçmesi gerektiğini ifade etti. Bu süreç içerisinde umarım olumlu bir netice alırız." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin yapıldığı LITEXPO Sergi ve Fuar Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ekibine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu vesileyle 6 Şubat depremlerinde sergiledikleri dayanışma için tüm müttefiklerimize ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. 50 bini aşkın insanımızın vefat ettiği bu büyük felakette bize destek veren dostlarımızı her zaman minnetle yad edeceğiz." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

"Türkiye olarak her zaman sorumluluklarımızı yerine getirdiğimizi vurguladık

Daha 3 gün önce kahraman mehmetçiklerimiz şehit edildi. Terörle amasız , amansız mücadele bizim kırmızı çizgimizdir. Artık tüm müttefiklerimizden kararlı ve net bir tavır bekliyoruz.

Tahıl koridoru açıklaması

"Sayın Zelenski girişimin devamından yana, Sayın Putin'in de bazı önerileri oldu. Bu önerileri de dikkate alarak çözüm odaklı çalışıyoruz. Savaşın kazananı barışın da kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umutlarını yeniden yeşertmek istiyoruz."

"Karar TBMM'nin"

"İsveç üyeliğinde karar TBMM'nin. İsveç terörle mücadelede yol haritasını sunacak. Somut adımlar atacaklarına eminim. Bir yol haritası mevcut. İsveç makamları bu yol haritasını bize sunacaklar. Biz de bunu TBMM Başkanlığı'na sunacağız. Onay makamı Meclis'tir. Meclis'ten sonra benim onayıma gelir. Bir an önce sürecin bitmesini istiyoruz."

Vize serbestisi açıklaması

"Biz bunu tüm liderlerle görüştük, en son von der Leyen ile de görüştük, kendilerinden olumlu bir yaklaşım bekliyoruz. Temenni ederim ki yarın Brüksel'de yapılacak görüşmelerde ele alınacak.

Soru - yanıt 

Gazetecinin "AB sürecinden bahsettiniz; insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü konularında yeni reformlar öngörüyor musunuz?" sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi: 

"Bu soruda şunlar yatıyor. Görüyorum ki Türkiye'yi tanımıyorsunuz. Türkiye'nin demokrasi, hak ve özgürlükler konusunda bir sıkıntısı yok. Dünyada yüzde 90'a yakın bir katılımla Seçim yapıldığını hangi ülkede gördünüz. Kaç tane ülke var. Parmak sayılarını bulmaz. Bizim son seçimimiz yüzde 88 ile neticelendi. Ben oradan seçildim. Hak ve özgürlükler noktasında eksik olan hiçbir şey söz konusu değil. 

Zelenski ile görüşmesi 

"Bize böyle bir talep gelince biz de olumlu yaklaşım sergileyelim dedik ve 6 Azok komutanını teslim etmiş olduk. Ağustos ayında Putin'le yüz yüze görüşmemiz olacak. Orada da bunları yeniden ele alacağız."

Miçotakis ile görüşmesi 

"Bugün Miçotakis ile görüşme yaptık. Düşman kazanmak gibi bir hedefimiz yok. Erdoğan'ın hedefi düşmanları artırmak değil dostları artırmaktır. Bugüne kadar da bunu yaptık. Bugünkü görüşmemizde de bu dostluğumuzu daha nasıl güçlendireceğiz onun görüşmesini yaptık. Bugünkü görüşme bunun temellerinin yeniden atıldığı bir görüşme oldu. F-16'lar bu istikamette kullanılması söz konusu olamaz bugüne kadar olmadığı gibi."

Irak'tan petrol alımı 

"Bizim Irak'tan petrol alımına yönelik bir sıkıntımız söz konusu değil. Bu tamamen Irak içinde merkezi yönetimle Kuzey Irak arasındaki sıkıntıdan kaynaklı bir şey. İlgili arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar. Kuzey Irak ile merkezi Irak arasındaki sıkıntıyı aşmalarını temenni ediyoruz.Aştıkları anda biz zaten petrol borularını bu konuda açılmasından yanayız. Kazan kaza esasına göre onlar da biz de kazanalım."