Gündem

Erdoğan Mursi için kılınan gıyabi cenaze namazında konuştu: Unutmayın bu ülkede de Sisi'ler var

"Sisi aynı zulmünü devam ettiriyor"

18 Haziran 2019 18:05

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'ın demokratik yollardan seçilen ancak 3 Temmuz 2013'teki askerî darbe girişimi sonrası tutuklanarak cezaevine konulan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ölümüne ilişkin olarak, "Sisi aynı zulmünü devam ettiriyor. Mursi köyüne gömülmek istemişti, izin verilmedi. Unutmayın bu ülkede de Sisi'ler var" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Fatih Camii'nde, Mursi adına kılınan gıyabi cenaze namazına katıldı.

Erdoğan cenaze namazı sonrasında yaptığı konuşmada, Sisi hükümetini eleştirerek, "Dik duracağız, asla inandıklarımızdan taviz vermeyiz" ifadesini kullandı. 

General Abdülfettah El Sisi tarafından 3 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen askeri darbenin ardından tutuklanarak cezaevine konulan 67 yaşındaki Muhammed Mursi,  dünkü mahkemede kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti. 

Muhammed Mursi kimdir?

Muhammed Mursi, 8 Ağustos 1951 tarihinde, Mısır'ın kuzeyindeki Şarkiye iline bağlı Eladva köyünde doğdu. İlk eğitimini orada alan Mursi, mühendislik lisansını Kahire Üniversitesi'nde aldı (1975 ve 1978). Mühendislik doktorasını Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde tamamladı (1982). Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde yardımcı doçent oldu (1982-1985). Ardından eğitim vermek için Mısır'daki Zagazig Üniversitesi'ne geldi.

İdeolojik bakımdan yakın olduğu Müslüman Kardeşler hareketi içerisinde siyasete atıldı. Mursi 2000 ve 2005 yılları arasında milletvekili oldu. Müslüman Kardeşler'in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi.

5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı. 2011 Mısır Devrimi'ne muhalif bir lider olarak destek verdi ve 30 Nisan 2011 tarihinde Müslüman Kardeşler'in kurduğu, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin başkanı seçildi.

Mursi, 2012'de ülkenin tamamen demokratik bir seçimle göreve gelen ilk lideri olmuş ancak ertesi yıl yoğun protesto gösterilerinin ardından darbe yapan ordu tarafından devrilmişti.

Darbenin ardından, Mursi'nin bağlı olduğu Müslüman Kardeşler hareketine karşı tasfiyeye girişilmiş, yüzlerce kişi güvenlik güçleriyle çatışmalarda ölmüş, on binlerce kişi de hapse atılmıştı.

Mursi ve üç üst düzey Müslüman Kardeşler lideri, "Mısır'da istikrarı bozmak için yabancı terör örgütleriyle komplo kurmak" suçlamasından Mayıs 2015'te ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Davada 16 kişi de idam cezası almıştı.

Savcılar, Müslüman Kardeşler'in 2005'te Hamas'ın, Hizbullah'ın ve İran Devrim Muhafızları'nın askeri eğitim kamplarına bazı "unsurlar" yolladığını ileri sürmüştü. Müslüman Kardeşler ise iddaları reddetmiş ve "barışçıl bir hareket" olduklarını vurgulamışlardı.