Gündem

Erdoğan: Çipras ile FETÖ'cü darbecilerin iadesini yeniden gündeme getirdik

"İzmir ve Selanik arasında deniz seferlerinin başlatılması ve İstanbul-Atina arasında hızlı tren projelerini görüştük"

05 Şubat 2019 21:16

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs'ta Yunanistan ile Türkiye arasında ortak vizyon ortaya konulması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Görüşmelerde, FETÖ'cu darbecilerin ülkemize iadesine yönelik beklentilerimizi, Yunanlı dostlarımızın bir kez daha dikkatine getirmiş olduk" şeklinde konuştu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 15 Temmuz darbe girişiminin Türk-Yunan diyoluğunu kesintiye uğrattığını söyledi. Çipras, darbe girşiminden sonra Yunanistan'a sığınan askerle ilgili " Yargı net kararlar aldı, saygılı olmak durumundayız. Darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz" dedi.

Çipras ile ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

- İkili ilişkiler ve uluslararası konuları görüştük. Türkiye olarak komşumuz Yunanistan ile ikili ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz.

- İzmir ve Selanik arasında deniz seferlerinin başlatılması ve İstanbul-Atina arasında hızlı tren projelerini görüştük.

- Tüm meselelerin barış içinde çözülebileceğine inanıyorum.  Türkiye'deki Rum vatandaşlarımız birer ayrışma değil işbirliği sebebidir. Azınlıklarımız bizim için sağlam bir köprüdür. 

- Türkiye olarak Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelerin hakkaniyet temelinde, barışçıl şekilde çözülebileceğine inanıyorum. Türkiye'deki Rum vatandaşlarımız birer ayrışma değil işbirliği sebebidir. Azınlıklarımız bizim için sağlam bir köprüdür. 

- Kıbrıs'ta ortak bir vizyon ortaya koyulmalı. Kıbrıs Türklerinin siyasal eşitliği temel parametredir. 

- Avrupa Birliği, başta vize serbestisi olmak üzere 18 Mart Mutabakatından doğan sorumluluklarını hayata geçirmemiştir. Biz nasıl sözlerimizi tutuyorsak, Avrupa Birliği tarafının da ahdine vefa göstermesini bekliyoruz.

- Türkiye ve Yunanistan terörün kanlı yüzünü bilmektedir.  Yunanistan'dan beklentimiz FETÖ, PKK, DHKP-C terör örgütü mensuplarının sığındığı güvenli bir ülke haline gelmemesidir. Görüşmelerde, FETÖ'cu darbecilerin ülkemize iadesine yönelik beklentilerimizi, Yunanlı dostlarımızın bir kez daha dikkatine getirmiş olduk.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra söz alan Aleksis Çipras, 15 Temmuz darbe girişimi ile Türk-Yunan diyoluğunun kesintiye uğradığını belirterek, " Aramızdaki diyalog samimi ve önemlidir.  Darbe girişimi ilişkilerin kesintiye uğramasına neden oldu.  Bölgemizdeki sorunlara mahkum olmak niyetinde değiliz. Sorunlara diyalogla çözüm bulmaya çalışıyoruz. Diyalog kanallarımız her zaman açık olmalı. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı çözüm bulunmalı" diye konuştu.