Gündem

Erdoğan "kaldıracağız" sözü vermişti; bakanlık, yeni yönetmelikte de "mülakat" dedi

Tarım ve orman uzman yardımcıları kamuya mülakatla alınacak

28 Kasım 2023 10:09

Eray Görgülü

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tarım ve orman uzmanlığını düzenleyen yeni yönetmeliğine göre, kamuya tarım ve orman uzmanı alımında mülakat uygulaması devam edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, seçimden önce mülakat uygulamasının kaldırılacağı vaadinde bulunmuştu. 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tarım ve orman uzmanlığını düzenleyen yönetmeliği bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. Uzman yardımcısı alımına yönelik düzenlenecek yarışma sınavı ve atamanın şartları ise, yönetmeliğin 5'inci maddesiyle belirlendi.

Yönetmelikte yer alan "Uzman yardımcıları, mesleğe yarışma sınavı ile alınır. Yarışma sınavı, kadro ve ihtiyaç durumuna göre bakanlıkça uygun görülen zamanlarda yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan veya sözlü olarak tek aşamadan oluşur" ifadesiyle mülakat uygulamasının devam edeceği belirtildi.

Buna karşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinden önce mülakatın kaldırılacağı vaadinde bulunmuştu. Erdoğan, "Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız" ifadesini kullandı. 

"Yüksek puan alan adayları istedikleri gibi eleyecekler"

Yeni yönetmelikte mülakat uygulamasının devam etmesini eleştiren CHP'nin Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, "Verilen sözler her zamanki gibi tutulmuyor, dün dündür bugün bugündür siyaset kuralı uygulanmaya devam ediyor" dedi.

Daha önce de yazılı sınavlardan geçenlerin mülakat usulüyle uzman yardımcılığına alındığını hatırlatan Adem, "Seçimden önce Cumhurbaşkanı mülakatı kaldıracağız dedi. Seçim vaadi verdiler ancak mülakatın yine ısrarla devam ettirildiğini görüyoruz" ifadesini kullandı.

Adem, "AKP'liler yine torpili hat safhada çalıştıracak. Yazılı sınavlarda yüksek puan alan adayları istedikleri gibi eleyecek, istedikleri kişileri mülakat puanlarıyla işe yerleştirecek. Adaletsizlik yine devam edecek" diye konuştu.

Erdoğan ne demişti?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin seçim beyannemesini açıklarken, "Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak, gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız. Girişimcilerimize verdiğimiz destekle ülkemizden en kısa sürede 15 adet milyar dolar ve 5 adet on milyar dolar değerinde şirket çıkmasını sağlayacağız" ifadelerini kullanmıştı.