Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'da Ara Güler Sergisi'nde konuştu. 90 yıllık ömründe Ara Güler'in çektiği fotoğrafların "Türkiye'nin adeta görsel hafızasını" oluşturduğunu belirten Erdoğan, "Sergimiz Temmuz ayının sonuna kadar ulusal Sanat Müzesi'nde Japon dostlarımızın ziyaretine açık olacak. Sergi'nin Tokyo'da göreceği ilginin burada da göreceğine inanıyorum" dedi.
Erdoğan'ın konuşması şöyle:
Bu zengin mirastan her iki toplumun da istifade edebileceği fırsatların oluşturulması son derece önemlidir. Bizler de bu amaçla 2019 senesini Japonya'da Türk Kültür Yılı ilan ettik. İnşallah sene boyunca Türkler ve Japonlar arasındaki kadim dostu perçinleyecek bir çok etkinlik düzenlenecek. Böylece her iki halkın birbirini daha iyi tanımasını sağlayacağız. Bu vesileyle her iki ülkeden birbirine gidip gelmeler artacak, turizm canlanacaktır diye düşünüyorum. Nitekim bunu teşvik için bazı kültürel etkinliklere imza attık. Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğunda lale geleneği bu isimle düzenlenen Topkapı Sarayı'ndaki sergi Japonya'da yoğun ilgi gördü. Bu önemli sergi yaklaşık 170 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Biz az önce Prenses ile sergiyi ziyaret ettik. Ecdadımızın inceliğini bu sergi vesilesiyle tekrar görme imkânı bulduk. Sergimiz Temmuz ayının sonuna kadar ulusal Sanat Müzesi'nde Japon dostlarımızın ziyaretine açık olacak. Sergi'nin Tokyo'da göreceği ilginin burada da göreceğine inanıyorum.
Bugün hep birlikte açılışını yapacağımız Ara Güler sergisi bir başka sanatsal etkinliğimizdir. Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en başarılı sanatçılardan olan Ara Güler'in sergisinin açılışını yapmak şahsım için gurur kaynağıdır. 90 yıllık ömründe Ara Güler'in çektiği fotoğraflar Türkiye'nin adeta görsel hafızasını oluşturmaktadır. Kendini tarihi maki,nesiyle yazan bir foto muhabiri diye tanımlayan Güler son nefesine kadar bizim için deklanşöre basmayı bırakmamıştır. Bu sergide yer alan yaklaşık 60 fotoğrafın çoğu İstanbul'a dair eşsiz izlenimleri yansıtıyor. Ara Güler'i yarım aşırı asan meslek hayatı boyunca çektiği fotoğraflar bugün dünyanın pek çok yerinde sergilerin baş köşesinde yer alıyor. İstanbul'u hayatının ve sanatının odağına koyan Güler'in çektikleri Türkiye'nin de adeta son yıllarının özeti gibidir. Bu serginin tarihe damgasını vurmuş olan Türk ve Japonlar arasındaki kadim dostluğu güçlendireceğini düşünüyorum. Bu sergiye vesile olan Doğuş Grubu'na da özellikle teşekkür ediyorum.