Gündem

Erdoğan: İslam aleminin kaderini 5 ülkenin keyfine bırakan sistem artık ömrünü tamamlamıştır

Cumhurbaşkanı, Malezya'da Kuala Lumpur Zirvesi'nde konuştu

19 Aralık 2019 07:16

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya'da Kuala Lumpur Zirvesi'nde BM'nin 5 daimi ülkesini işaret ederek "Dünya sisteminin adalet ve hakkaniyet eksenli yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duyduğunu söylüyoruz. İkinci dünya savaşının galipleri tarafından kendi çıkarlarını korumak gayesiyle kurulan 1,7 milyarlık İslam aleminin kaderini Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin keyfine bırakan sistem artık ömrünü tamamlamıştır" dedi.

Zirvenin bu açıdan da yeni bir çığır açmasını dilediğini vurgulayan Erdoğan, "Asya, Avrupa ve Afrika'nın merkezinde bir ülke olarak coğrafyamızda yaşanan hemen her hadiseden en fazla biz etkileniyoruz. Komşumuz Suriye'deki savaştan, zulümden ve terör örgütlerinin baskısından kaçan 3 milyon 700 bin kardeşimize sahip çıkıyoruz. Suriye'den gelenlerin yanısıra Irak'tan Afganistan'a kadar yüz binlerce muhacire ensarlık yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Zirveye, Birleşmiş Milletler öncülüğünde ilk kez düzenlenen Küresel Mülteci Forumu'ndan geldiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cenevre'deki toplantıda hem Suriye'de hem de bölgemizde yaşanan insani dramlara dikkat çektim. Çıkar odaklı bakış açısı yerine insanı ve vicdanı merkeze alan bir anlayışla küresel sorunlara çözüm bulunması gerektiğini ifade ettim. Son yıllarda katıldığımız veya sorumluluk üstlendiğimiz tüm platformlarda insanların ve Müslümanların karşılaştığı sıkıntıları gündeme taşıyoruz" dedi.

"Yüreğim yandığı için bir hususun altını çizmek istiyorum" ifadelerini kullanan Erdoğan "İslam dünyasını belli aralıklarla aynı çatı altında buluşturan platformların en büyük sıkıntısı uygulama eksikliğidir. Şayet Filistin davasında hâlâ hiçbir mesafe alamamışsak, kaynaklarımızın sömürülmesine mani olamıyorsak, mezhepçilik üzerinden coğrafyamızın lime lime edilmesine 'Dur' diyemiyorsak sebebi budur. Yoksa İslam dünyası asla çaresiz değildir" dedi. Uygulama ve sorunlarla yüzleşmek konusunda İslam dünyasına çağrı yapan Erdoğan "Kendi hatalarımız için başkalarını suçlamak kolaycılık olacaktır. Müslümanlar son iki asırda ne çekmişse meseleleriyle yüzleşmek yerine kolaycılığa kaçtıkları için çekmiştir. Aldığımız kararları icraata dönüştürebildiğimiz sürece değişime de öncülük edeceğimize inanıyorum. Hâlâ Müslümanların önemli bir bölümü açlıkla boğuşuyorsa hatayı kendimizde aramamız gerekir" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Cenevre'de çıkar odaklı bakış açısı yerine insanı merkeze alan anlayışla küresel sorunlara çözüm bulunması gerektiğini ifade ettim."

"1,7 milyarlık İslam aleminin kaderini Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin keyfine bırakan sistem artık ömrünü tamamlamıştır."

"İslam ülkelerini bir araya getiren İslam İşbirliği Teşkilatı gibi platformların güncellenmesi şarttır. "

"Ülkemizi terörle ve sokak olaylarıyla dize getirmeye çalıştılar."

"Türkiye'yi susturmak, sesini kısmak için iftira, darbe, ekonomik terör dahil her türlü yolu denediler. Bunların hiçbirisine boyun eğmedik."