Dünya

Erdoğan'ın İsveç kararının ardından ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı yumuşadı

11 Temmuz 2023 07:15

T24 Dış Haberler

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, "Türkiye'nin komşularına yönelik saldırganlığında geçici bir durulma olduğunu" belirterek, Biden yönetimiyle Ankara'ya F-16 satışı hakkında görüşme halinde olduklarını söyledi. 

Reuters'ın aktardığına göre "kısa bir koridor söyleşisi" veren Menendez, Türkiye'ye F-16 satışı ile ilgili gelecek hafta bir karar verebileceğini kaydetti.

Menendez, Türkiye'ye F-16 satışına en çok karşı çıkan isimlerden biriydi, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi akşamı İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından Demokrat senatörün söyleşide daha yumuşak bir ton kullandığı görüldü. 

F-16'ların Türkiye satışına uzun süredir uyguladığı blokaj sorulunca Menendez, "Yönetimle görüşme halindeyiz. Eğer Biden yönetimi, Türkiye'nin komşularına yönelik agresyonunu durdurmanın bir yolunu bulursa- ki son haftalarda geçici bir durulma var- bu çok iyi olur" dedi. Menendez, Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkilerinin "kalıcı" olması gerekeceğini belirtti. 

Menendez, Yunanistan'ın da, "güvenliğini artırmanın" yollarının bulunması gerektiğini söyledi. 

Menendez,  F-16 satışına uyguladığı blokaj ile ilgili, "gelecek hafta karar verebileceğini" dile getirdi.