Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul'daki seçimler hakkında iptal kararı almasının ardından Dolar/TL kuru 6.15 seviyesinin üzerine yükseldi. Kur bugün de yükselişine devam ederek 6.20'ye dayandı. Borsa İstanbul 100 Endeksi açılışta % 2'nin üzerinde düştü.
"Erdoğan’ın İstanbul’u kaybetmesi, ekonomi yönetimine duyulan güvensizliğin boyutlarını gösterdi"
Bloomberg'e konuşan Seaport Global Holding stratejisti Michael Roche, " Türkiye'de piyasayı, hem iç hem de dış ilişkilerde daha çok politik istikrarsızlık ve çatışma bekliyor. Bu da ekonomiye daha çok zarar verecek" dedi. Sözlerine "İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi için YSK’ya yaptığı baskı, Erdoğan’ın yönetme erkine dair şüpheleri artırıyor" diye devam eden Roche, "Erdoğan’ın İstanbul’u kaybetmesi, ekonomi yönetimine duyulan güvensizliğin boyutlarını gösterdi" dedi.
Emso Asset'ten Jens Nystedt ise, "piyasalar açısıdan 4 yıldan uzun süre seçim olmaması ve daha sert ekonomi politikası gibi yapısal reform önlemleri memnun edici gelişmelerdi ama şimdi belirsizlik geri dönecek, gerekli düzeltmeler Haziran'a kadar gecikecek" diye konuştu.
"Önümüzde TL'de temkinli olunması gereken bir dönem var"
Bloomberg HT'ye konuşan HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy TL'deki değer kaybının devam edebileceğini ifade ederek "seçim belirsizliğinin nasıl sonuçlanacağı yabancı yatırımcının da uzun zamandır gündemindeydi. Kur karara ilk tepki olarak 6.15'e kadar yükseldi. 26 Nisan'la biten son 8 haftada 10 milyar dolar carry trade'den çıkış olduğunu hesaplıyoruz. Yani yabancı yatırımcı son gelişmelerle 10 milyar dolar dövize dönüp Türkiye dışına çıkmış. Seçim sonuçları TL açısından negatif algılanacak gibi görünüyor, zaten ilk hareket de onu gösteriyor." değerlendirmesini yaptı. Aksoy "önümüzde TL'de temkinli olunması gereken bir dönem var" dedi.
Yeni kur seviyeleriyle yeni fiyat artışları olacağını da söyleyen Aksoy tüketici güveni ile TL arasındaki negatif korelasyona dikkat çekerek şunları söyledi; "TL yüzde 10 değer kaybedince tüketici güveni ortalama % 5.5 düşüyor. İlk çeyrekte ekonomik aktivite artacak ama 2 ve 3. çeyrekte daha zayıf bir ekonomik aktivite olabilir." dedi.
Fon Yöneticisi Volkan Sarı ekonomiye odaklanılması ve uzun vadeli programlar yapılması gerektiğini, Türkiye'nin seçim ortamından çıkamamasının risk priminde artışa neden olduğunu belirtti.
"Kurda yüksek volatiliteli bir döneme hazırlıklı olmak gerek"
Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge piyasada uzun zamandır zaten böyle bir sonucun çıkabileceği fiyatlamasının yapıldığını, önemli boyutta fiyatlamanın yapıldığını söyledi. Tözge, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede "endekste büyük ihtimalle 90 bin 500 seviyesine doğru çekilme olabilir. Kurda psikolojik 6 seviyesinin geçilmesiyle kırılganlık arttı, 6.25 seviyesinin üzerine hareket olursa borsada bir miktar daha negatifliğe neden olabilir" diye konuştu. Tözge kurda yüksek volatiliteli bir döneme hazırlıklı olmak gerektiğini dile getirdi.