Gündem

Erdoğan ve Gakharia'dan ortak açıklama: Türkiye-Gürcistan stratejik iş birliği konseyi toplanacak

31 Ekim 2019 14:37

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia'yı kabul etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından resmi törenle karşılanan Gürcistan Başbakanı , daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. 

Düzenlenen ortak basın toplantısında ticari ilişkilerden güvenliğe kadar bir çok konuyu masaya yatırdıklarını açıkladı. İkili, bir an önce Türkiye ve Gürcistan arasında yüksek düzeyli stratejik konseyinin gerçekleştirilmesi kararına vardıklarını ifade etti. Erdoğan, Gakharia'nın Gürcistan'a daveti için baharı işaret etti.

Öte yandan Gürcistan Başbakan'ı, "Bütün bölgedeki sorunların barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz" mesajını verdi.

Ortak basın toplantısında Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Türkiye ve Gürcistan arasındaki ticareti kolaylaştırarak potansiyelimizden daha fazla faydalanmak için gerekli adımları atacak, iş birliğimizi sağlamlaştıracağız. Kısa süre içinde Ankara'da düzenleyeceğimiz karma ekonomi komisyon toplantısı bunun için bir fırsat teşkil edecektir. Tabii bütün bu gelişmelerin yanından özellikle güvenlik konusunu da ele alma imkanı bulduk. Bu alanda iş birliğimiz gerçekten çok çok farklı bir şekilde devam ediyor. Gürcistanlı birçok genci güvenlik noktasında yetiştirme fırsatını bulduk. Gürcistan'ın bağımsızlığı siyasi istikrarı ve toprak bütünlüğü bizim için oldukça önemlidir. Silahlı kuvvetlerimiz arasında bu yıl da Türkiye ve Gürcistan'da ortak tatbikatlar düzenlemeye devam ettik. Buradan hareketle bu güne kadar 2 bin 200 Gürci Türkiye'de eğitimlere katılmıştır.  Karadeniz'de barış ve istikrarın sürdürülmesi Gürcistan'ın da katkılarıyla devam ediyor. Askeri temaslarımızın yanı sıra savunma sanayi şirketlerimizle Gürcistan arasında daha sık ilişkilerin kurulmasını temenni ediyoruz. FETÖ ve ülkemizi hedef alan bütün terör örgütlerine karşı Gürcistan ile işbirliğine yönelik irademizi de teyit ettik."

Ortak basın toplantısında Gakharia'nın açıklamaları şöyle:

"Bu vesile ile 29 Ekim bayramınızı kutlamak isterim. Size mutluluk ve başarılar dilerim. Yaptığımız görüşme esnasında güvenlik, kültürel alanlarındaki ilişkilerimizi ele aldık. Ekonomi ve ticaret konularını özellikle vurguladık. Söylediğiniz gibi Türkiye Gürcistan'ın birinci ticaret ortağıdır. Ancak mevcut rakamların daha da artması gerektiği düşüncedeyiz. Bakanlık kurulumuz bu konu üzerine çalışacak. Ayrıca enerji koridorları konusunda iş birliğimize de büyük önem veriyoruz. Çünkü Türkiye Gürcistan için bir yoldur. Karadeniz ve bölge güvenliği konusunda Türkiye'nin rolünü de çok iyi anlıyoruz. Bu çerçevede Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı gösterdiğiniz tavır için ayrıca teşekkür ederiz.  Bütün bölgedeki sorunların barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zaten bugün yaptığımız görüşmeler esnasında çeşitli konuları ele aldık. Bir an önce üst düzey konseyi de toplamalıyız. Sayın Cumhurbaşkanı özellikle size teşekkür etmek isterim çünkü yaptığınız görüşme çok samimi ve güzel geçti. Bu fırsattan yararlanarak sizi Gürcistan'a davet etmek istiyorum."