Gündem

Erdoğan'dan harekât bölgesinde çatışmaların devam ettiği iddialarına yanıt: Bunların hepsi dezenformasyon

"Güvenlik güçlerimiz 120 saat boyunca alanı terk etmeyecek"

18 Ekim 2019 13:49

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin güvenlik güçlerinin bölgeden çıkmayacağını ve 120 saat içerisinde YPG güçlerinin güvenli bölgeden çıkıp çıkmadığına bakacaklarını söyledi. Suriye'nin kuzeyinde çatışmaların devam ettiği yönündeki iddialara da yanıt veren Erdoğan, "Çatışma söz konusu değil. Bunların hepsi dezenformasyondur. Kulak asmayalım" dedi.

Dün akşam ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 4 saat 20 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada Türkiye ile ABD'nin Suriye'de mutabakata vardığı duyuruldu. Anlaşmayla YPG/PYD unsurlarının güvenli bölge alanından çekilmesi için ateşkesin yürürlükte olacağı 120 saatlik bir müddet verildi. Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, operasyona ara verildiğini, bunun bir ateşkes olmadığını belirterek, “Ateşkes iki meşru taraf arasında yapılır” ifadesini kullanmıştı. 

"ABD ile sürekli irtibat halinde olacağız, heyetlerimizin görüşmesi devam edecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani'yi kabul etmek için Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ne geldi. ABD ile varılan mutabakata ilişkin ilk kez burada kameraların karşısına geçen Erdoğan, "Telefon diplomasisiyle devam eden bir süreç oldu. Bu konuda Avrupa ülkeleriyle devam eden bir süreç var. Bunların bir kısmını özellikle BM Genel Kurulu esnasında yaşadık. Yoğunlaşan görüşmelerimizi ise dün gerçekleştirdik. Dünkü görüşmelerimizde aslında bir gün öncesinde Sayın Trump ile yaptığımız telefon görüşmesinde aslında, 'buraya bir heyet gönderebilirseniz heyetler arası bir görüşmeyle bunu çok daha iyi bir yere çıkarabiliriz' dedik. Bu heyetler benim de belirlediğim heyetle bir ön görüşme yaptılar. Dün de final görüşmeyi gerçekleştirdik. Önce ikili görüşme olarak Pence ile yaptık. Sonra daha kapsamlı bir heyetler arası görüşme gerçekleştirdik. Ve bu heyetler arası görüşmenin neticesinde de belirlediğimiz bu 13 maddelik ortak bildiriyi dünya kamuoyuna açıklamış olduk. Şu andan itibaren 120 saatlik bir süreç işliyor. Bu süreç içerisinde malum terör örgütünün bu bölgeyi, özellikle de belirlediğimiz güvenli bölgeyi, terk etmesi söz konusu. Bu da Sayın Trump'ın ifade ettiği gibi 20 mil, bir rivayete göre 22 mil, biz 32 km olarak zaten bunu ifade etmiştik. Uzunluk itibariyle de 442 gibi bir uzunluk var. Şu anda dünkü görüşmelerimizde 120 saat içerisinde buraların boşaltılacağı konusunda mutabık kaldık. Birlikte bir dayanışma içerisinde bunları yapma sözü de aldık. Sürekli irtibat halinde olacağız, heyetlerimizin görüşmesi devam edecek" ifadelerini kullandı.

"Putin ile görüşeceğim"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ayrıca bir görüşme yapacağını da duyuran Erdoğan, "Bu görüşmeyi de bu sürecin ayrı bir unsuru olarak kabule diyorum. Bölgeye de barışı Barış Pınarı ile getirmiş oluruz İnşallah" dedi.

"Güvenlik güçlerimiz alanı terk etmeyecek"

Devamında gazetecilerin "Terör örgütünde çekilme var mı?" sorusuna yanıt veren konuşan Erdoğan, " Sabah Milli Savunma Bakanıyla da görüştüm. Bunların başladığını ifade ettiler. Bizim şu anda güvenlik güçlerimiz alanı terk etmeyecek. Kalacaklar ki gerçekten bu terör örgütü alanı terk ediyor, mu etmiyor mu göreceğiz" dedi.

Erdoğan bir gazetecinin sorusuna karşılık mutabakatın kapsadığı güvenli bölgenin 32 kilo metre derinlikte, 444 kilomete uzunlukta olduğunu bir kez daha ifade etti. Erdoğan devamında, "Bunun doğuda sınırı Irak sınırıdır. Ama şu anda uygulamayı bir görelim" diye konuştu.

"Çatışma söz konusu değil"

Çatışmaların sürdüğüne ilişkin iddialara da yanıt veren Erdoğan, "Valla siz nereden alıyorsunuz haberi ben bilmiyorum ama ben Milli Savunma Bakanı'ndan alıyorum haberi. Böyle bir çatışma söz konusu değil. Bunların hepsi dezenformasyondur. Kulak asmayalım. Şu anda attığımız adımı güçlendirelim" sözlerini kaydetti.